jabłka pieczone w cieście francuskim w piekarniku

piękne, oryginalne, pyszne, dla całej rodziny! Jabłka pieczone w cieście francuskim w piekarniku są łatwe i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli weźmiesz gotowe ciasto. Pokaż wyobraźnię podczas owijania jabłek i zamień zwykłe danie w piękny deser, który ozdobi każdy stół.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 60 % 24 g
231 kcal
IG: 20 / 56 / 24

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec jabłka w cieście francuskim w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Używam zakupionego ciasta bez drożdży. Możesz sam go ugotować. Gotowe ciasto sprzedawane jest zamrożone, dlatego należy je wcześniej rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki-w ten sposób proces będzie najdelikatniejszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie do jabłek. Jak zrobić nadzienie? Posiekaj obrane orzechy włoskie w dowolny sposób. Zinterpretowałem je w moździerzu, możesz przebić blenderem lub posiekać nożem. Aby orzechy były bardziej aromatyczne, wysusz je przed zmieleniem na suchej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj posiekane orzechy z miodem. Do nadzienia można również dodać rodzynki, cynamon, skórkę z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz jabłka. Najsmaczniejsze odmiany do pieczenia-jesienne, takie jak Antonovka. Nożem i łyżką wyciąć środek z nasionami z boku łodygi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij jabłka nadzieniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj jedną warstwę ciasta wałkiem do ciasta na stole posypanym mąką. Ciasto francuskie ma tę cechę, że dobrze się rozciąga w jednym kierunku, więc rozwałkuj wzdłuż niego. Powinieneś otrzymać prostokątną warstwę o grubości około 3 mm. pokrój go na dwa kwadraty. Umieść nadziewane jabłka na środku każdego. Wytnij rogi kwadratów w taki sposób, aby utworzyć czworokątną gwiazdę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbierz końce gwiazdy na wierzchu jabłka, zawiń je, tworząc łodygę jabłka. Wytnij liście z resztek ciasta. Mam specjalne wycięcie, zrobiłem to. Ułóż liście w pobliżu "łodygi". Zrób resztę jabłek w podobny sposób.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż na nim jabłka w cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj jajko, osusz i rozbij do miski. Widelcem ubij go, aż będzie gładki. Posmaruj ciasto pędzlem do gotowania ubitym jajkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz jabłka w cieście francuskim w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15-20 minut, aż będą złote. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Wyjmij gotowe jabłka z piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj jabłka na ciepło lub schłodzone. Możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w ten katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g

Podobne przepisy