skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ptysie z dżemem z ciasta francuskiego? Przygotuj jedzenie. Weź ciasto francuskie do tego przepisu bez drożdży. Może być gotowy, kupiony w sklepie lub wykonany samodzielnie w domu. Na naszej stronie znajduje się wiele wspaniałych przepisów na ciasto francuskie, znajdziesz je pod linkiem na końcu przepisu. Weź dżem ptysiowy, jeśli to możliwe, bardzo gęsty, aby nie wyciekł podczas pieczenia. Wybierz smak według własnych preferencji.
Krok 2:
Ciasto francuskie jest zwykle sprzedawane zamrożone. Wyjmij go z zamrażarki z wyprzedzeniem, aby ciasto miało czas na zmiękczenie na początku gotowania. Jeśli składa się z dwóch płyt, należy je oddzielić przed rozmrożeniem, w przeciwnym razie skleją się. Rozłóż rozmrożone ciasto na posypanym mąką stole i lekko rozwałkuj wałkiem do ciasta. Nie rozwałkuj mocno cienko, wystarczy 5 mm.
Krok 3:
Wytnij powstałą warstwę na kwadraty o wielkości około 8 * 8 cm, z jednej warstwy ciasta o wadze 250 gramów dostałem 9 sztuk.
Krok 4:
Weź obrabiany przedmiot i złóż jeden róg, nie osiągając krawędzi około 1 cm, wykonaj nacięcia nożem wzdłuż krawędzi powstałego małego trójkąta, również bez cięcia do samej krawędzi.
Krok 5:
Wygnij róg z powrotem i złóż w ten sam sposób przeciwny, już wycięty róg. W takim przypadku tylko powstały pasek zostanie wygięty. Analogicznie Wytnij ciasto z tej strony.
Krok 6:
Rzuć drugi uformowany pasek na drugą krawędź. Otrzymasz kęs puff z otworem pośrodku. Zrób w ten sposób puste miejsca ze wszystkich kwadratów.
Krok 7:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż na nim puste miejsca. Umieść łyżeczkę dżemu na środku każdego. Nie bój się, że jest dużo dżemu-ciasto dobrze wzrośnie podczas pieczenia, a dżem znajdzie się w zagłębieniu.
Krok 8:
Weź jajko i lekko ubij widelcem. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj każdy Puff wokół krawędzi. Odbywa się to w celu uzyskania złotej skórki. Użyłem do tego jednego żółtka, więc też możesz.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. piecz ptysie przez 15-20 minut na złoty kolor. Schłodzić gotowe ptysie i podawać. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika.
Krok 10:
Podczas serwowania możesz posypać ptysie cukrem pudrem. Smacznego!
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w ten katalog .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g