skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadziewane roladki z kurczaka w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. W razie potrzeby rozmrozić filet z kurczaka (2 szt.) na dolnej półce lodówki.
Krok 2:
Umyj mięso, osusz ręcznikami papierowymi. Usuń filmy i nadmiar tłuszczu. Pokrój każdy filet wzdłuż na dwie części.
Krok 3:
Lekko ubij każdy plasterek młotkiem kuchennym.
Krok 4:
Posolić mięso, pieprz i posypać papryką. Jakich przypraw można użyć dodatkowo? Jeśli lubisz, dodaj suszoną bazylię, Curry. Lub użyj gotowych przypraw przeznaczonych specjalnie do kurczaka. W takim przypadku przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Jeśli ma już sól, weź to pod uwagę, gdy solisz mięso, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie potrawy.
Krok 5:
Przygotuj nadzienie. Pokrój masło na małe kawałki.
Krok 6:
Umyj suszone morele, osusz ręcznikami papierowymi, włóż do pojemnika. Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Następnie odcedź i pokrój suszone morele na parze na małe kawałki.
Krok 7:
Umyj warzywa (koperek i pietruszkę), osusz serwetkami i drobno posiekaj.
Krok 8:
Połóż suszone morele na krawędzi każdego plasterka fileta, rozłóż posiekane warzywa obok siebie.
Krok 9:
Zwiń mięso w bułki i w razie potrzeby przypnij je wykałaczkami, aby się nie rozpadły. Radom. Aby bułki były bardziej soczyste w środku, możesz ułożyć cienkie talerze masła na nadzieniu, a dopiero potem zwinąć mięso rolkami.
Krok 10:
Lekko nasmaruj żaroodporną formę z brzegami rafinowanym olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Ułóż roladki z kurczaka ciasno do siebie. Ułóż kawałki masła na wierzchu. Aby piekarnik miał czas na rozgrzanie do pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem 10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania. Piec naczynie przez około 45 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu posmaruj powierzchnię bułki sokiem spływającym na dno formy.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
jak sprawdzić gotowość roladek z kurczaka? Gdy się zrumienią, przebij je nożem lub szpikulcem. Jeśli mięso jest łatwo przekłuwane, a przezroczysty sok wypływa, możesz wyjąć formę z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g