skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mintaja w śmietanie z cebulą, marchewką w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Wybierz dużą marchewkę, jasnopomarańczową, słodką, ponieważ w tym naczyniu odegra ważną rolę. Umyj go dobrze pod bieżącą wodą za pomocą pędzla. W razie potrzeby rozmrozić rybę, przenosząc ją wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu.
Krok 2:
Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w cienkie półpierścienie lub ćwiartki.
Krok 3:
Obierz marchewki i pokrój w paski.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny, który nie boi się obróbki cieplnej. Ułóż cebulę i marchewkę i smaż na małym ogniu, aż będą miękkie. Pamiętaj, aby mieszać warzywa, aby się nie przypaliły.
Krok 5:
Umyj mintaja, odetnij płetwy i ogon, odetnij brzuch i wypatrosz. Ostrożnie usuń czarny film na środku brzucha, ponieważ jest gorzki. Ponownie opłucz rybę, osusz ją ręcznikami papierowymi i pokrój na porcje. Sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby dodaj przyprawy odpowiednie dla ryb. Jeśli w ich składzie jest już sól, weź to pod uwagę, gdy solisz rybę, aby nie przesolić.
Krok 6:
W małym pojemniku połącz śmietanę i musztardę w ziarnach. Wlej kilka łyżek przegotowanej wody lub śmietany. Sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Sos jest gotowy.
Krok 7:
Lekko posmaruj naczynie do pieczenia rafinowanym olejem roślinnym z oliwek lub słonecznika. Ułóż plasterki ryby ciasno do siebie.
Krok 8:
Polej mintaja smażonymi warzywami.
Krok 9:
Wlać śmietanę na warstwę warzyw i rozprowadzić na całej powierzchni. Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30-40 minut. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, ponieważ czas gotowania może różnić się od wskazanego.
Krok 10:
Gotowy mintaj z cebulą, marchewką w śmietanie podawaj na ciepło. Przed podaniem posyp ziołami (natką pietruszki lub koperkiem). Warzywa tutaj mogą zastąpić przystawkę, ale jeśli chcesz bardziej sycący lunch lub kolację, przygotuj tłuczone ziemniaki, ryż lub makaron. Smacznego!
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g