skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto czekoladowe Raz Dwa Trzy? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno być miękkie. Weź mąkę najwyższej jakości. Mleko-o dowolnej zawartości tłuszczu. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
W osobnej misce połącz mąkę pszenną, kakao, cukier i sól. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja, więc odłóż część mąki na bok, a następnie dodasz ją w częściach, obserwując konsystencję ciasta.
Krok 3:
Delikatnie wymieszaj suchą masę.
Krok 4:
Dodaj surowe jajka, miękkie masło, oliwę z oliwek, mleko i ocet winny do masy mącznej.
Krok 5:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie błyszczące i gładkie.
Krok 6:
Wlej ciasto do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. Konsystencja powinna być jak bardzo gęsta śmietana. Miałem pierścień do gotowania bez dna, ale ciasto nie wyciekło podczas pieczenia. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 45-55 minut (skup się na piekarniku!). 20-25 minut od rozpoczęcia pieczenia (koniecznie po tym, jak ciasto przestanie rosnąć!), zacznij sprawdzać jego gotowość drewnianym szpikulcem co 5 minut.
Krok 7:
Ważne jest, aby nie prześwietlać ciasta w piekarniku, w przeciwnym razie może wyschnąć lub przypalić się. Gdy tylko szpikulec będzie suchy, ciasto jest gotowe. Zajęło mi to kolejne 20 minut (w sumie ciasto było pieczone przez 50 minut, ale może to zająć więcej lub mniej czasu, wszystko zależy od funkcji piekarnika). Odwróć gotowe ciasto do góry nogami na ruszcie, Usuń pergamin i ostudź.
Krok 8:
Możesz owinąć ciasto folią spożywczą i pozostawić na noc do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Dzięki temu zachowa wilgoć nie tylko wewnątrz, ale także na zewnątrz.
Krok 9:
Przygotuj jedzenie na ganache. Weź śmietanę co najmniej 30% tłuszczu.
Krok 10:
Wlej śmietanę do osobnej chochli. Dodaj do nich laskę cynamonu i zagotuj na kuchence.
Krok 11:
Przenieś czekoladę do miski. Wlać wrzącą śmietanę i mieszając całkowicie stopić.
Krok 12:
Schłodzić ganache do temperatury pokojowej i dodać do niego miękkie masło. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 13:
Polej schłodzone ciasto czekoladowe ganache, pozostaw do Ustawienia, a następnie udekoruj ciasto według uznania. Mam to świeże owoce: kumkwat, winogrona, a także liście mięty.
ten przepis jest hołdem dla wspaniałego kucharza i cukiernika - Andrieja Rudkowa, bardziej znanego jako Andy Chef.
jego przepisy są po prostu niesamowite i bardzo dokładne. Wszystko jest sprawdzone w najdrobniejszych szczegółach. A wynik będzie dokładnie taki, jak obiecuje. Porowate lekko wilgotne ciasta, bogaty smak czekolady - to prawdziwy kulinarny cud.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g