skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka w majonezie z cebulą i ziemniakami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Z kurczaka możesz wziąć dowolne części. Będę gotować udka z kurczaka. Jeśli są zamrożone, najpierw je rozmrozić.
Krok 2:
Obierz ziemniaki i dobrze spłucz je pod bieżącą wodą. Obrane ziemniaki pokroić na duże kawałki.
Krok 3:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj obraną cebulę.
Krok 4:
Dodaj trochę soli i przyprawy do majonezu. Dodając sól, pamiętaj, że majonez zawiera już ją w kompozycji. Jako przyprawę można użyć mielonej mieszanki papryki i suszonych ziół, na przykład koperku, pietruszki. Możesz dodać trochę posiekanego czosnku. Lub dodaj coś do swoich upodobań. W powstałej mieszance majonezu zwiń kurczaka i ziemniaki. Upewnij się, że wszystkie kawałki są równomiernie pokryte sosem.
Krok 5:
Naczynie do pieczenia lekko posmaruj olejem roślinnym. Połóż posiekaną cebulę na dnie, ułóż kurczaka na wierzchu. Rozłóż ziemniaki równomiernie między kawałkami kurczaka. Przykryj formę arkuszem folii. Umieść naczynie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30 minut. Następnie zdejmij arkusz folii i pozostaw formę w piekarniku na kolejne 20 minut, aby naczynie się zrumieniło. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 6:
Naczynie do pieczenia może być wykonane z ceramiki, szkła lub metalu. Wyjmij gotowego kurczaka z ziemniakami z piekarnika i ułóż na talerzach. Podawaj danie na gorąco. Podczas serwowania można go lekko posypać świeżymi ziołami. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g