pomidory nadziewane mięsem mielonym pieczone w piekarniku

Łatwy, zdrowy obiad dla całej rodziny, z prostych potraw! Pomidory nadziewane mięsem mielonym, pieczone w piekarniku-obfite danie, ale nie wysokokaloryczne. Okazuje się, że są bardzo soczyste, apetyczne, ze skórką serową na wierzchu. Takie pomidory doskonale urozmaicają twoje codzienne menu.
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 59 % 13 g
węglowodany 14 % 3 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadziewane pomidory pieczone w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wybierz pomidory dość duże, aby zmieściły się w nich porcja mięsa mielonego. Mięso mielone jest odpowiednie dla każdego-wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, indyka lub mieszanego z tych rodzajów mięsa. Wzięłam kurczaka. Weź ser, który dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Podsmaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory. Odetnij górę i łyżką wyjmij miąższ z nasionami. Nie wyrzucaj miazgi, jej część przyda się do nadzienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mięso mielone do cebuli i dobrze je usmaż, od czasu do czasu mieszając szpatułką i rozbijając grudki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną natkę pietruszki i trochę miąższu pomidor. Sól i pieprz. Smaż mięso mielone przez kolejne 10 minut na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś nadzienie do pomidorów. Zetrzyj ser. Ułóż na wierzchu każdego pomidora trochę startego sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Złóż nadziewane pomidory do naczynia do pieczenia. Piec je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (aż ser się rozpuści). Dłuższe pieczenie nie jest konieczne, ponieważ pomidory mogą stracić swój kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe pomidory z piekarnika, ostudź trochę i podawaj jako samodzielne danie lub z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy