ciasto mrowisko klasyczne z czasów radzieckich

oryginalny, piękny, niedrogi, na wakacje! Klasyczne ciasto mrowisko znane jest od czasów radzieckich, bardzo często było pieczone dla dzieci na urodziny. Dzięki ciekawej formie i nazwie wzbudził zachwyt dzieci. Podobnie jak wiele radzieckich ciast, jest przygotowywany ze zwykłych produktów.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 37 % 28 g
węglowodany 55 % 41 g
436 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto mrowisko z czasów radzieckich? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Weź olej najlepszej jakości, naturalny, zgodny z GOST. Śmietana nadaje się do zawartości tłuszczu 20-25%. Weź trochę waniliny na czubku noża. Sól w słodkim cieście działa jak wzmacniacz smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto kruche. Jak zrobić ciasto? Roztop masło dowolną z metod opisanych na końcu przepisu. Wziąłem patelnię z grubym dnem, włożyłem do niej masło i stopiłem na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając. Pozostaw stopione masło do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A gdy ostygnie, przygotuj suche składniki. Weź głęboką miskę i przesiej do niej mąkę. To nie tylko usunie śmieci, ale także nasyci mąkę tlenem, dzięki czemu wypieki staną się bardziej przewiewne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wanilinę i proszek do pieczenia do mąki, dobrze wymieszaj, aż się połączą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cukier, sól do schłodzonego masła, dodaj śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij wyrabiać ciasto kruche, partiami wlewając mieszankę masła do mąki. Najpierw wymieszaj łyżką, a po dodaniu całego oleju ugniataj rękami. Ciasto dość szybko stanie się jednorodne, giętkie, miękkie i absolutnie nie lepkie. Mąka może zająć ci mniej lub więcej, więc skup się na cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel go na dwie części, zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na pół godziny. Ma to na celu ułatwienie zetarcia ciasta. Radziłbym podzielić go na 4 części, aby kawałki okazały się mniejsze i twardnieją szybciej, a połówki w środku pozostały trochę miękkie, nie było zbyt wygodne, aby je pocierać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po pół godzinie wyjmij ciasto i zetrzyj je na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź blachę do pieczenia, przykryj ją papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź na nim starte ciasto. Powinno być dość cienkie ciasto, grube może się nie upiec. Mam standardową blachę do pieczenia piekarnika-30 * 40 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść blachę do pieczenia z ciastem w piekarniku rozgrzanym do 180°C. piecz ciasto przez około 20-25 minut, aż będzie złote. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i lekko ostudź. Następnie połamać ciasto na małe kawałki. Okazuje się kruchy i wcale nie jest to trudne. Odłóż na razie kruche okruchy i przygotuj krem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj produkty do kremu. Masło do niego, a także do ciasta, weź najlepsze, pyszne, od tego będzie zależeć jakość kremu. Wyjmij go z lodówki wcześniej, powinien stać się miękki. Możesz wziąć mleko skondensowane gotowe lub ugotować je samodzielnie. Mam kupioną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jak zrobić krem? Zmiękczone masło włożyć do miski. Ubij mikserem przez 3 minuty, aż będzie puszysta, jasna masa. Nie ubijaj dłużej, olej może zacząć się łuszczyć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj gotowane mleko skondensowane do oleju. Ubijaj śmietanę, aż skondensowane mleko i masło całkowicie się połączą. Krem powinien stać się jednolity, przyjemny karmelowy kolor.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej kruche okruchy do kremu maślanego. Dobrze wymieszaj masę, aby każdy kawałek był pokryty kremem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż powstałą masę na naczyniu, tworząc Wzgórze w kształcie mrowiska.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj ciasto na wierzchu czymś ciemnym, aby wyglądało jak Wzgórze mrówek-czekoladą, makiem lub posypką do ciasta, taką jak moja. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby ciasto było jak najbardziej nasycone kremem. A następnie podaj go do stołu. Smacznego!

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy