Wieprzowina pieczona z ziemniakami w piekarniku

z prostych produktów, łatwe i proste, święto każdego dnia! Pieczona wieprzowina z ziemniakami w piekarniku jest nasączona śmietaną podczas pieczenia, dlatego okazuje się niezwykle miękka, delikatna i soczysta. To danie jest idealne zarówno na wakacje, jak i na rodzinny obiad!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 27 % 8 g
205 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz mięso wieprzowe bez kości. Wygodnie jest wziąć mniejsze ziemniaki, aby po prostu pokroić je na pół. Cebula i użyję fioletu. Ale możesz wziąć zwykłą cebulę. Możesz użyć kremu o dowolnej zawartości tłuszczu. Im są grubsze, tym bardziej kremowy będzie smak gotowego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wieprzowe na duże kawałki. Następnie posyp solą i przyprawami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zwiń każdy kawałek mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż wszystkie kawałki mięsa zwinięte w mące. Smaż je na dużym ogniu na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki. Młode ziemniaki nie miały jeszcze czasu na uzyskanie grubej skórki, więc można je po prostu przetrzeć drucianą szczotką lub nożem. Pokrój ziemniaki na duże kawałki i, podobnie jak mięso, smaż na dużym ogniu przez kilka minut na złoty kolor. Posyp ziemniaki kurkumą, papryką i solą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wrzuć mięso z ziemniakami i cebulą, a następnie włóż wszystko do naczynia do pieczenia. Będę gotować w formie ceramicznej. Ale możesz wziąć szkło lub metal.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij wszystko śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę arkuszem folii i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 do 45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10 minut przed końcem pieczenia arkusz folii można usunąć, aby naczynie lekko wyschło. Ziemniaki z mięsem stały się bardzo apetyczne złoty kolor. wyjmij formę z piekarnika i podawaj na gorąco.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy