skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste i szybkie ciasto z twarogiem w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki. Cukier waniliowy można zastąpić szczyptą waniliny lub 1 łyżeczką.aromat waniliowy.
Krok 2:
W razie potrzeby przetrzyj twaróg przez sito lub przebij blenderem. W twarogu nie powinno pozostać grudek ani twardych ziaren. Im grubszy i bardziej miękki twaróg, tym smaczniejsze będzie ciasto. Odpowiedni jest również twaróg w brykietach.
Krok 3:
W misce połącz miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i sól. Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste, 2-3 minuty.
Krok 4:
Dodaj twaróg i ubijaj wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 5:
Dodaj jajka. Ubij wszystko, aż będzie puszyste i cukier się rozpuści.
Krok 6:
Wlej 100 g przesianej mąki z proszkiem do pieczenia do ciasta i wymieszaj ciasto szpatułką.
Krok 7:
Przesiej pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka. Otrzymasz delikatne półguste ciasto. Należy pamiętać, że mąka może być potrzebna mniej więcej w zależności od wilgotności twarogu, wielkości jaj. Dlatego skup się na konsystencji ciasta.
Krok 8:
Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Włóż do niego ciasto i spłaszcz. Jeśli kształt jest okrągły, średnica 22 cm będzie działać. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 170°C na 45-50 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj drzwi, w przeciwnym razie ciasto odpadnie.
Krok 9:
Podczas pieczenia ciasta przygotuj lukier.
Krok 10:
W misce wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i wodę. Wszystko mieszaj, aż uzyskasz płynną konsystencję.
Krok 11:
Wyjmij gotowe ciasto z formy i lekko ostudź. Polej polewą cukrową i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal / 100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g