skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec jabłka w cieście francuskim w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Używam zakupionego ciasta bez drożdży. Możesz sam go ugotować. Gotowe ciasto sprzedawane jest zamrożone, dlatego należy je wcześniej rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki-w ten sposób proces będzie najdelikatniejszy.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie do jabłek. Jak zrobić nadzienie? Posiekaj obrane orzechy włoskie w dowolny sposób. Zinterpretowałem je w moździerzu, możesz przebić blenderem lub posiekać nożem. Aby orzechy były bardziej aromatyczne, wysusz je przed zmieleniem na suchej patelni.
Krok 3:
Wymieszaj posiekane orzechy z miodem. Do nadzienia można również dodać rodzynki, cynamon, skórkę z cytryny.
Krok 4:
Umyj i osusz jabłka. Najsmaczniejsze odmiany do pieczenia-jesienne, takie jak Antonovka. Nożem i łyżką wyciąć środek z nasionami z boku łodygi.
Krok 5:
Napełnij jabłka nadzieniem.
Krok 6:
Rozwałkuj jedną warstwę ciasta wałkiem do ciasta na stole posypanym mąką. Ciasto francuskie ma tę cechę, że dobrze się rozciąga w jednym kierunku, więc rozwałkuj wzdłuż niego. Powinieneś otrzymać prostokątną warstwę o grubości około 3 mm. pokrój go na dwa kwadraty. Umieść nadziewane jabłka na środku każdego. Wytnij rogi kwadratów w taki sposób, aby utworzyć czworokątną gwiazdę.
Krok 7:
Zbierz końce gwiazdy na wierzchu jabłka, zawiń je, tworząc łodygę jabłka. Wytnij liście z resztek ciasta. Mam specjalne wycięcie, zrobiłem to. Ułóż liście w pobliżu "łodygi". Zrób resztę jabłek w podobny sposób.
Krok 8:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż na nim jabłka w cieście.
Krok 9:
Umyj jajko, osusz i rozbij do miski. Widelcem ubij go, aż będzie gładki. Posmaruj ciasto pędzlem do gotowania ubitym jajkiem.
Krok 10:
Piecz jabłka w cieście francuskim w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15-20 minut, aż będą złote. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Wyjmij gotowe jabłka z piekarnika.
Krok 11:
Podawaj jabłka na ciepło lub schłodzone. Możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w ten katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g