kotlety z ziemniakami wieprzowymi w piekarniku

obfite, aromatyczne i bardzo smaczne danie mięsne! Kotlety z ziemniakami wieprzowymi w piekarniku są idealne na lunch lub kolację. Obecność warzyw i ziemniaków sprawia, że to danie jest samowystarczalne i pozwala podawać je bez dodatkowych dodatków!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 19 % 6 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety wieprzowe z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolną część wieprzowiny bez kości jako mięso, ale dobrym rozwiązaniem jest użycie schabu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na porcje i ubij z obu stron młotkiem kuchennym. Jeśli na mięsie jest trochę tłuszczu-nie musisz go odcinać. Doda soczystości gotowemu daniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubite mięso lekko usmażyć na gorącej patelni z obu stron. Nie musisz smażyć przez długi czas. Konieczne jest tylko, aby powierzchnia mięsa była lekko uszczelniona w wysokiej temperaturze. Smażone mięso włożyć do przygotowanego naczynia do pieczenia

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półpierścienie. Posyp lekko powierzchnię ubitego mięsa solą, przyprawami i posmaruj majonezem. Na wierzch ułóż posiekaną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obrane ziemniaki pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na mięsie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż pokrojone pomidory na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser i posyp nim kotlety. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe danie lekko się zrumieni, ser całkowicie się rozpuści. Z mięsa pojawi się trochę soku, a podczas pieczenia prawie wszystko wyparuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotowe kotlety na talerz i podawaj. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal / 100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy