skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec udko z kurczaka w piekarniku z majonezem? Przygotuj odpowiednie składniki. Możesz użyć dowolnego majonezu. Mam dom na aquafabie. Możesz również wybrać swój zestaw suchych przypraw. Udka z kurczaka można schłodzić lub zamrozić, w tym drugim przypadku należy je wcześniej rozmrozić, umieszczając je na dolnej półce lodówki.
Krok 2:
W osobnej misce połącz wszystkie suche przyprawy. Mam paprykę, chmiel-suneli, specjalne przyprawy do kurczaka, mielony pieprz i sól. Wrzucam też curry, chociaż przyprawa do kurczaka też je ma, ale podoba mi się smak tej przyprawy, więc wysypuję ją bardziej. Wymieszaj wszystkie przyprawy.
Krok 3:
Ząbki czosnku obierz i przepuść przez prasę.
Krok 4:
Majonez połącz z czosnkiem i wymieszaj.
Krok 5:
Udka z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć.
Krok 6:
Udka z kurczaka posyp mieszanką suchych przypraw i odstaw na 20 minut.
Krok 7:
Dodaj majonez zmieszany z czosnkiem do miski z udkami kurczaka.
Krok 8:
Wszystko dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić majonez na kurczaku. Włóż miskę kurczaka do lodówki na 30 minut do marynowania. Możesz pozostawić do marynowania na noc.
Krok 9:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Nasmaruj pergamin olejem roślinnym. Ułóż udka z kurczaka na blasze do pieczenia. Piecz kurczaka przez około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, okresowo polewając nogi sokiem z dna blachy do pieczenia. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
majonez w tym przepisie możesz zastąpić kwaśną śmietaną.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g