skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby upiec soczyste udka z kurczaka w bardzo smacznym sosie sojowym, przygotuj niezbędne składniki. Sos sojowy weź klasyczny, nie teriyaki, ponieważ teriyaki zawiera już cukier. Ale dla nas cukier i miód są fundamentalnie ważne-karmelizują się podczas pieczenia, a nogi okażą się chrupiące.
Krok 2:
Udka z kurczaka dobrze umyj i osusz. Sprawdź nogi pod kątem Nie uszczypniętych piór, a jeśli są, usuń je.
Krok 3:
Jak zrobić marynatę z kurczaka? W misce połącz sos sojowy, płynny miód, ocet balsamiczny, cukier trzcinowy i przyprawy. Wszystko wymieszaj. Jeśli miód jest kandyzowany, najpierw rozpuść go na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Możesz zastąpić suchy czosnek 2-3 ząbkami świeżego czosnku, ale pamiętaj, że kawałki czosnku mogą się spalić w piekarniku. Dlatego podczas pieczenia mięsa do skórki Zwykle zastępuję świeży czosnek suchym.
Krok 4:
Włóż udka z kurczaka do miski z marynatą i dobrze wymieszaj, aby wszystkie nogi były pokryte marynatą. Pozostaw kurczaka do marynowania na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5:
Przenieś nogi do naczynia do pieczenia. Jeśli chcesz iść prostą drogą, po prostu wlej całą marynatę z nóg lub jej część do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 35-40 minut. Okresowo smarując je sosem sojowym z dna formy. Ale proponuję pójść drugą drogą: posmaruj nogi marynatą i włóż do piekarnika na 35-40 minut i piecz w temperaturze 190-200°C. skup się na piekarniku.
Krok 6:
Wlej marynatę pozostałą po nogach do rondla i gotuj na średnim ogniu, aż będzie gęsty sos.
Krok 7:
Sos powinien pozostawiać ślady na łyżce i bokach patelni. Gotuje się około 2-3 razy. Zajmie to tylko około 15-20 minut, gdy kurczak jest w piekarniku.
Krok 8:
Po 25-30 minutach pieczenia posmaruj nogi gęstym sosem sojowym i wróć do piekarnika. Piec około 10 minut lub dłużej, aż będzie zarumieniony. Możesz włączyć tryb "góra + dół + konwekcja".
Krok 9:
Gotowe nogi podawaj bezpośrednio z piekarnika. W razie potrzeby posyp je sezamem i posiekaną zieloną cebulą. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g