mięso duszone z warzywami w piekarniku

nienaganny smak wołowiny i warzyw! Świetna Kolacja! Mięso duszone z warzywami w piekarniku to klasyk korzystny dla wszystkich. Delikatne mięso wołowe, duszone do delikatnego oddzielenia każdego kawałka, z powodzeniem uzupełnia pyszny sos ziemniaczany, marchewkowy i cebulowy. Idealny nawet bez dekoracji!
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 19 % 5 g
163 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

główny proces przekształcania mięsa w idealne danie odbywa się w piekarniku, więc zaczynamy od włączenia go do podgrzania o 170 stopni.

lepiej jest wziąć wołowinę najwyższej jakości, polędwica jest idealna, ale możesz po prostu mieć miąższ. Jeśli mięso ma folie lub tkankę łączną, należy je usunąć, pozostanie sztywne i może zepsuć wrażenie Dania.

myjemy mięso pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy na małe kawałki. Patelnię, którą można następnie włożyć do piekarnika, postawić na średnim ogniu, wlać oliwę z oliwek i usmażyć mięso. Jeśli nie ma takiej patelni, przed wejściem do piekarnika przenosimy przedmiot do garnka lub naczynia do pieczenia.

bardzo ważne jest, aby mięso nie było duszone, a mianowicie smażone. Aby to zrobić, włóż kawałki do jednej warstwy, usmaż, przenieś na talerz i przejdź do następnej porcji, aż rozgotujemy całe mięso.

obierz cebulę i czosnek, umyj i pokrój w drobną kostkę. Wysyłamy na patelnię i smażymy przez około trzy minuty, ciągle mieszając szpatułką, aby kawałki mięsa pozostały z dna i dostały się do sosu.

zwracamy mięso na patelnię, dodajemy do niego bulion, koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz. Mieszaj, aż będzie gładka. Wlej mąkę do mięsa, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, bardzo trudno będzie się ich pozbyć w przyszłości.

aby uzupełnić smak, możesz dodać wytrawne czerwone wino. Alkohol wyparuje podczas obróbki cieplnej, pozostanie tylko odcień smaku. Jeśli wino nie jest używane, dodaj taką samą ilość bulionu, aby uzupełnić ilość płynu.

zamknij pokrywkę i wyślij do piekarnika na 2 godziny. W tym czasie mięso stanie się miękkie i delikatne, a sos wystarczająco zgęstnieje. W tym czasie obieramy ziemniaki i marchewki. Pokrój warzywa na duże kawałki.

po dwóch godzinach dodaj ziemniaki i marchewkę do naczynia, wymieszaj, Wyślij do piekarnika na kolejne 30 minut, aż warzywa będą gotowe. Udekoruj gotowe danie posiekaną natką pietruszki i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy