sandacz w piekarniku w folii w całości

pyszne, delikatne, jasne, piękne, święto każdego dnia! Sandacz w piekarniku w folii w całości okazuje się bardzo soczysty i pachnący. Dodatkowe produkty dla niego potrzebują najprostszych, z tych, które są zawsze pod ręką. Proste przygotowanie i efektowny wygląd to najlepsze danie na wakacje!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 14 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 10 % 2 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec sandacza w folii w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i skrzela. Następnie spłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na rybie wykonaj nacięcia poprzeczne w niewielkiej odległości od siebie. Pocieraj ryby wewnątrz i na zewnątrz solą i przyprawami. Pozostaw na 15-20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pół cytryny i pomidora na cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W oddzielnej misce połącz sok z drugiej połowy cytryny, musztardę, przyprawy i trochę oleju roślinnego. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj rybę ze wszystkich stron powstałym sosem i połóż na arkuszu folii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż plasterki cytryny i pomidora do nacięć. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Ułóż posiekaną cebulę i pozostałe warzywa wokół ryby. Dodaj kilka gałązek pietruszki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj rybę arkuszem folii i ostrożnie zwiń wokół krawędzi. Włóż rybę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 do 45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotową rybę z piekarnika i zdejmij z niej górny arkusz folii. Zawiń folię wokół krawędzi i podawaj rybę bezpośrednio w folii.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sama ryba po upieczeniu wygląda bardzo elegancko i świątecznie, więc idealnie nadaje się również na świąteczny stół. Do takiej ryby możesz przygotować przystawkę z ziemniaków. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy