skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec dorsza z warzywami w piekarniku? Nasmaruj dno naczynia do pieczenia kroplą oleju słonecznikowego i nałóż pierwszą warstwę drobno posiekanej cukinii. Mam mrożoną, gotową cukinię. Jeśli masz świeżą cukinię, umyj ją wstępnie pod bieżącą wodą i obierz, jeśli zdążyła stać się twarda.
Krok 2:
W następnej warstwie ułóż zieloną fasolkę w formie. Możesz wziąć świeże, konserwowe lub mrożone, tak jak moje.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Zdarza się, że cebula jest trudna do obierania. W takim przypadku moczenie cebuli w ciepłej wodzie przez około pięć minut znacznie ułatwi pracę. Łuska stanie się bardziej giętka i łatwiejsza do obierania. Rozłóż posiekaną cebulę na fasoli. Posolić warzywa, jeśli tego potrzebujesz. Nie solę warzyw, ale solę sam filet rybny.
Krok 4:
Następnie ułóż filety z dorsza umyte pod bieżącą wodą i wysuszone ręcznikami papierowymi. Więc trochę go posoliłem i pieprzyłem do smaku.
Krok 5:
Dorsza skrop sokiem z limonki. Sok z limonki można równie dobrze zastąpić sokiem z cytryny. Po prostu limonka jest bardziej aromatyczna. Ogólnie rzecz biorąc, każda ryba morska doskonale łączy się z kwaśnymi owocami cytrusowymi, odsłaniając ich znajomy smak w nowy sposób.
Krok 6:
Dokładnie umyj wybrane świeże warzywa pod bieżącą wodą i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Absolutnie każda Twoja ulubiona zieleń nadaje się do tego dania. Użyję koperku, pietruszki i mięty. Mięta nada potrawie ostry smak i niesamowity smak.
Krok 7:
Drobno posiekaj warzywa, po usunięciu twardych łodyg.
Krok 8:
Posyp dorsza posiekanymi ziołami.
Krok 9:
Bardziej dla urody niż smaku dodaj trochę drobno startego sera. Piecz dorsza przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Jeśli twój piekarnik bardzo dobrze się zrumieni, warto od razu nie posypywać ryb ziołami i serem, ale dodać je pięć minut przed gotowaniem potrawy. Więc zielenie na pewno się nie spalą. Ogólnie skup się na tym na swoim piekarniku. A z czasem ryba będzie gotowa bardzo szybko.
smaczne, zdrowe, niskokaloryczne i estetyczne. Wszystkie te epitety można z powodzeniem zastosować do tego dania.
zioła i limonka nadają oszałamiający zapach podczas pieczenia dorsza według tego przepisu. Twoi domownicy będą ciekawie zainteresowani, kiedy wreszcie posiłek!
weź pod uwagę, że jest to niskokaloryczne danie! Haj złapią tylko prawdziwi koneserzy naturalności bez dodatków, majonezu i wzmacniaczy smaku ;)
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g