udka z kurczaka w sosie sojowym w piekarniku

smaczniejszego kurczaka jeszcze nie próbowałeś! Udka z kurczaka w sosie sojowym z miodem-soczyste, chrupiące. Najważniejsze jest specjalna marynata i sos. A pieczenie jest proste i szybkie! Twój kurczak będzie lepszy bez większego wysiłku niż w jakiejkolwiek restauracji.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 41 % 15 g
172 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby upiec soczyste udka z kurczaka w bardzo smacznym sosie sojowym, przygotuj niezbędne składniki. Sos sojowy weź klasyczny, nie teriyaki, ponieważ teriyaki zawiera już cukier. Ale dla nas cukier i miód są fundamentalnie ważne-karmelizują się podczas pieczenia, a nogi okażą się chrupiące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka dobrze umyj i osusz. Sprawdź nogi pod kątem Nie uszczypniętych piór, a jeśli są, usuń je.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak zrobić marynatę z kurczaka? W misce połącz sos sojowy, płynny miód, ocet balsamiczny, cukier trzcinowy i przyprawy. Wszystko wymieszaj. Jeśli miód jest kandyzowany, najpierw rozpuść go na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Możesz zastąpić suchy czosnek 2-3 ząbkami świeżego czosnku, ale pamiętaj, że kawałki czosnku mogą się spalić w piekarniku. Dlatego podczas pieczenia mięsa do skórki Zwykle zastępuję świeży czosnek suchym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż udka z kurczaka do miski z marynatą i dobrze wymieszaj, aby wszystkie nogi były pokryte marynatą. Pozostaw kurczaka do marynowania na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś nogi do naczynia do pieczenia. Jeśli chcesz iść prostą drogą, po prostu wlej całą marynatę z nóg lub jej część do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 35-40 minut. Okresowo smarując je sosem sojowym z dna formy. Ale proponuję pójść drugą drogą: posmaruj nogi marynatą i włóż do piekarnika na 35-40 minut i piecz w temperaturze 190-200°C. skup się na piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej marynatę pozostałą po nogach do rondla i gotuj na średnim ogniu, aż będzie gęsty sos.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sos powinien pozostawiać ślady na łyżce i bokach patelni. Gotuje się około 2-3 razy. Zajmie to tylko około 15-20 minut, gdy kurczak jest w piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 25-30 minutach pieczenia posmaruj nogi gęstym sosem sojowym i wróć do piekarnika. Piec około 10 minut lub dłużej, aż będzie zarumieniony. Możesz włączyć tryb "góra + dół + konwekcja".

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe nogi podawaj bezpośrednio z piekarnika. W razie potrzeby posyp je sezamem i posiekaną zieloną cebulą. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g

Podobne przepisy