kotlety w cieście w piekarniku

bardzo smaczny zamiennik kanapki, radość dla mięsożercy! Kotlety w cieście mogą być godnym substytutem zwykłych kanapek. Wygodnie jest zabrać je w drogę, do pracy, dać dziecku szkołę. To danie nadaje się na obfite śniadanie lub popołudniową przekąskę. Możesz gotować takie kotlety z dziećmi, które będą bardzo zainteresowane zawijaniem ich w ciasto. To danie można włączyć do menu na przyjęcie dla dzieci.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 51 % 25 g
267 kcal
IG: 8 / 12 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania ciasta. Przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę, wlej do niej suche drożdże, sól, cukier, wlej lekko podgrzane mleko, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw wlej 2 szklanki mąki, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj resztę mąki, ponownie wymieszaj. Zagnieść miękkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na samym końcu wlej olej roślinny na ciasto. Następnie ciasto będzie bardzo łatwe do ugniatania - nie będzie już przyklejać się do rąk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniataj, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto jest odpowiednie, zacznijmy gotować kotlety.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Produkty do kotletów. Mam mieloną wieprzowinę i wołowinę, zrobiłem to sam. Cebula i czosnek są obrane i umyte.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek bardzo drobno, wlej przyprawy do mięsa mielonego, soli, pieprzu. Namocz okruchy chleba w wodzie (nie w mleku). Drobno krusząc namoczony chleb ręką, dodaj go wraz z wodą (dzięki czemu mięso mielone będzie bardziej soczyste) do miski z mięsem mielonym. Mięso mielone jest dobrze ubite, aby wszystkie pęcherzyki powietrza wyszły. Tworzymy kotlety, nieco wydłużone, aby później wygodniej było owinąć je w ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej patelnię, dobrze rozgrzej olej roślinny, smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż gotowe kotlety na półmisku do ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wracamy do testu. Tak to pasuje! Jego objętość wzrasta 2-3 razy. Możesz natychmiast rozpocząć gotowanie kotletów w cieście. I możesz włożyć ciasto do torby, włożyć na noc do lodówki. Tam procesy fermentacji spowolnią, ale ciasto nadal trochę wzrośnie. Musisz rano wyjąć go z lodówki, trzymać w temperaturze pokojowej. Nagrzewa się stopniowo i doskonale rośnie. W lodówce takie ciasto można przechowywać nie dłużej niż 2 dni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ściskamy małe kawałki ciasta, zwijamy je w kiełbasę i dociskamy tę kiełbasę dłonią, aby uzyskać pasek ciasta, jak na zdjęciu. Każdy kotlet owija się spiralnie tym paskiem ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tak wyglądają półfabrykaty przed pieczeniem w piekarniku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż kotlety w cieście na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, przykryj ręcznikiem i odstaw na 15 minut, aby ciasto lekko wyrosło. Poluzuj żółtko łyżeczką wody i posmaruj ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut na złoty kolor.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Okazuje się bardzo smaczny! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy