skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kolano dzika po czesku? Przygotuj produkty według listy. Do tego dania wybierz średniej wielkości golonkę. I patrz, żeby miała więcej mięsa, a nie tłuszczu. Umyj i osusz marchewki.
Krok 2:
Golonkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Oczyść skórę ze wszystkich zabrudzeń szczotką. Jeśli pozostaną na nim włosy, spal je nad palnikiem gazowym. Obierz cebulę i marchewkę i pokrój na ćwiartki. Obierz ząbki czosnku. W dużym rondlu umieść udko wieprzowe. Dodaj posiekane warzywa, liście laurowe, przyprawy i przyprawy, sól. Wlać piwo. Golonka powinna być w połowie w płynie. Jeśli jest mało piwa, możesz dodać trochę wody.
Krok 3:
Umieść patelnię z golonką do gotowania na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, przykryć. Gotuj golonkę przez około 1 godzinę na małym ogniu (skup się na kuchence).
Krok 4:
Po godzinie otwórz pokrywkę i odwróć golonkę na drugą stronę, aby równomiernie się zagotowała. Ponownie przykryj patelnię pokrywką. Pozostaw do gotowania na kolejną godzinę.
Krok 5:
Przygotuj produkty do glazury.
Krok 6:
Połącz miód i musztardę w osobnej misce.
Krok 7:
Weź naczynie do pieczenia, włóż do niego ugotowaną golonkę. Na dno formy wlej trochę bulionu z garnka, w którym gotowano mięso.
Krok 8:
Za pomocą pędzla posmaruj wierzch gotowanej golonki polewą miodowo-musztardową.
Krok 9:
Piecz golonkę w piekarniku w temperaturze około 180°C na ładny złoty kolor przez około godzinę. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Okresowo sprawdzaj mięso i posmaruj je glazurą miodowo-musztardową dwa razy podczas pieczenia.
Golonka okazała się bardzo smaczna! Pikantne, aromatyczne, mięso dobrze ugotowane, skórka okazała się rumiana i chrupiąca!
jako dodatek do dzika kolanowego podaje się gotowane ziemniaki lub duszoną kapustę. Jako dodatki stosuje się musztardę, chrzan, sosy pomidorowe. I koniecznie szklanka zimnego piwa!
jeśli masz wolny czas, golonkę można wstępnie marynować w piwie przed gotowaniem. Aby to zrobić, przygotowana golonka nie jest gotowana, ale wysyłana do lodówki na kilka godzin. Możesz wstępnie nadziewać mięso czosnkiem.
podczas gotowania możesz dodać kwaśne jabłka i korzeń selera, różne zioła, przyprawy i przyprawy, korzeń imbiru.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g