wieprzowina w piekarniku z ziemniakami i grzybami

na obiad dla całej rodziny, ze zwykłych produktów, najlepszy! Wieprzowina w piekarniku z ziemniakami i grzybami to bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie. Doskonale nadaje się zarówno do codziennego menu, jak i świątecznego stołu. Pieczona wieprzowina z ziemniakami to dodatek i mięso w jednym przepisie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 37 % 10 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę w piekarniku z ziemniakami i grzybami? Pierwszą rzeczą do zrobienia jest nadzienie grzybowe. Cebulę obrać i opłukać w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej na nią trochę oleju roślinnego i smaż cebulę, aż stanie się przezroczysta, przez 1-2 minuty na małym ogniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszelkie grzyby nadają się do tego dania — leśne, pieczarki, boczniaki. Jeśli masz Las, gotuj je wcześniej przez pół godziny. Pieczarki i boczniaki są po prostu obrane i pokrojone. Dodaj grzyby na patelnię do cebuli. Smaż wszystko razem przez 5 minut, aby cała wilgoć z grzybów wyparowała. Następnie odstaw patelnię i lekko ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przygotuj mięso. W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż w niej mięso na złoty kolor. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do smaku trochę soli i posyp przyprawami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną oleju roślinnego. Ułóż pierwszą warstwę smażonego mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Kawałki mogą mieć dowolny kształt. Pokroiłem w kostki, cięcie w cienkie koła będzie dobrze wyglądać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż pokrojone ziemniaki na mięsie. Rozłóż go równomiernie na całej powierzchni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp ziemniaki przyprawami i posmaruj majonezem. Spróbuj rozmazać majonez, aby dostać się na wszystkie kawałki ziemniaków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż smażone grzyby na ziemniakach. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie zetrzyj ser na średniej tarce. Weź dowolny ser-twardy, półtwardy, miękki rodzaj mozzarelli. Najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych, smaczny i dobrze się topi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij naczynie z piekarnika, posyp serem i wstaw z powrotem na kolejne 15-20 minut. W tym czasie ser stopi się i będzie apetycznie rozciągał po nałożeniu na talerze. Należy pamiętać, że ser jest dodawany pod koniec gotowania, co pozwala mu nie piec skórki, ale pozostać miękkim i ciągliwym. Podawaj na gorąco. Smacznego!

podczas pieczenia ziemniaków z mięsem w piekarniku wszystkie składniki są zwykle układane warstwami. Dla soczystości ziemniaki można smarować nie tylko majonezem. Aby to zrobić, możesz użyć śmietany lub przygotować osobny SOS.

Ponadto, aby uzyskać nowe smaki, danie można urozmaicić, dodając dowolne warzywa. Takich jak pomidory, marchew, cukinia.

A moim zdaniem najważniejszą atrakcją jest ser. Zawsze dodaję go pod koniec gotowania, aby tylko się stopił. Jeśli dodasz go na samym początku pieczenia, po prostu wyschnie i może nawet zacząć się palić.

Gotuj z przyjemnością!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal / 100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy