skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. W zależności od pożądanej wielkości ciasta i wielkości formy należy proporcjonalnie zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników. Aby zrobić ciasto dla dwuosobowej rodziny, wystarczy jeden chleb pita. Lepiej jest użyć naturalnego wiejskiego twarogu do nadzienia, z wysokim procentem tłuszczu, takie wypieki będą smaczniejsze i zdrowsze, a ponadto taki twarożek jest bardziej posłuszny w pracy.
Krok 2:
Nie wszyscy ludzie lubią twaróg w czystej postaci, aw cieście zamienia się w bardzo smaczne i delikatne wypieki. Do miski wkładamy twarożek, dodajemy śmietanę lub śmietanę, cukier, szczyptę soli i waniliny, wbijamy kurze jajko. Aby nadzienie twarogowe było gęstsze i jędrniejsze, możesz zwiększyć liczbę jaj kurzych.
Krok 3:
Za pomocą blendera lub ręcznej trzepaczki zmiel składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy, bez dużych grudek twarogu.
Krok 4:
Pozostałe jaja kurze ze śmietaną ubijamy trzepaczką lub mikserem i dodajemy szczyptę soli, w razie potrzeby można dodać trochę cukru, ubijamy do uzyskania jednorodnej mieszanki.
Krok 5:
Rozwijamy liść ormiańskiego cienkiego chleba pita. Na całej powierzchni chleba pita układamy i rozprowadzamy całe nadzienie twarogowe. Zwijamy chleb pita z nadzieniem w ciasną rolkę.
Krok 6:
Zwijamy rolkę spiralnie w ślimaka i wkładamy do wysmarowanej masłem formy. Wcześniej lepiej przykryć formę pergaminem i nasmarować olejem. Aby ułatwić wyjęcie ciasta z formy, spód i boki formy można posypać mąką lub semoliną.
Krok 7:
Na wierzch" Ślimak " z chleba pita z nadzieniem twarogowym napełnij mieszanką jajeczno-kremową. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż na wierzchu powstanie złoty kolor. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu trochę ostygnąć i wyjmujemy z formy.
Krok 8:
Podawaj ciasto pita z twarogiem z herbatą, kawą lub kakao. Takie ciasto okazuje się nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo satysfakcjonujące i pożywne, białko i węglowodany zaspokoją głód przez długi czas. Picie herbaty z nim może zastąpić śniadanie, lunch lub kolację. A dla dzieci taki przysmak można podawać ze skondensowanym mlekiem, dżemem lub dżemem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g