skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić piękne naleśniki w piekarniku miękkie i grube? Przygotuj jedzenie. Najpierw wyjmij jajka, masło i mleko z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Weź małe jajka, wystarczy Kategoria C1. Mleko nadaje się do zawartości tłuszczu 2,5%. Masło, nawet jeśli wymaga trochę, wybierz najlepszą jakość, bez tłuszczów roślinnych.
Krok 2:
Rozpuść masło w dowolny dostępny sposób. Zostanie to napisane na końcu przepisu. Zrobiłem to na kuchence, na patelni z grubym dnem. Schłodzić roztopione masło.
Krok 3:
Weź miskę do zrobienia ciasta. Wbij do niego jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajka, aż będą gładkie za pomocą dowolnych dostępnych środków — miksera, blendera lub, jak mój, trzepaczki.
Krok 4:
Wlej część mleka do jajek, około jednej trzeciej całkowitej objętości. Dodaj cukier i sól. Ich ilość różni się w zależności od gustu. Wymieszać. Dodaj schłodzone masło, ponownie dobrze wymieszaj masę.
Krok 5:
Zacznij dodawać mąkę do miski partiami, przesiując ją przez sito. Po każdym dodaniu dobrze wymieszaj ciasto, wtedy nie będzie w nim grudek.
Krok 6:
Po dodaniu całej mąki wlej pozostałe mleko do ciasta. Dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe. Pamiętaj, że mąka może odejść mniej lub więcej, więc skup się na konsystencji ciasta.
Krok 7:
Weź blachę do pieczenia z wysokimi bokami, mam ją o wymiarach 30 * 20 cm, przykryj ją papierem do pieczenia, pokrywając również boki. Wlać ciasto bezpośrednio na papier. Nie musisz niczego smarować, naleśnik się nie przyklei.
Krok 8:
Umieść blachę do pieczenia z ciastem w piekarniku nagrzanym do 200°C na 20-30 minut. Naleśnik pęcznieje bardzo mocno podczas pieczenia, niech cię to nie przeraża, tak powinno być. Będzie gotowy, gdy będzie dobrze zrumieniony na wierzchu. Kiedy tak się stanie, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Naleśnik natychmiast spadnie.
Krok 9:
Ostudź go trochę, a następnie oddziel od papieru. Pokrój naleśnik na porcje, mam 4 sztuki. Podawaj naleśniki z dżemem, jagodami, kwaśną śmietaną, miodem i innymi dodatkami według własnych upodobań. Smacznego!
od dawna chciałem spróbować tego rodzaju naleśników i bardzo mi się podobało! Szybko, prosto i bez nadmiaru oleju. Naleśniki z piekarnika smakują bardzo podobnie do grubych naleśników z patelni, tylko że są nieco bardziej suche. Miałem tylko blachę do pieczenia tego rozmiaru, jeśli ugotujesz naleśnik na większej blasze do pieczenia, okaże się cieńszy i wyjdzie więcej porcji.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g