ciasto na kwaśnym mleku

Szybki, prosty, niedrogi, pyszny-święto każdego dnia! Ciasto z kwaśnym mlekiem jest przygotowywane tak łatwo i prosto, że poradzi sobie z nim każda początkująca gospodyni domowa. Wypieki są porowate, kruche, a jednocześnie miękkie i przewiewne. Podawaj ciasto z herbatą lub kawą. I jest dobry z kefirem!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 75 % 41 g
263 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto na kwaśnym mleku? Przygotuj niezbędne produkty. Masło powinno być miękkie w temperaturze pokojowej. Radzę namoczyć mak we wrzącej wodzie przez 20 minut - dzięki czemu stanie się bardziej aromatyczny i delikatny. Nie zrobiłem tego, a potem żałowałem. Następnie należy go wysuszyć, usuwając nadmiar wilgoci. Umyj jajka i osusz serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż zsiadłe mleko do miski, dodaj jedno duże lub dwa małe jajka i proszek do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zmiękczone masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do ciasta i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Nawiasem mówiąc, możesz mieszać po dodaniu każdego składnika, to tylko dodatkowo nasyci ciasto tlenem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do ubitej masy wprowadź suchy cynamon i suszony mak. Ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz stopniowo przesiej mąkę pszenną do ciasta. Rób to w kawałkach, ponieważ mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie - ciasto powinno stać się gęstą śmietaną. Odstaw na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W naczyniu do pieczenia umieść papier do pieczenia nasmarowany olejem słonecznikowym lub masłem. Następnie wlej przygotowane ciasto. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w 180 stopniach przez około 15 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160-150 i pieczę ciasto do miękkości. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Gdy ciasto dobrze wyrośnie i zarumieni się, ostrożnie otwórz piekarnik-aby nie opalił się natychmiast po różnicy temperatur. I sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź trochę i odwróć na półmisek. Za pomocą zwykłego sznurka pokrój ciasto na pół. To bardzo łatwe i proste!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj spód ciasta jogurtem dowolnym dżemem lub skondensowanym mlekiem, przykryj drugą częścią i całkowicie ostudź. Nie możesz w ogóle moczyć ciasta, nie kroić go. Możesz polać go lukrem, posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez zmian. W każdym razie jest pyszny z herbatą lub kawą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj ciasto według własnego gustu, ja użyłam cukru pudru i kilku cukierków.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy