skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź ziemniaki średniej wielkości, upieczą się szybciej. Bułkę tartą lepiej przygotować samemu, okażą się znacznie smaczniejsze niż zakupione. Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla.
Krok 2:
Obierz i osusz ziemniaki ręcznikami papierowymi. Umieść każdą bulwę w łyżce stołowej i wykonuj częste głębokie nacięcia nożem, nie docierając do końca.
Krok 3:
Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia.
Krok 4:
Skrop każdą bulwę olejem słonecznikowym. Posyp solą. Umieść ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 200°C na 30-35 minut.
Krok 5:
Po upływie czasu wyjmij formularz. Ziemniaki posyp bułką tartą i czarnym pieprzem. Możesz także wziąć swoje ulubione przyprawy. Rozłóż kawałki masła na wierzchu każdej bulwy. Włóż formę do piekarnika na kolejne 15 minut, aż ziemniaki się zrumienią i ugotują. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości ziemniaków. Natychmiast podawaj gotowe ziemniaki. Smacznego!
teraz postrzegamy ziemniaki jako drugi chleb. Prawie żadna uczta nie może się bez niej obejść. Pożywne bulwy są używane jako dodatek do różnych dań mięsnych lub rybnych, gotowane, pieczone i smażone ziemniaki dodajemy do różnych sałatek. Chipsy ziemniaczane mogą stanowić podstawę przystawki, jeśli nałożysz na nie 1-2 łyżeczki.sałatki.
ziemniaki, od dawna uważane za niejadalne, stały się jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych produktów spożywczych dzięki francuskiemu farmaceucie Antoine Auguste Parmantier. Wzięty do niewoli w Prusach podczas wojny siedmioletniej (1757-1763), po raz pierwszy spróbował ziemniaków, które wówczas uważano za tak mało jadalne, że woleli karmić nimi świnie i jeńców. Parmantier niespodziewanie polubił smak ziemniaków. Po powrocie do Francji Parmantier zaczął badać skład chemiczny rośliny, którą Paryska Akademia Medyczna uznała za szkodliwą dla zdrowia i zakazała jej stosowania w żywności. Zakaz został zniesiony dopiero w 1772 roku, w dużej mierze dzięki wysiłkom Parmantiera. Aby Francuzi pokochali ziemniaki, Parmantier wymyślał z nich nowe potrawy i organizował przyjęcia ze słynnymi gośćmi. Tutaj oferuje chleb ziemniaczany, zupę ziemniaczaną, owsiankę ziemniaczaną, a nawet konfiturę ziemniaczaną. Jednak ta roślina okopowa stała się naprawdę popularna we Francji dopiero w głodnych latach rewolucyjnych. W 1795 r.uprawiano go w oblężonym Paryżu, nawet w ogrodzie Tuileries.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g