skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto na kwaśnym mleku? Przygotuj niezbędne produkty. Masło powinno być miękkie w temperaturze pokojowej. Radzę namoczyć mak we wrzącej wodzie przez 20 minut - dzięki czemu stanie się bardziej aromatyczny i delikatny. Nie zrobiłem tego, a potem żałowałem. Następnie należy go wysuszyć, usuwając nadmiar wilgoci. Umyj jajka i osusz serwetkami.
Krok 2:
Przełóż zsiadłe mleko do miski, dodaj jedno duże lub dwa małe jajka i proszek do pieczenia.
Krok 3:
Dodaj zmiękczone masło.
Krok 4:
Wlej cukier do ciasta i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Nawiasem mówiąc, możesz mieszać po dodaniu każdego składnika, to tylko dodatkowo nasyci ciasto tlenem.
Krok 5:
Do ubitej masy wprowadź suchy cynamon i suszony mak. Ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Teraz stopniowo przesiej mąkę pszenną do ciasta. Rób to w kawałkach, ponieważ mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie - ciasto powinno stać się gęstą śmietaną. Odstaw na 15 minut.
Krok 7:
W naczyniu do pieczenia umieść papier do pieczenia nasmarowany olejem słonecznikowym lub masłem. Następnie wlej przygotowane ciasto. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Krok 8:
Piec w 180 stopniach przez około 15 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160-150 i pieczę ciasto do miękkości. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Gdy ciasto dobrze wyrośnie i zarumieni się, ostrożnie otwórz piekarnik-aby nie opalił się natychmiast po różnicy temperatur. I sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.
Krok 9:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź trochę i odwróć na półmisek. Za pomocą zwykłego sznurka pokrój ciasto na pół. To bardzo łatwe i proste!
Krok 10:
Posmaruj spód ciasta jogurtem dowolnym dżemem lub skondensowanym mlekiem, przykryj drugą częścią i całkowicie ostudź. Nie możesz w ogóle moczyć ciasta, nie kroić go. Możesz polać go lukrem, posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez zmian. W każdym razie jest pyszny z herbatą lub kawą.
Krok 11:
Udekoruj ciasto według własnego gustu, ja użyłam cukru pudru i kilku cukierków.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g