skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadziewane pomidory pieczone w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wybierz pomidory dość duże, aby zmieściły się w nich porcja mięsa mielonego. Mięso mielone jest odpowiednie dla każdego-wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, indyka lub mieszanego z tych rodzajów mięsa. Wzięłam kurczaka. Weź ser, który dobrze się topi.
Krok 2:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Podsmaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta.
Krok 3:
Umyj pomidory. Odetnij górę i łyżką wyjmij miąższ z nasionami. Nie wyrzucaj miazgi, jej część przyda się do nadzienia.
Krok 4:
Dodaj mięso mielone do cebuli i dobrze je usmaż, od czasu do czasu mieszając szpatułką i rozbijając grudki.
Krok 5:
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i trochę miąższu pomidor. Sól i pieprz. Smaż mięso mielone przez kolejne 10 minut na małym ogniu.
Krok 6:
Przenieś nadzienie do pomidorów. Zetrzyj ser. Ułóż na wierzchu każdego pomidora trochę startego sera.
Krok 7:
Złóż nadziewane pomidory do naczynia do pieczenia. Piec je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (aż ser się rozpuści). Dłuższe pieczenie nie jest konieczne, ponieważ pomidory mogą stracić swój kształt.
Krok 8:
Wyjmij gotowe pomidory z piekarnika, ostudź trochę i podawaj jako samodzielne danie lub z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g