Roladki z kurczaka nadziewane w piekarniku

wykwintne danie z fileta z kurczaka na poziomie restauracji. Bardzo rzadko robię ruletki, chociaż bardzo je kocham. Przepis nadaje się do codziennego i świątecznego menu. Danie ozdobi każdą ucztę. Przygotowanie ich jest proste i szybkie. Roladki z kurczaka wyglądają apetycznie, elegancko i smakują niesamowicie. Pyszne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 51 % 18 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 34 % 12 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadziewane roladki z kurczaka w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. W razie potrzeby rozmrozić filet z kurczaka (2 szt.) na dolnej półce lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, osusz ręcznikami papierowymi. Usuń filmy i nadmiar tłuszczu. Pokrój każdy filet wzdłuż na dwie części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko ubij każdy plasterek młotkiem kuchennym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posolić mięso, pieprz i posypać papryką. Jakich przypraw można użyć dodatkowo? Jeśli lubisz, dodaj suszoną bazylię, Curry. Lub użyj gotowych przypraw przeznaczonych specjalnie do kurczaka. W takim przypadku przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Jeśli ma już sól, weź to pod uwagę, gdy solisz mięso, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj nadzienie. Pokrój masło na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj suszone morele, osusz ręcznikami papierowymi, włóż do pojemnika. Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Następnie odcedź i pokrój suszone morele na parze na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj warzywa (koperek i pietruszkę), osusz serwetkami i drobno posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż suszone morele na krawędzi każdego plasterka fileta, rozłóż posiekane warzywa obok siebie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń mięso w bułki i w razie potrzeby przypnij je wykałaczkami, aby się nie rozpadły. Radom. Aby bułki były bardziej soczyste w środku, możesz ułożyć cienkie talerze masła na nadzieniu, a dopiero potem zwinąć mięso rolkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko nasmaruj żaroodporną formę z brzegami rafinowanym olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Ułóż roladki z kurczaka ciasno do siebie. Ułóż kawałki masła na wierzchu. Aby piekarnik miał czas na rozgrzanie do pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem 10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania. Piec naczynie przez około 45 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu posmaruj powierzchnię bułki sokiem spływającym na dno formy.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

jak sprawdzić gotowość roladek z kurczaka? Gdy się zrumienią, przebij je nożem lub szpikulcem. Jeśli mięso jest łatwo przekłuwane, a przezroczysty sok wypływa, możesz wyjąć formę z piekarnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy