stek z pstrąga w piekarniku w folii

przydatne, szybkie, proste, wykwintne, na świąteczną kolację! Soczysty stek z pstrąga w piekarniku w folii to danie, które można podawać nawet dziecku, jeśli nie weźmiesz ostrych przypraw. Lepiej podawać je natychmiast po ugotowaniu, na gorąco. Z każdym pasującym sosem proponuję kwaśną śmietanę i musztardę!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 16 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 0 % 0 g
150 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec stek z pstrąga w piekarniku w folii? Przygotuj jedzenie. W razie potrzeby rozmrozić rybę wcześniej. Weź steki w zależności od liczby zjadaczy i objętości steków - mój stek jest dość duży - 280 g, więc nadaje się na 2 porcje nawet bez przystawki (na pewno dla dziewcząt). Wybierz przyprawy do ryb według własnych upodobań. Umyj cytrynę szczotką i osusz serwetkami. Przeciąć na pół. Wyciśnij sok z małej części połowy cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz stek, opłucz i osusz nadmiar wody ręcznikiem papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natrzyj stek mieszanką soli i przypraw, skrop sokiem z cytryny i posmaruj oliwą z oliwek. Pozwól rybie trochę usiąść w tej marynacie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A następnie ułóż przygotowany stek na rozłożonej folii, owinąć dość ciasno kopertą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść kopertę z rybą na dowolnej blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na 40 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pół cytryny na pół-omtyki. 10 minut przed gotowością otwórz folię szczypcami-ostrożnie, ważne jest, aby nie poparzyć się parą! Połóż cienkie plasterki cytryny na powierzchni-nie jest to konieczne, ale jest smaczniejsze i piękniejsze. I ponownie wyślij stek z pstrąga do piekarnika pod grillem, aż lekko się zarumieni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie możesz przygotować sos rybny, mieszając śmietanę, musztardę zbożową, trochę posiekanego koperku i szczypiorku w osobnej misce. Sól do smaku lub dodaj sos sojowy. Okazuje się bardzo smaczny sos śmietanowo-musztardowy do ryb.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj stek z pstrąga w Łodzi foliowej, w której został upieczony, tworząc bardzo smaczne nadzienie z soków użytych składników. Możesz przenieść na talerze, zwłaszcza gdy musisz podzielić rybę na dwie porcje.

zamiast pstrąga możesz użyć steków z dowolnej czerwonej ryby .

stek z pstrąga w piekarniku w folii jest najprostszym, a tym samym zwycięskim daniem z pstrąga. W przypadku szlachetnych ryb w procesie gotowania nie należy nadużywać przypraw i złożoności technologii-ta ryba jest samowystarczalna sama w sobie. Będzie smaczny, nawet jeśli nie dodasz do niego nic więcej, z wyjątkiem soli.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

o tym, jak rozmrażać mrożone ryby, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Stek z pstrąga - 166   kcal/100g

Podobne przepisy