Dzik kolano po czesku

Oryginalny, nieporównywalnie smaczny, na świątecznym stole! Pieczone kolano dzika w języku czeskim to pieczona golonka wieprzowa, która jest wstępnie gotowana w ciemnym piwie z przyprawami. Zajmuje dużo czasu, ale lepiej jest gotować na święta. I podawaj-z chrzanem, musztardą, duszoną kapustą!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 15 % 4 g
189 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kolano dzika po czesku? Przygotuj produkty według listy. Do tego dania wybierz średniej wielkości golonkę. I patrz, żeby miała więcej mięsa, a nie tłuszczu. Umyj i osusz marchewki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Golonkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Oczyść skórę ze wszystkich zabrudzeń szczotką. Jeśli pozostaną na nim włosy, spal je nad palnikiem gazowym. Obierz cebulę i marchewkę i pokrój na ćwiartki. Obierz ząbki czosnku. W dużym rondlu umieść udko wieprzowe. Dodaj posiekane warzywa, liście laurowe, przyprawy i przyprawy, sól. Wlać piwo. Golonka powinna być w połowie w płynie. Jeśli jest mało piwa, możesz dodać trochę wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię z golonką do gotowania na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, przykryć. Gotuj golonkę przez około 1 godzinę na małym ogniu (skup się na kuchence).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po godzinie otwórz pokrywkę i odwróć golonkę na drugą stronę, aby równomiernie się zagotowała. Ponownie przykryj patelnię pokrywką. Pozostaw do gotowania na kolejną godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj produkty do glazury.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz miód i musztardę w osobnej misce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź naczynie do pieczenia, włóż do niego ugotowaną golonkę. Na dno formy wlej trochę bulionu z garnka, w którym gotowano mięso.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą pędzla posmaruj wierzch gotowanej golonki polewą miodowo-musztardową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz golonkę w piekarniku w temperaturze około 180°C na ładny złoty kolor przez około godzinę. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Okresowo sprawdzaj mięso i posmaruj je glazurą miodowo-musztardową dwa razy podczas pieczenia.

Golonka okazała się bardzo smaczna! Pikantne, aromatyczne, mięso dobrze ugotowane, skórka okazała się rumiana i chrupiąca!
jako dodatek do dzika kolanowego podaje się gotowane ziemniaki lub duszoną kapustę. Jako dodatki stosuje się musztardę, chrzan, sosy pomidorowe. I koniecznie szklanka zimnego piwa!
jeśli masz wolny czas, golonkę można wstępnie marynować w piwie przed gotowaniem. Aby to zrobić, przygotowana golonka nie jest gotowana, ale wysyłana do lodówki na kilka godzin. Możesz wstępnie nadziewać mięso czosnkiem.
podczas gotowania możesz dodać kwaśne jabłka i korzeń selera, różne zioła, przyprawy i przyprawy, korzeń imbiru.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy