kotlety w sosie pomidorowym w piekarniku

soczyste, delikatne, apetyczne, na obiad dla całej rodziny! Kotlety w sosie pomidorowym w piekarniku to przepis, który pomoże, gdy trzeba szybko i smacznie nakarmić rodzinę. Kotlety nie muszą być wstępnie smażone, piekarnik zrobi wszystko za Ciebie - upiecze kotlety i przygotuje pyszny sos.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 27 % 10 g
244 kcal
IG: 10 / 60 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kotlety w sosie pomidorowym w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mięso mielone, mam wołowinę i wieprzowinę. Jako sos pomidorowy-pokruszone pomidory w soku pomidorowym. Można go również zastąpić pastą pomidorową rozcieńczoną w wodzie. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń wszystkie skórki z chleba. Najlepszy jest zwykły biały chleb pszenny lub bochenek, a czerstwy — wchłonie płyn lepiej niż świeży i sprawi, że kotlety będą soczyste. Zalej miękisz niewielką ilością wody. Pozostaw na kilka minut, aby puchnąć. Następnie wyciśnij nadmiar wilgoci i spuść ją, a sam chleb lekko zetrzyj ręką. Zamiast wody możesz użyć mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę w dowolny sposób. Możesz użyć maszynki do mięsa, blendera, rozdrabniacza, po prostu zetrę go na tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz mięso mielone, chleb, cebulę, sól i pieprz. Możesz również dodać dowolne przyprawy i przyprawy według własnych upodobań.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj całe mięso mielone w okrągłe kotlety. Umieść je w naczyniu do pieczenia lub patelni, którą można włożyć do piekarnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz sos pomidorowy i śmietanę. Spróbuj, jeśli sos wcale nie jest słony, dodaj sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij kotlety powstałym sosem. Rozłóż go równomiernie na całej formie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj formę folią. Umieść piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30-40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zdejmij folię z formy i piecz placki jeszcze przez około 10 minut, aby się zarumieniły na wierzchu. Gotowe kotlety podawaj na gorąco, polewając sosem, z dowolnym dodatkiem lub sałatką. Smacznego!

kotlety przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste. Dodając chleb, stają się miękkie. Bardzo wygodne jest gotowanie ich w ten sposób — okazuje się, że jest dużo gotowego sosu, który łączy się z dowolnym dodatkiem-tłuczonymi ziemniakami, makaronem, kaszą gryczaną, ryżem. Możesz podawać je z dowolną sałatką warzywną - będzie również przydatna.
mięso mielone na kotlety jest odpowiednie dla absolutnie każdego, będzie pyszne nawet z chudym kurczakiem, dzięki sosowi kotlety nie będą suche.
zamiast chleba możesz wziąć bułkę tartą. Nie trzeba ich wtedy moczyć, natychmiast dodaj je do mięsa mielonego. A sam chleb można zmielić na miękisz i natychmiast włożyć do mięsa mielonego. Czasami zamiast chleba do kotletów dodaje się semolinę lub pokruszone płatki owsiane.
aby paszteciki były bardziej aromatyczne, Dodaj do nich swoje ulubione przyprawy i czosnek.
sos można zrobić bez kwaśnej śmietany, ale z nim okazuje się delikatniejszy.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Bochenek prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy