skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto kefirowe z jagodami? Przygotuj składniki. Weź białą mąkę, najwyższej jakości. Kefir-Dowolna zawartość tłuszczu. Jagody są również dowolne, do wyboru. Mam tę czarną i czerwoną porzeczkę. Odpowiednie są zarówno świeże, jak i mrożone. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Umyj jagody, posortuj i osusz. Jagody powinny być mocne, niezbyt wodniste, aby ciasto wokół nich było dobrze upieczone.
Krok 3:
Połącz jajka w osobnej misce z cukrem i ubij mikserem na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, wlej kefir.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną osobno przez drobne sito. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta i dodaj mąkę w częściach.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj mąkę do jajek ubitych kefirem. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Smugi pozostawione przez trzepaczkę będą się powoli ciągnąć.
Krok 6:
Dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia do ciasta. Ubij go jeszcze raz, aż będzie gładki.
Krok 7:
Wlej jagody do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką, uważając, aby jagody pozostały nienaruszone.
Krok 8:
Włącz piekarnik z wyprzedzeniem (10-20 minut), ustawiając temperaturę na 180 stopni. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Wlać ciasto do formy. Piec ciasto przez około 30-45 minut w temperaturze 180°C. czas i temperatura są wskazane w przybliżeniu, skup się na cechach swojej techniki.
Krok 9:
Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostudź i pokrój na kawałki. Podawaj z herbatą, kawą, mlekiem, kakao lub cykorią. Smacznego!
kefir do przygotowania ciasta Nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu i dowolnej odmiany: Biokefir, bifidok z różnymi pożytecznymi bakteriami i dodatkami oraz innymi produktami kwasu mlekowego. Niezależnie od tego, który kefir wybierzesz, pamiętaj, że podczas pieczenia niektóre korzystne właściwości kefiru zostaną utracone. Ale jaki cudowny wynik to delikatne, przewiewne wypieki! Ponadto ciasto kefirowe zachowuje świeżość przez długi czas.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je prawidłowo, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i dlaczego ciasto na proszku do pieczenia lub sodzie może nie wzrosnąć, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g