mintaj kwaśna śmietana marchewka cebula w piekarniku

niedrogi, prosty, obfity lunch lub kolacja dla całej rodziny! Mintaj z cebulą, marchewką w śmietanie w piekarniku niezwykle smaczne, apetyczne i zdrowe danie do codziennego menu! Proces gotowania jest szybki, nie są tutaj wymagane żadne specjalne umiejętności. Ryba z warzywami okazuje się soczysta, miękka. Podawaj z dodatkiem lub bez.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 12 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 12 % 2 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mintaja w śmietanie z cebulą, marchewką w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Wybierz dużą marchewkę, jasnopomarańczową, słodką, ponieważ w tym naczyniu odegra ważną rolę. Umyj go dobrze pod bieżącą wodą za pomocą pędzla. W razie potrzeby rozmrozić rybę, przenosząc ją wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w cienkie półpierścienie lub ćwiartki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i pokrój w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny, który nie boi się obróbki cieplnej. Ułóż cebulę i marchewkę i smaż na małym ogniu, aż będą miękkie. Pamiętaj, aby mieszać warzywa, aby się nie przypaliły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj mintaja, odetnij płetwy i ogon, odetnij brzuch i wypatrosz. Ostrożnie usuń czarny film na środku brzucha, ponieważ jest gorzki. Ponownie opłucz rybę, osusz ją ręcznikami papierowymi i pokrój na porcje. Sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby dodaj przyprawy odpowiednie dla ryb. Jeśli w ich składzie jest już sól, weź to pod uwagę, gdy solisz rybę, aby nie przesolić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W małym pojemniku połącz śmietanę i musztardę w ziarnach. Wlej kilka łyżek przegotowanej wody lub śmietany. Sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Sos jest gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko posmaruj naczynie do pieczenia rafinowanym olejem roślinnym z oliwek lub słonecznika. Ułóż plasterki ryby ciasno do siebie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej mintaja smażonymi warzywami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać śmietanę na warstwę warzyw i rozprowadzić na całej powierzchni. Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30-40 minut. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, ponieważ czas gotowania może różnić się od wskazanego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy mintaj z cebulą, marchewką w śmietanie podawaj na ciepło. Przed podaniem posyp ziołami (natką pietruszki lub koperkiem). Warzywa tutaj mogą zastąpić przystawkę, ale jeśli chcesz bardziej sycący lunch lub kolację, przygotuj tłuczone ziemniaki, ryż lub makaron. Smacznego!

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy