kaczka z ryżem w piekarniku

apetyczna i bardzo soczysta kaczka gotowana w piekarniku. Rumiany i piękny! Z pewnością stanie się ozdobą Twojego świątecznego stołu. Zaskocz swoją rodzinę i gości aromatycznym, obfitym, a jednocześnie lekkim nadzieniem, które najlepiej komponuje się z mięsem z kaczki!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 63 % 32 g
węglowodany 12 % 6 g
356 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować do gotowania kaczki z ryżem w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj sos do marynowania kaczki. Wymieszaj sos sojowy, cukier, 1 łyżeczkę w małym pojemniku. sól i ziele angielskie. Zamiast cukru można użyć sosu balsamicznego(którego podstawą jest ocet balsamiczny. Ma lepką konsystencję, owocowy aromat i słodko-kwaśny smak). Przełóż czosnek przez prasę do czosnku lub przez prasę. Dodaj to samo do wszystkich składników w pojemniku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj kaczkę, w razie potrzeby usuń gruczoły łojowe z ogona. Osusz tuszę ręcznikami papierowymi, a następnie posmaruj kaczkę ze wszystkich stron przygotowanym sosem. Dobrze posmaruj wnętrze. Pozostaw kaczkę do marynowania iw tym czasie przygotuj nadzienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryż opłucz kilka razy pod bieżącą wodą (lepiej użyć długoziarnistego, aby nie skończyć z owsianką). Wlej ryż do rondla, zalej wodą i wyślij na duży ogień. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 5-7 minut, aż ryż będzie w połowie ugotowany. Podczas gotowania ryżu zrób smażenie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na średniej tarce. Smaż warzywa przez kilka minut, ciągle mieszając. Połowicznie ugotowany ryż wrzuć do durszlaka, ponownie spłucz wodą. Połącz ryż i smażone warzywa na osobnym talerzu. Sól, pieprz i posypać suchym oregano według uznania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj jabłko i pokrój na średnie kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij kaczkę ryżem z warzywami, zostaw trochę miejsca na jabłka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na koniec nadziewaj tusze jabłkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zszyj brzuch nitkami lub Zamknij wykałaczkami. Zawiąż skrzydła i nogi grubą nicią, jak na zdjęciu. W ten sposób gotowe danie będzie wyglądać schludnie i pięknie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Owinąć nadziewaną kaczkę folią, wysłać do naczynia do pieczenia i wstawić do piekarnika na godzinę w temperaturze 180-190 stopni, tryb "góra-dół". Po upływie określonego czasu wyjmij formę z piekarnika, pokrój folię na wierzch i wyślij kaczkę ponownie do pieczenia przez półtorej godziny. 15-20 minut przed gotowością. Zmień tryb piekarnika na konwekcję, aby utworzyć złotobrązową skórkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas pieczenia okresowo otwieraj piekarnik i polej kaczkę sokiem i tłuszczem za pomocą łyżki lub wygodnie posmaruj kaczkę silikonową szczotką(uważaj, nie poparz się!). Ostrożnie pokrój gotową kaczkę wzdłuż mostka, polej ryż resztkami tłuszczu z pieczenia i podawaj.


smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma on dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy