ciasto czekoladowe na raz dwa trzy

najsmaczniejsze, soczyste, wilgotne, przewiewne, na wakacje! Ciasto czekoladowe raz, dwa, trzy jest wspaniałe, ponieważ przy minimalnym wysiłku uzyskujesz najbardziej pozytywny wynik. Wystarczy zagnieść ciasto, upiec je w jednym cieście i polać czekoladowym ganache. Udekoruj, jak chcesz, jak chcesz!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 68 % 42 g
325 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto czekoladowe Raz Dwa Trzy? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno być miękkie. Weź mąkę najwyższej jakości. Mleko-o dowolnej zawartości tłuszczu. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce połącz mąkę pszenną, kakao, cukier i sól. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja, więc odłóż część mąki na bok, a następnie dodasz ją w częściach, obserwując konsystencję ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Delikatnie wymieszaj suchą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj surowe jajka, miękkie masło, oliwę z oliwek, mleko i ocet winny do masy mącznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystko mikserem, aż będzie błyszczące i gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciasto do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. Konsystencja powinna być jak bardzo gęsta śmietana. Miałem pierścień do gotowania bez dna, ale ciasto nie wyciekło podczas pieczenia. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 45-55 minut (skup się na piekarniku!). 20-25 minut od rozpoczęcia pieczenia (koniecznie po tym, jak ciasto przestanie rosnąć!), zacznij sprawdzać jego gotowość drewnianym szpikulcem co 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ważne jest, aby nie prześwietlać ciasta w piekarniku, w przeciwnym razie może wyschnąć lub przypalić się. Gdy tylko szpikulec będzie suchy, ciasto jest gotowe. Zajęło mi to kolejne 20 minut (w sumie ciasto było pieczone przez 50 minut, ale może to zająć więcej lub mniej czasu, wszystko zależy od funkcji piekarnika). Odwróć gotowe ciasto do góry nogami na ruszcie, Usuń pergamin i ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz owinąć ciasto folią spożywczą i pozostawić na noc do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Dzięki temu zachowa wilgoć nie tylko wewnątrz, ale także na zewnątrz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj jedzenie na ganache. Weź śmietanę co najmniej 30% tłuszczu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej śmietanę do osobnej chochli. Dodaj do nich laskę cynamonu i zagotuj na kuchence.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś czekoladę do miski. Wlać wrzącą śmietanę i mieszając całkowicie stopić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzić ganache do temperatury pokojowej i dodać do niego miękkie masło. Mieszaj, aż będzie gładka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Polej schłodzone ciasto czekoladowe ganache, pozostaw do Ustawienia, a następnie udekoruj ciasto według uznania. Mam to świeże owoce: kumkwat, winogrona, a także liście mięty.

ten przepis jest hołdem dla wspaniałego kucharza i cukiernika - Andrieja Rudkowa, bardziej znanego jako Andy Chef.
jego przepisy są po prostu niesamowite i bardzo dokładne. Wszystko jest sprawdzone w najdrobniejszych szczegółach. A wynik będzie dokładnie taki, jak obiecuje. Porowate lekko wilgotne ciasta, bogaty smak czekolady - to prawdziwy kulinarny cud.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy