skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka z cytryną? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Zajmiemy się nadzieniem. Umyj cytrynę, osusz ją. Obierz cebulę, umyj i osusz serwetkami.
Krok 2:
Pokrój pół cytryny i cebulę na małe kawałki. Aby zapobiec łzawieniu oczu po cięciu cebuli, zwilż nóż zimną wodą. To będzie nasze nadzienie.
Krok 3:
Przygotuj składniki do przygotowania aromatycznego oleju. Zetrzyj skórkę z cytryny na grubej lub średniej tarce. Umyj i osusz warzywa. Obierz czosnek. Masło powinno być zmiękczone.
Krok 4:
Wyciśnij sok z cytryny. Przełóż czosnek przez prasę. Drobno posiekaj umyte warzywa. Połącz miękkie masło z sokiem i skórką z cytryny, posiekanymi ziołami i suchymi przyprawami. Złóż wszystkie składniki do miski.
Krok 5:
Mieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 6:
Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Przenieś do przygotowanego naczynia do pieczenia, tyłem do dołu.
Krok 7:
Ostrożnie oddziel skórę kurczaka na piersi od mięsa i nadziewaj większą ilością aromatycznego oleju. Delikatnie rozprowadź olej w środku, uważając, aby nie rozerwać skóry. Na wierzch posmaruj pierś pozostałym olejem.
Krok 8:
Teraz nadziewaj wnętrze kurczaka plasterkami cytryny i posiekaną cebulą.
Krok 9:
Zawiąż nogi kurczaka sznurkiem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 1 godzinę. Piec do złotego koloru. Może to potrwać nieco dłużej, w zależności od piekarnika. Upiekłam w trybie góra + dół + konwekcja. Okresowo podlewaj kurczaka sokiem z dna formy.
podawaj z dowolnym dodatkiem. Kilka lat temu gotowałem już kurczaka z takim olejem, ale nie nadziewałem go niczym. Tym razem postanowiłem również nadziewać mieszanką cebuli i cytryny. Wyszło znacznie lepiej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g