zapiekanka z twarogu ze skrobią w piekarniku

zapiekanka z twarogu rumianego jest zarówno smaczna, jak i zdrowa! Zapiekankę można podawać ze śmietaną, dżemem, dżemem lub jagodami, jogurtem owocowym, jest pyszna wraz z aromatyczną herbatą lub kawą, kakao.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 51 % 23 g
235 kcal
IG: 27 / 23 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z twarogu ze skrobią w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Przed zakupem koniecznie wypróbuj twaróg, aby nie był kwaśny ani zjełczały. Wszystkie produkty mleczne mogą być używane w dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej twarożek do głębokiego pojemnika i ostrożnie weź widelcem lub posiekaj rękami. W razie potrzeby możesz przetrzeć go przez sito, jeśli danie jest tworzone dla dzieci, które nie lubią twarogu w żadnej jego manifestacji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier granulowany, sól, wlej śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę. Możesz zastąpić cukier w przepisie dowolnym rodzajem miodu-będzie potrzebował około 3-4 łyżek. l., ale taki słodki produkt nie jest dodawany do ciasta, ale podawany z posiekanym i schłodzonym daniem. Miód nie nadaje się do obróbki cieplnej, ponieważ dzięki niemu składnik ten traci swoje korzystne właściwości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj rodzynki. W razie potrzeby suszone owoce można wcześniej gotować na parze we wrzącej wodzie przez 20 minut, a następnie wysuszyć ręcznikami papierowymi ,jednak suche rodzynki "wciągają" wilgoć do siebie podczas pieczenia, dzięki czemu zapiekanka okaże się bujna i zachowa swój kształt. Dokładnie wymieszaj. Do masy można dodać skórkę pomarańczową lub cytrynową, sok cytrusowy, aromat waniliowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jaja kurze i jeszcze raz wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić je na całej masie twarogowej. Zamiast nich możesz użyć jaj przepiórczych lub kaczek, co najważniejsze - w odpowiedniej proporcji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj skrobię: kukurydzę lub ziemniaki, praktycznie nie ma różnicy w tych luźnych składnikach. Dokładnie zagnieść powstałe ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie żaroodporne roztopionym masłem i wlej do niego ciasto twarogowe, delikatnie rozprowadź szpatułką. Umieść w rozgrzanym piekarniku do 180 C i piecz zapiekankę przez około 20-25 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia uważaj na powierzchnię naczynia. Jeśli jest pokryty złotą skórką, przebij bok drewnianym szpikulcem. Z suchym szpikulcem twoje danie jest całkowicie gotowe. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw w piekarniku przy zamkniętych drzwiach na 10-20 minut, aby zapiekanka nie spadła z powodu różnicy temperatur po wyjęciu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyjmij formę z piekarnika, zapiekankę z formy i pokrój na porcje. Podawaj z aromatyczną parzoną herbatą, nie zapominając o plasterku cytryny.

zapiekanka z twarogu ze skrobią w piekarniku powstaje dosłownie w pół godziny, dzięki czemu możesz z łatwością zadowolić swoją rodzinę na śniadanie takim rumianym i pachnącym daniem, jeśli obudzisz się 30 minut przed nimi.

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy