skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec stek z pstrąga w piekarniku w folii? Przygotuj jedzenie. W razie potrzeby rozmrozić rybę wcześniej. Weź steki w zależności od liczby zjadaczy i objętości steków - mój stek jest dość duży - 280 g, więc nadaje się na 2 porcje nawet bez przystawki (na pewno dla dziewcząt). Wybierz przyprawy do ryb według własnych upodobań. Umyj cytrynę szczotką i osusz serwetkami. Przeciąć na pół. Wyciśnij sok z małej części połowy cytryny.
Krok 2:
Obierz stek, opłucz i osusz nadmiar wody ręcznikiem papierowym.
Krok 3:
Natrzyj stek mieszanką soli i przypraw, skrop sokiem z cytryny i posmaruj oliwą z oliwek. Pozwól rybie trochę usiąść w tej marynacie.
Krok 4:
A następnie ułóż przygotowany stek na rozłożonej folii, owinąć dość ciasno kopertą.
Krok 5:
Umieść kopertę z rybą na dowolnej blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na 40 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 6:
Pokrój pół cytryny na pół-omtyki. 10 minut przed gotowością otwórz folię szczypcami-ostrożnie, ważne jest, aby nie poparzyć się parą! Połóż cienkie plasterki cytryny na powierzchni-nie jest to konieczne, ale jest smaczniejsze i piękniejsze. I ponownie wyślij stek z pstrąga do piekarnika pod grillem, aż lekko się zarumieni.
Krok 7:
W międzyczasie możesz przygotować sos rybny, mieszając śmietanę, musztardę zbożową, trochę posiekanego koperku i szczypiorku w osobnej misce. Sól do smaku lub dodaj sos sojowy. Okazuje się bardzo smaczny sos śmietanowo-musztardowy do ryb.
Krok 8:
Podawaj stek z pstrąga w Łodzi foliowej, w której został upieczony, tworząc bardzo smaczne nadzienie z soków użytych składników. Możesz przenieść na talerze, zwłaszcza gdy musisz podzielić rybę na dwie porcje.
zamiast pstrąga możesz użyć steków z dowolnej czerwonej ryby .
stek z pstrąga w piekarniku w folii jest najprostszym, a tym samym zwycięskim daniem z pstrąga. W przypadku szlachetnych ryb w procesie gotowania nie należy nadużywać przypraw i złożoności technologii-ta ryba jest samowystarczalna sama w sobie. Będzie smaczny, nawet jeśli nie dodasz do niego nic więcej, z wyjątkiem soli.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
o tym, jak rozmrażać mrożone ryby, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Stek z pstrąga - 166 kcal/100g