kurczak w majonezie z cebulą i ziemniakami w piekarniku

proste, apetyczne, ze zwykłych potraw, na każdy dzień! Kurczak w majonezie z cebulą i ziemniakami w piekarniku to pyszne i satysfakcjonujące danie na rodzinny obiad. Bardzo wygodne jest to, że zarówno mięso, jak i przystawka są przygotowywane w jednym naczyniu — oszczędza to czas i nie brudzi nadmiaru naczyń.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 29 % 9 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka w majonezie z cebulą i ziemniakami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Z kurczaka możesz wziąć dowolne części. Będę gotować udka z kurczaka. Jeśli są zamrożone, najpierw je rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i dobrze spłucz je pod bieżącą wodą. Obrane ziemniaki pokroić na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj obraną cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę soli i przyprawy do majonezu. Dodając sól, pamiętaj, że majonez zawiera już ją w kompozycji. Jako przyprawę można użyć mielonej mieszanki papryki i suszonych ziół, na przykład koperku, pietruszki. Możesz dodać trochę posiekanego czosnku. Lub dodaj coś do swoich upodobań. W powstałej mieszance majonezu zwiń kurczaka i ziemniaki. Upewnij się, że wszystkie kawałki są równomiernie pokryte sosem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Naczynie do pieczenia lekko posmaruj olejem roślinnym. Połóż posiekaną cebulę na dnie, ułóż kurczaka na wierzchu. Rozłóż ziemniaki równomiernie między kawałkami kurczaka. Przykryj formę arkuszem folii. Umieść naczynie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30 minut. Następnie zdejmij arkusz folii i pozostaw formę w piekarniku na kolejne 20 minut, aby naczynie się zrumieniło. Skoncentruj się na piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naczynie do pieczenia może być wykonane z ceramiki, szkła lub metalu. Wyjmij gotowego kurczaka z ziemniakami z piekarnika i ułóż na talerzach. Podawaj danie na gorąco. Podczas serwowania można go lekko posypać świeżymi ziołami. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy