skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania ciasta. Przesiej mąkę.
Krok 2:
Weź głęboką miskę, wlej do niej suche drożdże, sól, cukier, wlej lekko podgrzane mleko, wymieszaj.
Krok 3:
Najpierw wlej 2 szklanki mąki, wymieszaj.
Krok 4:
Następnie dodaj resztę mąki, ponownie wymieszaj. Zagnieść miękkie ciasto.
Krok 5:
Na samym końcu wlej olej roślinny na ciasto. Następnie ciasto będzie bardzo łatwe do ugniatania - nie będzie już przyklejać się do rąk.
Krok 6:
Ugniataj, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto jest odpowiednie, zacznijmy gotować kotlety.
Krok 7:
Produkty do kotletów. Mam mieloną wieprzowinę i wołowinę, zrobiłem to sam. Cebula i czosnek są obrane i umyte.
Krok 8:
Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek bardzo drobno, wlej przyprawy do mięsa mielonego, soli, pieprzu. Namocz okruchy chleba w wodzie (nie w mleku). Drobno krusząc namoczony chleb ręką, dodaj go wraz z wodą (dzięki czemu mięso mielone będzie bardziej soczyste) do miski z mięsem mielonym. Mięso mielone jest dobrze ubite, aby wszystkie pęcherzyki powietrza wyszły. Tworzymy kotlety, nieco wydłużone, aby później wygodniej było owinąć je w ciasto.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię, dobrze rozgrzej olej roślinny, smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
Krok 10:
Rozłóż gotowe kotlety na półmisku do ostygnięcia.
Krok 11:
Wracamy do testu. Tak to pasuje! Jego objętość wzrasta 2-3 razy. Możesz natychmiast rozpocząć gotowanie kotletów w cieście. I możesz włożyć ciasto do torby, włożyć na noc do lodówki. Tam procesy fermentacji spowolnią, ale ciasto nadal trochę wzrośnie. Musisz rano wyjąć go z lodówki, trzymać w temperaturze pokojowej. Nagrzewa się stopniowo i doskonale rośnie. W lodówce takie ciasto można przechowywać nie dłużej niż 2 dni.
Krok 12:
Ściskamy małe kawałki ciasta, zwijamy je w kiełbasę i dociskamy tę kiełbasę dłonią, aby uzyskać pasek ciasta, jak na zdjęciu. Każdy kotlet owija się spiralnie tym paskiem ciasta.
Krok 13:
Tak wyglądają półfabrykaty przed pieczeniem w piekarniku.
Krok 14:
Rozłóż kotlety w cieście na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, przykryj ręcznikiem i odstaw na 15 minut, aby ciasto lekko wyrosło. Poluzuj żółtko łyżeczką wody i posmaruj ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut na złoty kolor.
Krok 15:
Okazuje się bardzo smaczny! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g