Kaczka W kaczątku w piekarniku

apetyt budzi się z jednej nazwy Dania! I mówi: przygotuj! Są takie święta, kiedy zbiera się duża firma, ukochani goście-wtedy to danie w naszej rodzinie jest niezastąpione! Goście często pytają o przepis, a potem mówią znajomym:))
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 60 % 18 g
węglowodany 13 % 4 g
208 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kaczkę w kaczątku w piekarniku? Zacznij od przygotowania kaczki, jeśli musisz. Dokładnie wyczyść resztki piór, umyj wszystko dobrze od wewnątrz. Usuń niejadalne części, takie jak na przykład gruczoł ogonowy lub cały tyłek! Osusz kaczkę ręcznikiem. Przygotuj warzywa, owoce i grzyby z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój obrane ziemniaki na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jabłka w kliny bez rdzenia. Umyj grzyby, możesz pozostawić je w całości (tak piękniejsze) lub pokroić wzdłuż na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie przyprawy i zmiażdżony czosnek z oliwą z oliwek i rękami lub za pomocą specjalnego pędzla przetrzyj kaczkę ze wszystkich stron i wewnątrz tą mieszanką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij go jabłkami, przymocuj otwór wykałaczkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do kaczątka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż kaczkę tyłem do dołu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj kaczkę ziemniakami i grzybami ze wszystkich stron. Dodaj trochę warzyw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 240 stopni i piecz w nim kaczkę przez półtorej godziny pod pokrywką i kolejne 10-15 minut w otwartej formie, aby się zrumienić. Wesołych i smacznych świąt!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy