skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kotlety w sosie pomidorowym w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mięso mielone, mam wołowinę i wieprzowinę. Jako sos pomidorowy-pokruszone pomidory w soku pomidorowym. Można go również zastąpić pastą pomidorową rozcieńczoną w wodzie. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Usuń wszystkie skórki z chleba. Najlepszy jest zwykły biały chleb pszenny lub bochenek, a czerstwy — wchłonie płyn lepiej niż świeży i sprawi, że kotlety będą soczyste. Zalej miękisz niewielką ilością wody. Pozostaw na kilka minut, aby puchnąć. Następnie wyciśnij nadmiar wilgoci i spuść ją, a sam chleb lekko zetrzyj ręką. Zamiast wody możesz użyć mleka.
Krok 3:
Posiekaj cebulę w dowolny sposób. Możesz użyć maszynki do mięsa, blendera, rozdrabniacza, po prostu zetrę go na tarce.
Krok 4:
Połącz mięso mielone, chleb, cebulę, sól i pieprz. Możesz również dodać dowolne przyprawy i przyprawy według własnych upodobań.
Krok 5:
Uformuj całe mięso mielone w okrągłe kotlety. Umieść je w naczyniu do pieczenia lub patelni, którą można włożyć do piekarnika.
Krok 6:
Połącz sos pomidorowy i śmietanę. Spróbuj, jeśli sos wcale nie jest słony, dodaj sól.
Krok 7:
Napełnij kotlety powstałym sosem. Rozłóż go równomiernie na całej formie.
Krok 8:
Przykryj formę folią. Umieść piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30-40 minut.
Krok 9:
Następnie zdejmij folię z formy i piecz placki jeszcze przez około 10 minut, aby się zarumieniły na wierzchu. Gotowe kotlety podawaj na gorąco, polewając sosem, z dowolnym dodatkiem lub sałatką. Smacznego!
kotlety przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste. Dodając chleb, stają się miękkie. Bardzo wygodne jest gotowanie ich w ten sposób — okazuje się, że jest dużo gotowego sosu, który łączy się z dowolnym dodatkiem-tłuczonymi ziemniakami, makaronem, kaszą gryczaną, ryżem. Możesz podawać je z dowolną sałatką warzywną - będzie również przydatna.
mięso mielone na kotlety jest odpowiednie dla absolutnie każdego, będzie pyszne nawet z chudym kurczakiem, dzięki sosowi kotlety nie będą suche.
zamiast chleba możesz wziąć bułkę tartą. Nie trzeba ich wtedy moczyć, natychmiast dodaj je do mięsa mielonego. A sam chleb można zmielić na miękisz i natychmiast włożyć do mięsa mielonego. Czasami zamiast chleba do kotletów dodaje się semolinę lub pokruszone płatki owsiane.
aby paszteciki były bardziej aromatyczne, Dodaj do nich swoje ulubione przyprawy i czosnek.
sos można zrobić bez kwaśnej śmietany, ale z nim okazuje się delikatniejszy.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Bochenek prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g