skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania bułek czosnkowych. I ugotujemy je z ciasta drożdżowego przygotowanego ręcznie w piekarniku.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez drobne sito, dodaj cukier i sól, wymieszaj. Następnie wysypujemy suche drożdże i mieszamy. Ale patrzysz na swoje drożdże, niektóre należy najpierw wprowadzić do płynu, a dopiero potem połączyć z suchymi składnikami.
Krok 3:
Wymieszaj olej roślinny i wodę, a następnie wlej płyn do masy mącznej. Lepiej jest wziąć rafinowany olej roślinny, aby nie zabić aromatu pietruszki i czosnku.
Krok 4:
Zagniatamy miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Jeśli ciasto jest cienkie, dodaj trochę mąki. I ugniataj ciasto przez co najmniej 10 minut, ponieważ ciasto drożdżowe bardzo lubi ręce i jest (w przeciwieństwie do kruchego) przez długi czas. Przenieś do większej miski.
Krok 5:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem lub polietylenem i wyjmij na 40 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło, około dwa razy. Można go umieścić na ciepłej baterii, można również zagnieść ciasto w wypiekaczu do chleba i tam poczekać, aż się wyprostuje. Włożyłem miskę ciasta do multicookera i ustawiłem temperaturę 45 stopni na 40 minut z zamkniętą pokrywką.
Krok 6:
Wyjmij ciasto z miski i podziel na kawałki. Dostałem cztery ciężkie kawałki, które zwinąłem w kulki i włożyłem do silikonowej formy. Możesz po prostu umieścić je w odległym naczyniu do pieczenia nasmarowanym olejem roślinnym. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni.
Krok 7:
Ponownie usuwamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby się podnieść, pamiętaj, aby przykryć, aby nie zawiesić. Nie można na to pozwolić, ponieważ powierzchnia jest pokryta skórką, a podczas pieczenia pęka, a okazuje się, że nie jest to piękna powierzchnia.
Krok 8:
Ubij małe jajko widelcem, aż będzie gładkie. Jeśli nie lubisz takiej Skórki, posmaruj powierzchnię bułek mocną słodką czarną herbatą. Okazuje się również bardzo piękny kolor, choć bez większego połysku.
Krok 9:
Posmaruj wierzch bułek ubitym jajkiem.
Krok 10:
Piec w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do ugotowania.
Krok 11:
Podczas pieczenia bułek zróbmy sos czosnkowy. Wlej wodę, olej roślinny do miski. Dodaj sól, dodaj drobno starty czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, aż sól się rozpuści. Zamiast pietruszki możesz wziąć kunzę lub koperek.
Krok 12:
Wyjmij gotowe bułki i natychmiast posmaruj gorące bułki sosem czosnkowym. Pozostaw na 1-2 minuty i ponownie posmaruj.
Krok 13:
Odstawiamy bułki w formie na pięć minut i przenosimy z foremek na talerz, ostudzimy i podajemy. Chociaż dla mnie najsmaczniejsze, gdy są lekko schłodzone lub ciepłe.
Krok 14:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g