dorsz z warzywami pieczony w piekarniku

w pośpiechu, bardzo smaczne i proste, ze zwykłych produktów! Dorsz z warzywami pieczony w piekarniku gotuje się w 30 minut. Możesz wybrać dowolne warzywa, według smaku i pory roku. Za każdym razem będziesz mieć nowe danie odpowiednie na lunch i kolację. Nie tylko smaczne, ale także zdrowe!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 9 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 21 % 3 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec dorsza z warzywami w piekarniku? Nasmaruj dno naczynia do pieczenia kroplą oleju słonecznikowego i nałóż pierwszą warstwę drobno posiekanej cukinii. Mam mrożoną, gotową cukinię. Jeśli masz świeżą cukinię, umyj ją wstępnie pod bieżącą wodą i obierz, jeśli zdążyła stać się twarda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W następnej warstwie ułóż zieloną fasolkę w formie. Możesz wziąć świeże, konserwowe lub mrożone, tak jak moje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Zdarza się, że cebula jest trudna do obierania. W takim przypadku moczenie cebuli w ciepłej wodzie przez około pięć minut znacznie ułatwi pracę. Łuska stanie się bardziej giętka i łatwiejsza do obierania. Rozłóż posiekaną cebulę na fasoli. Posolić warzywa, jeśli tego potrzebujesz. Nie solę warzyw, ale solę sam filet rybny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ułóż filety z dorsza umyte pod bieżącą wodą i wysuszone ręcznikami papierowymi. Więc trochę go posoliłem i pieprzyłem do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dorsza skrop sokiem z limonki. Sok z limonki można równie dobrze zastąpić sokiem z cytryny. Po prostu limonka jest bardziej aromatyczna. Ogólnie rzecz biorąc, każda ryba morska doskonale łączy się z kwaśnymi owocami cytrusowymi, odsłaniając ich znajomy smak w nowy sposób.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie umyj wybrane świeże warzywa pod bieżącą wodą i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Absolutnie każda Twoja ulubiona zieleń nadaje się do tego dania. Użyję koperku, pietruszki i mięty. Mięta nada potrawie ostry smak i niesamowity smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj warzywa, po usunięciu twardych łodyg.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp dorsza posiekanymi ziołami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bardziej dla urody niż smaku dodaj trochę drobno startego sera. Piecz dorsza przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Jeśli twój piekarnik bardzo dobrze się zrumieni, warto od razu nie posypywać ryb ziołami i serem, ale dodać je pięć minut przed gotowaniem potrawy. Więc zielenie na pewno się nie spalą. Ogólnie skup się na tym na swoim piekarniku. A z czasem ryba będzie gotowa bardzo szybko.

smaczne, zdrowe, niskokaloryczne i estetyczne. Wszystkie te epitety można z powodzeniem zastosować do tego dania.

zioła i limonka nadają oszałamiający zapach podczas pieczenia dorsza według tego przepisu. Twoi domownicy będą ciekawie zainteresowani, kiedy wreszcie posiłek!

weź pod uwagę, że jest to niskokaloryczne danie! Haj złapią tylko prawdziwi koneserzy naturalności bez dodatków, majonezu i wzmacniaczy smaku ;)

smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy