skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których będziemy potrzebować do gotowania kaczki z ryżem w piekarniku.
Krok 2:
Najpierw przygotuj sos do marynowania kaczki. Wymieszaj sos sojowy, cukier, 1 łyżeczkę w małym pojemniku. sól i ziele angielskie. Zamiast cukru można użyć sosu balsamicznego(którego podstawą jest ocet balsamiczny. Ma lepką konsystencję, owocowy aromat i słodko-kwaśny smak). Przełóż czosnek przez prasę do czosnku lub przez prasę. Dodaj to samo do wszystkich składników w pojemniku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Umyj kaczkę, w razie potrzeby usuń gruczoły łojowe z ogona. Osusz tuszę ręcznikami papierowymi, a następnie posmaruj kaczkę ze wszystkich stron przygotowanym sosem. Dobrze posmaruj wnętrze. Pozostaw kaczkę do marynowania iw tym czasie przygotuj nadzienie.
Krok 4:
Ryż opłucz kilka razy pod bieżącą wodą (lepiej użyć długoziarnistego, aby nie skończyć z owsianką). Wlej ryż do rondla, zalej wodą i wyślij na duży ogień. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 5-7 minut, aż ryż będzie w połowie ugotowany. Podczas gotowania ryżu zrób smażenie.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię. Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na średniej tarce. Smaż warzywa przez kilka minut, ciągle mieszając. Połowicznie ugotowany ryż wrzuć do durszlaka, ponownie spłucz wodą. Połącz ryż i smażone warzywa na osobnym talerzu. Sól, pieprz i posypać suchym oregano według uznania.
Krok 6:
Umyj jabłko i pokrój na średnie kawałki.
Krok 7:
Napełnij kaczkę ryżem z warzywami, zostaw trochę miejsca na jabłka.
Krok 8:
Na koniec nadziewaj tusze jabłkami.
Krok 9:
Zszyj brzuch nitkami lub Zamknij wykałaczkami. Zawiąż skrzydła i nogi grubą nicią, jak na zdjęciu. W ten sposób gotowe danie będzie wyglądać schludnie i pięknie.
Krok 10:
Owinąć nadziewaną kaczkę folią, wysłać do naczynia do pieczenia i wstawić do piekarnika na godzinę w temperaturze 180-190 stopni, tryb "góra-dół". Po upływie określonego czasu wyjmij formę z piekarnika, pokrój folię na wierzch i wyślij kaczkę ponownie do pieczenia przez półtorej godziny. 15-20 minut przed gotowością. Zmień tryb piekarnika na konwekcję, aby utworzyć złotobrązową skórkę.
Krok 11:
Podczas pieczenia okresowo otwieraj piekarnik i polej kaczkę sokiem i tłuszczem za pomocą łyżki lub wygodnie posmaruj kaczkę silikonową szczotką(uważaj, nie poparz się!). Ostrożnie pokrój gotową kaczkę wzdłuż mostka, polej ryż resztkami tłuszczu z pieczenia i podawaj.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma on dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g