bułeczki czosnkowe w piekarniku z ciasta drożdżowego

pyszne domowe bułeczki o smaku czosnku. Takie bułki dobrze nadają się do podania zamiast chleba do zupy, zwłaszcza barszczu. Można je łatwo przygotować i zabrać ze sobą do natury zamiast chleba. W końcu nie starzeją się przez bardzo długi czas. I doskonale uzupełniają szaszłyki.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 74 % 29 g
173 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania bułek czosnkowych. I ugotujemy je z ciasta drożdżowego przygotowanego ręcznie w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez drobne sito, dodaj cukier i sól, wymieszaj. Następnie wysypujemy suche drożdże i mieszamy. Ale patrzysz na swoje drożdże, niektóre należy najpierw wprowadzić do płynu, a dopiero potem połączyć z suchymi składnikami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj olej roślinny i wodę, a następnie wlej płyn do masy mącznej. Lepiej jest wziąć rafinowany olej roślinny, aby nie zabić aromatu pietruszki i czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniatamy miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Jeśli ciasto jest cienkie, dodaj trochę mąki. I ugniataj ciasto przez co najmniej 10 minut, ponieważ ciasto drożdżowe bardzo lubi ręce i jest (w przeciwieństwie do kruchego) przez długi czas. Przenieś do większej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem lub polietylenem i wyjmij na 40 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło, około dwa razy. Można go umieścić na ciepłej baterii, można również zagnieść ciasto w wypiekaczu do chleba i tam poczekać, aż się wyprostuje. Włożyłem miskę ciasta do multicookera i ustawiłem temperaturę 45 stopni na 40 minut z zamkniętą pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij ciasto z miski i podziel na kawałki. Dostałem cztery ciężkie kawałki, które zwinąłem w kulki i włożyłem do silikonowej formy. Możesz po prostu umieścić je w odległym naczyniu do pieczenia nasmarowanym olejem roślinnym. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie usuwamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby się podnieść, pamiętaj, aby przykryć, aby nie zawiesić. Nie można na to pozwolić, ponieważ powierzchnia jest pokryta skórką, a podczas pieczenia pęka, a okazuje się, że nie jest to piękna powierzchnia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij małe jajko widelcem, aż będzie gładkie. Jeśli nie lubisz takiej Skórki, posmaruj powierzchnię bułek mocną słodką czarną herbatą. Okazuje się również bardzo piękny kolor, choć bez większego połysku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj wierzch bułek ubitym jajkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do ugotowania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas pieczenia bułek zróbmy sos czosnkowy. Wlej wodę, olej roślinny do miski. Dodaj sól, dodaj drobno starty czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, aż sól się rozpuści. Zamiast pietruszki możesz wziąć kunzę lub koperek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowe bułki i natychmiast posmaruj gorące bułki sosem czosnkowym. Pozostaw na 1-2 minuty i ponownie posmaruj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odstawiamy bułki w formie na pięć minut i przenosimy z foremek na talerz, ostudzimy i podajemy. Chociaż dla mnie najsmaczniejsze, gdy są lekko schłodzone lub ciepłe.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy