ciasto z twarogiem w piekarniku proste i szybkie

Prawdziwa zwiewna słodka uczta dla całej rodziny! Proste i szybkie ciasto z twarogiem w piekarniku jest niezwykle delikatne, soczyste i miękkie. Nawet nie można powiedzieć, że w kompozycji jest twarożek-prawie nie jest odczuwalny. Lukier cukrowy z sokiem z cytryny nadaje wypiekom przyjemną kwaskowatość, która uzupełnia jego smak.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 66 % 42 g
319 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste i szybkie ciasto z twarogiem w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki. Cukier waniliowy można zastąpić szczyptą waniliny lub 1 łyżeczką.aromat waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby przetrzyj twaróg przez sito lub przebij blenderem. W twarogu nie powinno pozostać grudek ani twardych ziaren. Im grubszy i bardziej miękki twaróg, tym smaczniejsze będzie ciasto. Odpowiedni jest również twaróg w brykietach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i sól. Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste, 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj twaróg i ubijaj wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajka. Ubij wszystko, aż będzie puszyste i cukier się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej 100 g przesianej mąki z proszkiem do pieczenia do ciasta i wymieszaj ciasto szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka. Otrzymasz delikatne półguste ciasto. Należy pamiętać, że mąka może być potrzebna mniej więcej w zależności od wilgotności twarogu, wielkości jaj. Dlatego skup się na konsystencji ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Włóż do niego ciasto i spłaszcz. Jeśli kształt jest okrągły, średnica 22 cm będzie działać. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 170°C na 45-50 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj drzwi, w przeciwnym razie ciasto odpadnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia ciasta przygotuj lukier.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i wodę. Wszystko mieszaj, aż uzyskasz płynną konsystencję.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy i lekko ostudź. Polej polewą cukrową i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal / 100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy