skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety wieprzowe z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolną część wieprzowiny bez kości jako mięso, ale dobrym rozwiązaniem jest użycie schabu.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę na porcje i ubij z obu stron młotkiem kuchennym. Jeśli na mięsie jest trochę tłuszczu-nie musisz go odcinać. Doda soczystości gotowemu daniu.
Krok 3:
Ubite mięso lekko usmażyć na gorącej patelni z obu stron. Nie musisz smażyć przez długi czas. Konieczne jest tylko, aby powierzchnia mięsa była lekko uszczelniona w wysokiej temperaturze. Smażone mięso włożyć do przygotowanego naczynia do pieczenia
Krok 4:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półpierścienie. Posyp lekko powierzchnię ubitego mięsa solą, przyprawami i posmaruj majonezem. Na wierzch ułóż posiekaną cebulę.
Krok 5:
Obrane ziemniaki pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na mięsie.
Krok 6:
Ułóż pokrojone pomidory na wierzchu.
Krok 7:
Zetrzyj ser i posyp nim kotlety. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 8:
Gotowe danie lekko się zrumieni, ser całkowicie się rozpuści. Z mięsa pojawi się trochę soku, a podczas pieczenia prawie wszystko wyparuje.
Krok 9:
Przenieś gotowe kotlety na talerz i podawaj. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal / 100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g