kurczak z cytryną w piekarniku w całości

pieczone w całości, pyszne, przepyszne, z czosnkiem! Kurczak z cytryną w piekarniku okazuje się tak pachnący, rumiany i piękny, że można nim ozdobić każdy, nawet najbogatszy świąteczny stół. Jej mięso ze względu na masło z przyprawami jest bardzo delikatne, soczyste!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 15 g
tłuszcze 53 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
227 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka z cytryną? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Zajmiemy się nadzieniem. Umyj cytrynę, osusz ją. Obierz cebulę, umyj i osusz serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pół cytryny i cebulę na małe kawałki. Aby zapobiec łzawieniu oczu po cięciu cebuli, zwilż nóż zimną wodą. To będzie nasze nadzienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj składniki do przygotowania aromatycznego oleju. Zetrzyj skórkę z cytryny na grubej lub średniej tarce. Umyj i osusz warzywa. Obierz czosnek. Masło powinno być zmiękczone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z cytryny. Przełóż czosnek przez prasę. Drobno posiekaj umyte warzywa. Połącz miękkie masło z sokiem i skórką z cytryny, posiekanymi ziołami i suchymi przyprawami. Złóż wszystkie składniki do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj masę, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Przenieś do przygotowanego naczynia do pieczenia, tyłem do dołu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie oddziel skórę kurczaka na piersi od mięsa i nadziewaj większą ilością aromatycznego oleju. Delikatnie rozprowadź olej w środku, uważając, aby nie rozerwać skóry. Na wierzch posmaruj pierś pozostałym olejem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz nadziewaj wnętrze kurczaka plasterkami cytryny i posiekaną cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiąż nogi kurczaka sznurkiem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 1 godzinę. Piec do złotego koloru. Może to potrwać nieco dłużej, w zależności od piekarnika. Upiekłam w trybie góra + dół + konwekcja. Okresowo podlewaj kurczaka sokiem z dna formy.

podawaj z dowolnym dodatkiem. Kilka lat temu gotowałem już kurczaka z takim olejem, ale nie nadziewałem go niczym. Tym razem postanowiłem również nadziewać mieszanką cebuli i cytryny. Wyszło znacznie lepiej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy