zapiekanka z cukinii z kurczakiem w piekarniku z serem

pyszne i soczyste, łatwe, proste i szybkie w przygotowaniu! Zapiekanka z cukinii z kurczakiem w piekarniku z serem jest bardzo delikatna i aromatyczna. A wszystko dzięki temu, że kurczak jest wstępnie marynowany. Przygotuj taki dla swojej rodziny!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 17 % 4 g
124 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z cukinii z kurczakiem w piekarniku z serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jeśli cukinia ma grubą skórkę, należy ją obrać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce wymieszaj śmietanę z musztardą. Dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę używam mielonego pieprzu i papryki. Wymieszaj wszystkie składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki i wymieszaj z marynatą śmietanową. Odstaw na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Jeśli pojawi się z niego dużo płynu, należy go wycisnąć. Nie potrzebujemy nadmiaru wilgoci.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj cebulę i usmaż z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smaż cebulę przez 2-3 minuty na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do startej cukinii dodaj marynowany filet z kurczaka i smażoną cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij jajka i mąkę do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj całą masę, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do pieczenia weź dowolną nieprzywierającą formę. Używam ceramiki. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym i rozłóż całą masę. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie posyp zapiekankę startym serem i wróć do piekarnika na kolejne 10-15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i serem jest gotowa! Posyp zapiekankę świeżymi ziołami i podawaj! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy