skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić starte ciasto z dżemem na margarynie? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Weź margarynę wysokiej jakości. Wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem. Powinien mieć czas na zmiękczenie. Margarynę można zastąpić masłem. Dokładnie opłucz jajko i osusz papierowymi serwetkami. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
Włóż miękką margarynę do odpowiedniego pojemnika. Dodaj cukier. Cukier biały można zastąpić cukrem brązowym. Nada wypiekom karmelowy smak i aromat. Jeśli chcesz, dodaj cukier waniliowy lub wanilinę na czubku noża. Dobrze zetrzyj masło z cukrem mikserem , włączając najwyższą prędkość. Masa powinna stać się lekka i bujna, a cukier się rozpuści.
Krok 3:
Ubij jedno jajko i dobrze wymieszaj mikserem lub trzepaczką, aż będzie gładkie. Wlać kawałek po kawałku (w 2-3 seriach) przesianą mąkę i sodę. Jeśli używasz proszku do pieczenia, najpierw wymieszaj go z częścią mąki, wymieszaj. Następnie wlej margarynę do masy, aby lepiej rozprowadzić ją na cieście. Następnie dodaj resztę mąki. Zagnieść łyżką, a następnie rękami miękkie, nie lepkie ciasto. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, skup się na konsystencji.
Krok 4:
Podziel ciasto na dwie nierówne części. Zawiń większość w folię i włóż do lodówki. Mniejsza część ciasta, zawinięta w pakt, Wyślij do zamrażarki na 30-40 minut. Zacznij formować ciasto. Umieść większość ciasta w formie, rozłóż je rękami na całej formie, tworząc boki. Jeśli jest to wygodniejsze, możesz najpierw rozwałkować ciasto, a następnie włożyć do formy. Jeśli pieczesz na blasze do pieczenia, najpierw wyłóż ją pergaminem, aby ciasto się nie przypaliło.
Krok 5:
Ułóż dżem na podstawie ciasta i rozprowadź go na całej powierzchni. Mam dżem truskawkowo-porzeczkowy, ale zrobi to każdy słodko-kwaśny gęsty dżem, dżem lub dżem.
Krok 6:
Wyjmij mniejszą część ciasta z zamrażarki. Na grubej lub średniej tarce zetrzyj ją na wierzchu, zakrywając całą powierzchnię ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto, aż się zarumieni, około 30 minut. Czasy pieczenia mogą się różnić, ponieważ każdy piekarnik jest inny.
Krok 7:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Konieczne jest usunięcie go z formy po całkowitym ostygnięciu, w przeciwnym razie pęknie. Pokrój schłodzone tarte ciasto z dżemem na kawałki i podawaj z herbatą lub ciepłym mlekiem.
nie trzeba długo ugniatać ciasta kruchego ani spieszyć się, aby dodać mąkę, w przeciwnym razie stanie się twarda.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal / 100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g