placki drożdżowe z jagodami w piekarniku

niesamowicie pyszne paszteciki o urzekającym smaku świeżych jagód! Teraz jest lato - sezon świeżych jagód, czas przygotować wspaniałe pachnące ciasta jagodowe! Jeśli ten przepis zostanie złapany o innej porze roku, nie zniechęcaj się, ponieważ możesz wziąć mrożone jagody!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 76 % 31 g
182 kcal
IG: 16 / 3 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ubijamy z cukrem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i jeszcze trochę ubij

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj jogurt. Używam domowego jogurtu naturalnego, ale możesz wziąć sklep, który leżał w lodówce (na przykład dzikie jagody). Jogurt, jak wiemy, jest produktem łatwo psującym się, więc jeśli nie nadaje się już do jedzenia, idealnie pasuje do ciasta. Jeśli jest trochę jogurtu, dodaj ciepłą wodę lub mleko do wymaganej ilości płynu. Zamiast jogurtu możesz wziąć jogurt, kefir, serwatkę lub po prostu mleko z wodą 50:50

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Suche drożdże mieszamy z mąką

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz łączymy składniki suche i płynne

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masło do ciasta należy zawsze dodawać na końcu, co robię

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto. Ugniataj przez 10-15 minut, jak mówią- "aż przestanie przyklejać się do rąk". Zwykle ufam temu procesowi wypiekaczowi do chleba, bardzo mi w tym pomaga!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie, równe i elastyczne

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz musi tylko podejść przez 1 godzinę. Aby to zrobić, przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Będziemy potrzebować świeżych lub mrożonych jagód i cukru. Wszelkie jagody będą odpowiednie: uprawiane w ogrodzie lub w lesie-w każdym razie będzie bardzo smaczne! Jagody należy umyć

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Uwalniamy porzeczki z gałązek

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Truskawki usuwają ogony

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po godzinie ciasto bardzo dobrze pasowało

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przyszło nawet pomimo tego, że nie wkładaliśmy ciasta, ale mieszaliśmy suche drożdże bezpośrednio z mąką - w końcu mamy suche drożdże szybko działające

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Teraz podziel ciasto na małe bułeczki. Mam 25 sztuk.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wszystko gotowe do rzeźbienia pasztecików

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na każdym półfabrykacie kładziemy trochę jagód

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Top - 1-2 herbaty. L. Sahra

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Jagody można umieścić w każdym paszteciku inaczej, na przykład tylko maliny lub truskawki, lub można umieścić kilka różnych jagód w każdym paszteciku

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wypróbuj oba i wybierz swój! Lubię oba!

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ostrożnie ściśnij krawędzie i ułóż szew do góry, aby nadzienie nie wyciekło

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Kładziemy placki na pergaminie do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju roślinnego

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Aby posmarować placki, lekko ubij jajko. Ktoś dodaje 1-2 łyżki wody, nie robię tego

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Smarujemy placki jajkiem, a po upieczeniu nabiorą pięknego błyszczącego złotego wyglądu

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wkładamy do piekarnika na około 15 minut w minimalnej temperaturze. W tym czasie ciasta będą dobrze rosły

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Następnie piec w 180 stopniach na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Dzisiaj mam piekarnik elektryczny góra + dół i pieczenie Zajęło mi tylko 25 minut

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Gotowe ciasta lekko spryskaj wodą, przykryj ręcznikiem i ostudź. Zapach jest po prostu wspaniały!

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Miłej herbaty!

każdy powinien spróbować tych pasztecików! Nie odmawiaj sobie i swojej rodzinie tej przyjemności!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy