skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z cukinii z kurczakiem w piekarniku z serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jeśli cukinia ma grubą skórkę, należy ją obrać.
Krok 2:
W osobnej misce wymieszaj śmietanę z musztardą. Dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę używam mielonego pieprzu i papryki. Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 3:
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki i wymieszaj z marynatą śmietanową. Odstaw na 15 minut.
Krok 4:
Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Jeśli pojawi się z niego dużo płynu, należy go wycisnąć. Nie potrzebujemy nadmiaru wilgoci.
Krok 5:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj cebulę i usmaż z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smaż cebulę przez 2-3 minuty na złoty kolor.
Krok 6:
Do startej cukinii dodaj marynowany filet z kurczaka i smażoną cebulę.
Krok 7:
Rozbij jajka i mąkę do miski.
Krok 8:
Wymieszaj całą masę, aż będzie gładka.
Krok 9:
Do pieczenia weź dowolną nieprzywierającą formę. Używam ceramiki. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym i rozłóż całą masę. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut.
Krok 10:
Następnie posyp zapiekankę startym serem i wróć do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
Krok 11:
Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i serem jest gotowa! Posyp zapiekankę świeżymi ziołami i podawaj! Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g