skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretowatą pizzę na kefirze w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Kefir powinien być ciepły, więc wcześniej wyjmij go z lodówki. Jeśli nie masz na to czasu, po prostu rozcieńcz kefir gorącą wodą. Piekłam pizzę a la Margarita, więc w nadzieniu mam tylko pomidory i mozzarellę do pizzy. Możesz umieścić wszystko, co kochasz, tak jak w klasycznej pizzy.
Krok 2:
W misce ubij jajka, dodaj sól i cukier i dobrze wymieszaj trzepaczką. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 3:
Wlej ciepły kefir, dodaj sodę, ponownie dobrze wymieszaj. Pomiędzy kwasem zawartym w kefirze a alkaliami sody nastąpi reakcja, w wyniku której uwolni się dwutlenek węgla, który sprawi, że ciasto będzie puszyste i miękkie. Ponieważ kefir jest ciepły, stanie się to znacznie szybciej.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Ciasto nie powinno być strome, swobodnie płynąć jak dobra gęsta śmietana. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 5:
Wyłóż formę, w której będziesz piec pizzę papierem do pieczenia. Wziąłem dużą żeliwną patelnię. Wlej do niego ciasto, rozprowadź równomiernie łyżką na dnie niewielką warstwą. Z tej ilości dostałem dwie pizze, takie jak na zdjęciu i jeszcze jedną mniejszą. Drugi upiekłem bez formy, na blasze do pieczenia, po prostu rozprowadzając ciasto na pergaminie. Po upieczeniu Pizza doskonale odsuwa się od papieru, więc nie trzeba jej smarować.
Krok 6:
Wlej sos pomidorowy na ciasto, rozprowadź równomiernie na powierzchni. Posypałam pizzę włoskimi suchymi ziołami. Posyp pizzę startą mozzarellą. Ogólnie rzecz biorąc, każdy ser do pizzy jest odpowiedni — twardy, półstały, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 7:
Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut na złoty kolor. Podawaj gotową pizzę na gorąco, pokrojoną na kawałki. Smacznego!
wybrałem najprostszą wersję pizzy pod względem składu produktów — Margaritę. Do nadzienia możesz dodać wszystko, co kochasz lub co zostało w lodówce. Mogą to być wędliny, grzyby, pikle i oliwki, papryka i inne warzywa. Bardzo nietypowa opcja: połączenie kurczaka i ananasa, dla miłośników egzotyki proponuję spróbować gruszki i sera pleśniowego, tylko dla tych opcji wybierz sos nie pomidorowy, ale rodzaj beszamelu. Taki przepis na ciasto z galaretką na słodką pizzę z owocami lub jagodami jest dobry.
odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g