skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz mięso wieprzowe bez kości. Wygodnie jest wziąć mniejsze ziemniaki, aby po prostu pokroić je na pół. Cebula i użyję fioletu. Ale możesz wziąć zwykłą cebulę. Możesz użyć kremu o dowolnej zawartości tłuszczu. Im są grubsze, tym bardziej kremowy będzie smak gotowego dania.
Krok 2:
Pokrój mięso wieprzowe na duże kawałki. Następnie posyp solą i przyprawami.
Krok 3:
Zwiń każdy kawałek mąki.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż wszystkie kawałki mięsa zwinięte w mące. Smaż je na dużym ogniu na złoty kolor.
Krok 5:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 6:
Obierz ziemniaki. Młode ziemniaki nie miały jeszcze czasu na uzyskanie grubej skórki, więc można je po prostu przetrzeć drucianą szczotką lub nożem. Pokrój ziemniaki na duże kawałki i, podobnie jak mięso, smaż na dużym ogniu przez kilka minut na złoty kolor. Posyp ziemniaki kurkumą, papryką i solą.
Krok 7:
Wrzuć mięso z ziemniakami i cebulą, a następnie włóż wszystko do naczynia do pieczenia. Będę gotować w formie ceramicznej. Ale możesz wziąć szkło lub metal.
Krok 8:
Napełnij wszystko śmietaną.
Krok 9:
Przykryj formę arkuszem folii i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 do 45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 10:
10 minut przed końcem pieczenia arkusz folii można usunąć, aby naczynie lekko wyschło. Ziemniaki z mięsem stały się bardzo apetyczne złoty kolor. wyjmij formę z piekarnika i podawaj na gorąco.
Krok 11:
Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g