loki twarogowe w śmietanie

piękne, bujne, apetyczne, rozpływające się w ustach! Loki twarogowe w śmietanie to rosyjska wersja modnych sinnabonów. Tylko zamiast cynamonu nadzienie twarogowe zawija się w rolkę. A śmietana działa jak krem, który smaruje wierzch bułek.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 54 % 25 g
242 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić loki twarogowe w śmietanie? Rozpocznij gotowanie od wyrabiania ciasta. Przygotuj jedzenie. Weź masło i śmietanę wysokiej jakości, naturalne, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Śmietana lepiej nadaje się do zawartości tłuszczu 20-30%, mleko — 3,2%. Zamiast suchych drożdży możesz użyć świeżych. Będą wtedy potrzebować 8 gramów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Ten przepis jest przygotowywany z ciasta. Jak zrobić ciasto? Podgrzej mleko do temperatury 38-40 stopni, ale w żadnym wypadku nie więcej. W gorącym środowisku drożdże mogą umrzeć, najbardziej komfortową temperaturą do ich aktywacji jest przyjemnie ciepły płyn. Wlej mleko do miski, dodaj łyżeczkę cukru z całości, resztę cukru na razie zachowaj. Wymieszaj cukier i mleko. Przesiej trzy łyżki mąki z całości do ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj drożdże. Dobrze wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na 15 do 20 minut, aby aktywować. Możesz umieścić go w ciepłym miejscu, zostawiłem go na stole, ponieważ w domu jest ciepło. Po 20 minutach ciasto będzie mocno popękane-oznacza to, że drożdże są aktywne i zaczęły działać. Jeśli tak się nie stanie, będziesz musiał wziąć inne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy ciasto rośnie, zajmij się innymi składnikami ciasta. Rozpuść masło w dowolny sposób. Zrobiłem to na patelni z grubym dnem na kuchence. Lekko ostudź stopione masło i wlej do niego cukier i sól. Wymieszać. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie całkowicie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj ciasto i wlej do niego mieszaninę oleju. Wymieszaj wszystko ponownie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej około jednej trzeciej całej mąki do ciasta, wymieszaj trzepaczką. Następnie następną trzecią ponownie wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę już na łyżce stołowej, odłóż trzepaczkę i ugniataj ciasto rękami. Odbywa się to po to, aby poczuć konsystencję ciasta i nie "zdobyć" go mąką. Nie zapomnij przesiać mąki przed dodaniem — dzięki temu wypieki będą bardziej przewiewne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nadmiar mąki sprawi, że ciasto będzie twarde i nie będzie smaczne. Skończyło się na tym, że nie cała mąka odeszła, pozostało 50 gramów. Ciasto dość szybko przestało się kleić i zaczęło pozostawać w tyle za ściankami miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie, około 5 minut. Ugniatałem bezpośrednio w misce, możesz to zrobić na stole lub desce. Zbierz gotowe ciasto w kulkę, włóż do miski, przykryj ręcznikiem lub folią. Wyjmij miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Zawsze wkładam ciasto do zimnego piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Weź twaróg, będzie smaczniejszy z najgrubszym-9-18%. Wybierz naturalny twaróg, bez dodatków, nie ziarnisty. Dodaj aromat (wanilię) do smaku. Mam cukier waniliowy z naturalną wanilią, możesz użyć waniliny (na czubku noża) lub wanilii w strąkach (nasiona pół strąka).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż twaróg do miski. Wbij jajko do miski, dodaj cukier, zwykły i waniliowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij nadzienie mikserem. Lub blenderem zanurzeniowym, w zależności od twarogu. U mnie jest miękki, wystarczył mikser, lepiej przebić go blenderem. Nadzienie jest gotowe, przykryj miskę i odłóż na chwilę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po godzinie ciasto będzie musiało podwoić swoją objętość. Lekko go zgnieść i ułożyć na powierzchni roboczej. Nie trzeba go posypywać mąką, ciasto wcale nie jest lepkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o wymiarach ~ 30 * 35 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj go nadzieniem twarogowym, nie sięgając 1 cm z dwóch krótkich boków i jednego długiego.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zwinąć ciasto w ciasną rolkę, przekręcić z długiego boku, który jest całkowicie pomazany. Dobrze ściśnij szew bułki. Użyj rąk, aby rozgnieść bułkę, równomiernie rozprowadzając nadzienie i kształtując.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój bułkę na 12 kawałków. Najwygodniej będzie to zrobić nożem do chleba z ząbkami — będzie kroić, a nie kruszyć ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Może to być duża blacha do pieczenia lub kilka naczyń do pieczenia. Mam dwa kształty, jeden o wymiarach 31 * 17 cm, drugi 20 * 20. Kręcę tylko jedną. Przykryj formy pergaminem, lepiej będzie, aby nadzienie twarogowe się nie przypaliło. Aby papier pasował do formy, zgnij go rękami. Umieść w formie lokówki. Te bułki, które były z krawędzi bułki, połóż cięte do góry.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przykryj formy półfabrykatami ręcznikiem i pozostaw na 30 minut. W tym czasie trochę dorosną.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podczas gdy bułki odpoczywają, przygotuj polewę śmietanową. Weź gęstą i tłustą śmietanę. Dodaj wanilię do smaku. Podobnie jak cukier. Następnym razem wrzucę więcej.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Jak zrobić wypełnienie? Dodaj cukier, zwykły i waniliowy do śmietany.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Mieszaj łyżką, aż będzie gładka. Pozostaw loki na czas pieczenia, cukier rozpuści się w śmietanie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozgrzej piekarnik do 170°C, mój jest elektryczny, tryb góra-dół. Piecz bułki przez 45 minut, aż się zarumienią.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wyjmij gotowe loki z piekarnika i natychmiast posmaruj śmietaną.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przykryj formę folią i pozostaw do ostygnięcia. Możesz całkowicie lub możesz podawać je na ciepło-bułki są dobre w każdej formie.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Loki są niewiarygodnie miękkie i puszyste, smakują jak serniki, tylko znacznie bardziej soczyste dzięki wypełnieniu kwaśną śmietaną. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy