udko z kurczaka w piekarniku z majonezem

bardzo smaczne, bardzo apetyczne, z prostych potraw! Udka z kurczaka z majonezem w piekarniku można przygotować na każdą okazję. Dobrze wyglądają na świątecznym stole, w połączeniu z dowolnym dodatkiem, sałatką ze świeżych warzyw i ziół, z sosami. A twój piekarnik je ugotuje!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 15 g
tłuszcze 53 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
228 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udko z kurczaka w piekarniku z majonezem? Przygotuj odpowiednie składniki. Możesz użyć dowolnego majonezu. Mam dom na aquafabie. Możesz również wybrać swój zestaw suchych przypraw. Udka z kurczaka można schłodzić lub zamrozić, w tym drugim przypadku należy je wcześniej rozmrozić, umieszczając je na dolnej półce lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce połącz wszystkie suche przyprawy. Mam paprykę, chmiel-suneli, specjalne przyprawy do kurczaka, mielony pieprz i sól. Wrzucam też curry, chociaż przyprawa do kurczaka też je ma, ale podoba mi się smak tej przyprawy, więc wysypuję ją bardziej. Wymieszaj wszystkie przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbki czosnku obierz i przepuść przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Majonez połącz z czosnkiem i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Udka z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Udka z kurczaka posyp mieszanką suchych przypraw i odstaw na 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj majonez zmieszany z czosnkiem do miski z udkami kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić majonez na kurczaku. Włóż miskę kurczaka do lodówki na 30 minut do marynowania. Możesz pozostawić do marynowania na noc.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Nasmaruj pergamin olejem roślinnym. Ułóż udka z kurczaka na blasze do pieczenia. Piecz kurczaka przez około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, okresowo polewając nogi sokiem z dna blachy do pieczenia. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
majonez w tym przepisie możesz zastąpić kwaśną śmietaną.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy