ciasto pita z twarogiem w piekarniku

proste i jednocześnie niezwykłe ciasto z twarogiem! Ciasto pita z twarogiem można zaliczyć do kategorii szybkiego i satysfakcjonującego pieczenia. Dosłownie, po zaledwie piętnastu minutach osobistego czasu, możesz przygotować eleganckie i bardzo smaczne ciasto na herbatę na przyjęcie gości lub rodzinne przyjęcie herbaciane! Ten przepis spodoba się szczególnie gospodyniom domowym, które nie lubią bawić się mąką i ciastem. Gotowy ormiański cienki chleb pita jest używany jako ciasto na ciasto, pozostaje tylko zawinąć w niego nadzienie i upiec w piekarniku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 36 % 12 g
węglowodany 24 % 8 g
182 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. W zależności od pożądanej wielkości ciasta i wielkości formy należy proporcjonalnie zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników. Aby zrobić ciasto dla dwuosobowej rodziny, wystarczy jeden chleb pita. Lepiej jest użyć naturalnego wiejskiego twarogu do nadzienia, z wysokim procentem tłuszczu, takie wypieki będą smaczniejsze i zdrowsze, a ponadto taki twarożek jest bardziej posłuszny w pracy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nie wszyscy ludzie lubią twaróg w czystej postaci, aw cieście zamienia się w bardzo smaczne i delikatne wypieki. Do miski wkładamy twarożek, dodajemy śmietanę lub śmietanę, cukier, szczyptę soli i waniliny, wbijamy kurze jajko. Aby nadzienie twarogowe było gęstsze i jędrniejsze, możesz zwiększyć liczbę jaj kurzych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą blendera lub ręcznej trzepaczki zmiel składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy, bez dużych grudek twarogu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostałe jaja kurze ze śmietaną ubijamy trzepaczką lub mikserem i dodajemy szczyptę soli, w razie potrzeby można dodać trochę cukru, ubijamy do uzyskania jednorodnej mieszanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwijamy liść ormiańskiego cienkiego chleba pita. Na całej powierzchni chleba pita układamy i rozprowadzamy całe nadzienie twarogowe. Zwijamy chleb pita z nadzieniem w ciasną rolkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwijamy rolkę spiralnie w ślimaka i wkładamy do wysmarowanej masłem formy. Wcześniej lepiej przykryć formę pergaminem i nasmarować olejem. Aby ułatwić wyjęcie ciasta z formy, spód i boki formy można posypać mąką lub semoliną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzch" Ślimak " z chleba pita z nadzieniem twarogowym napełnij mieszanką jajeczno-kremową. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż na wierzchu powstanie złoty kolor. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu trochę ostygnąć i wyjmujemy z formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj ciasto pita z twarogiem z herbatą, kawą lub kakao. Takie ciasto okazuje się nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo satysfakcjonujące i pożywne, białko i węglowodany zaspokoją głód przez długi czas. Picie herbaty z nim może zastąpić śniadanie, lunch lub kolację. A dla dzieci taki przysmak można podawać ze skondensowanym mlekiem, dżemem lub dżemem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy