skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec sandacza w folii w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i skrzela. Następnie spłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz.
Krok 2:
Na rybie wykonaj nacięcia poprzeczne w niewielkiej odległości od siebie. Pocieraj ryby wewnątrz i na zewnątrz solą i przyprawami. Pozostaw na 15-20 minut.
Krok 3:
Pokrój pół cytryny i pomidora na cienkie plasterki.
Krok 4:
W oddzielnej misce połącz sok z drugiej połowy cytryny, musztardę, przyprawy i trochę oleju roślinnego. Wymieszać.
Krok 5:
Posmaruj rybę ze wszystkich stron powstałym sosem i połóż na arkuszu folii.
Krok 6:
Włóż plasterki cytryny i pomidora do nacięć. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Ułóż posiekaną cebulę i pozostałe warzywa wokół ryby. Dodaj kilka gałązek pietruszki.
Krok 7:
Przykryj rybę arkuszem folii i ostrożnie zwiń wokół krawędzi. Włóż rybę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 do 45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 8:
Wyjmij gotową rybę z piekarnika i zdejmij z niej górny arkusz folii. Zawiń folię wokół krawędzi i podawaj rybę bezpośrednio w folii.
Krok 9:
Sama ryba po upieczeniu wygląda bardzo elegancko i świątecznie, więc idealnie nadaje się również na świąteczny stół. Do takiej ryby możesz przygotować przystawkę z ziemniaków. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g