skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę w piekarniku z ziemniakami i grzybami? Pierwszą rzeczą do zrobienia jest nadzienie grzybowe. Cebulę obrać i opłukać w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej na nią trochę oleju roślinnego i smaż cebulę, aż stanie się przezroczysta, przez 1-2 minuty na małym ogniu.
Krok 2:
Wszelkie grzyby nadają się do tego dania — leśne, pieczarki, boczniaki. Jeśli masz Las, gotuj je wcześniej przez pół godziny. Pieczarki i boczniaki są po prostu obrane i pokrojone. Dodaj grzyby na patelnię do cebuli. Smaż wszystko razem przez 5 minut, aby cała wilgoć z grzybów wyparowała. Następnie odstaw patelnię i lekko ostudź.
Krok 3:
Następnie przygotuj mięso. W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż w niej mięso na złoty kolor. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do smaku trochę soli i posyp przyprawami.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną oleju roślinnego. Ułóż pierwszą warstwę smażonego mięsa.
Krok 6:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Kawałki mogą mieć dowolny kształt. Pokroiłem w kostki, cięcie w cienkie koła będzie dobrze wyglądać.
Krok 7:
Połóż pokrojone ziemniaki na mięsie. Rozłóż go równomiernie na całej powierzchni.
Krok 8:
Posyp ziemniaki przyprawami i posmaruj majonezem. Spróbuj rozmazać majonez, aby dostać się na wszystkie kawałki ziemniaków.
Krok 9:
Połóż smażone grzyby na ziemniakach. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 40 minut.
Krok 10:
W tym czasie zetrzyj ser na średniej tarce. Weź dowolny ser-twardy, półtwardy, miękki rodzaj mozzarelli. Najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych, smaczny i dobrze się topi.
Krok 11:
Wyjmij naczynie z piekarnika, posyp serem i wstaw z powrotem na kolejne 15-20 minut. W tym czasie ser stopi się i będzie apetycznie rozciągał po nałożeniu na talerze. Należy pamiętać, że ser jest dodawany pod koniec gotowania, co pozwala mu nie piec skórki, ale pozostać miękkim i ciągliwym. Podawaj na gorąco. Smacznego!
podczas pieczenia ziemniaków z mięsem w piekarniku wszystkie składniki są zwykle układane warstwami. Dla soczystości ziemniaki można smarować nie tylko majonezem. Aby to zrobić, możesz użyć śmietany lub przygotować osobny SOS.
Ponadto, aby uzyskać nowe smaki, danie można urozmaicić, dodając dowolne warzywa. Takich jak pomidory, marchew, cukinia.
A moim zdaniem najważniejszą atrakcją jest ser. Zawsze dodaję go pod koniec gotowania, aby tylko się stopił. Jeśli dodasz go na samym początku pieczenia, po prostu wyschnie i może nawet zacząć się palić.
Gotuj z przyjemnością!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal / 100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g