skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu ze skrobią w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Przed zakupem koniecznie wypróbuj twaróg, aby nie był kwaśny ani zjełczały. Wszystkie produkty mleczne mogą być używane w dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Wlej twarożek do głębokiego pojemnika i ostrożnie weź widelcem lub posiekaj rękami. W razie potrzeby możesz przetrzeć go przez sito, jeśli danie jest tworzone dla dzieci, które nie lubią twarogu w żadnej jego manifestacji.
Krok 3:
Dodaj cukier granulowany, sól, wlej śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę. Możesz zastąpić cukier w przepisie dowolnym rodzajem miodu-będzie potrzebował około 3-4 łyżek. l., ale taki słodki produkt nie jest dodawany do ciasta, ale podawany z posiekanym i schłodzonym daniem. Miód nie nadaje się do obróbki cieplnej, ponieważ dzięki niemu składnik ten traci swoje korzystne właściwości.
Krok 4:
Dodaj rodzynki. W razie potrzeby suszone owoce można wcześniej gotować na parze we wrzącej wodzie przez 20 minut, a następnie wysuszyć ręcznikami papierowymi ,jednak suche rodzynki "wciągają" wilgoć do siebie podczas pieczenia, dzięki czemu zapiekanka okaże się bujna i zachowa swój kształt. Dokładnie wymieszaj. Do masy można dodać skórkę pomarańczową lub cytrynową, sok cytrusowy, aromat waniliowy.
Krok 5:
Ubij jaja kurze i jeszcze raz wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić je na całej masie twarogowej. Zamiast nich możesz użyć jaj przepiórczych lub kaczek, co najważniejsze - w odpowiedniej proporcji.
Krok 6:
Dodaj skrobię: kukurydzę lub ziemniaki, praktycznie nie ma różnicy w tych luźnych składnikach. Dokładnie zagnieść powstałe ciasto.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie żaroodporne roztopionym masłem i wlej do niego ciasto twarogowe, delikatnie rozprowadź szpatułką. Umieść w rozgrzanym piekarniku do 180 C i piecz zapiekankę przez około 20-25 minut.
Krok 8:
Podczas pieczenia uważaj na powierzchnię naczynia. Jeśli jest pokryty złotą skórką, przebij bok drewnianym szpikulcem. Z suchym szpikulcem twoje danie jest całkowicie gotowe. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw w piekarniku przy zamkniętych drzwiach na 10-20 minut, aby zapiekanka nie spadła z powodu różnicy temperatur po wyjęciu.
Krok 9:
Następnie wyjmij formę z piekarnika, zapiekankę z formy i pokrój na porcje. Podawaj z aromatyczną parzoną herbatą, nie zapominając o plasterku cytryny.
zapiekanka z twarogu ze skrobią w piekarniku powstaje dosłownie w pół godziny, dzięki czemu możesz z łatwością zadowolić swoją rodzinę na śniadanie takim rumianym i pachnącym daniem, jeśli obudzisz się 30 minut przed nimi.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g