ciasto francuskie z mięsem

apetyczny, oryginalny, satysfakcjonujący, najsmaczniejszy! Ciasto francuskie z mięsem jest bardzo podobne do zamkniętej pizzy — do mielonego mięsa dodaje się pomidory, ser, bekon i sos. Z tego powodu nadzienie jest soczyste i apetyczne. Korzystanie z gotowego ciasta pozwala bardzo szybko przygotować ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 52 % 24 g
węglowodany 33 % 15 g
322 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto francuskie z mięsem? Przygotuj produkty do nadzienia. Mięso mielone jest odpowiednie dla każdego, mam wieprzowinę i wołowinę, możesz wziąć kurczaka, indyka, wołowinę, wieprzowinę. Weź surowy wędzony lub gotowany wędzony boczek. Mam pomidory koktajlowe, ale zwykłe, ser — dowolny, twardy, półtwardy, miękki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić nadzienie? Rozgrzej olej roślinny na patelni. Połóż na nim mięso mielone i ciągle mieszając smaż na umiarkowanym ogniu, aż będzie ugotowane. Zajmie to około 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na koniec dodaj zioła prowansalskie, mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie usuń patelnię z ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój boczek w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory i pokrój w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj sos. Koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić puree pomidorowym lub keczupem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak zrobić sos? Połącz koncentrat pomidorowy z majonezem i mieszaj, aż będzie gładki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do ciast potrzebujemy ciasta francuskiego lub drożdżowego (lepiej w talerzach-wygodniej jest rozmrażać i zwijać) oraz oleju roślinnego do smarowania pergaminu. Wstępnie rozmrozić ciasto, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Nie zapomnij podzielić go na talerze, aby się nie sklejały.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj każdą płytkę rozmrożonego ciasta na posypanej mąką powierzchni, aby utworzyć dwa identyczne prostokąty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż pierwszy arkusz ciasta na blasze do pieczenia pokrytej naoliwionym pergaminem i zrób niskie boki. Posmaruj ciasto sosem. Chciałem, żeby ciasto było wysokie, więc włożyłem ciasto do naczynia do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż mięso mielone równomiernie na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż krążki pomidorów na mielonym mięsie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż plastry bekonu na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp wszystko startym serem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj ciasto drugą warstwą ciasta i ściśnij krawędzie. Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 180C przez 20-25 minut, aż powstanie złoty kolor. Gotowe ciasto lekko ostudzić, pokroić na kawałki i podawać. Smacznego!

przepis na to ciasto wymyśliłem w 2012 roku. Chciałem czegoś takiego jak pizza, ale jednocześnie było więcej obfitego nadzienia. W trakcie tego procesu zdecydowano, że nadzienie należy przykryć drugą warstwą ciasta, aby mięso mielone nie było zbyt suche. Tak wyszło zamknięte ciasto. Od tego czasu upiekłam go jeszcze kilka razy. I w końcu zebrałem się, aby sfilmować cały proces dla naszej strony internetowej.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal / 100g

Podobne przepisy