Indyk z ziemniakami w piekarniku

pyszne i zdrowe danie na obiad dla całej rodziny! Indyk to nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo zdrowe mięso drobiowe. Jest bogaty w białko i inne przydatne substancje. Nie jest alergenny w przeciwieństwie do kurczaka, więc to Indyk zaczyna jako pierwszy wprowadzać małe dzieci do pokarmów uzupełniających, a matki karmiące mogą również jeść. Z indyka można przygotować wiele potraw. A najprostszym i najszybszym, a ponadto zdrowym i smacznym jest indyk pieczony z ziemniakami w piekarniku. Możesz upiec go w całości lub użyć filetów i innych części tuszy. Okazuje się: zarówno mięso, jak i przystawka są gotowane w tym samym czasie, szybko i smacznie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 36 % 10 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Jeśli danie jest przygotowywane dla dużej rodziny, możesz ugotować całego indyka, możesz całkowicie lub pokroić na porcje. Na mały posiłek możesz wziąć filet z indyka lub mięso z kośćmi. Wygodniejsza jest jednak polędwica, pokrojona na kawałki, danie gotuje się szybciej, okazuje się zdrowsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso polędwicy z indyka myjemy, kroimy na małe kawałki, ponownie myjemy pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w duże kostki lub plastry, jak chcesz. Ziemniaki ponownie myjemy, wkładamy do miski. Dodaj przyprawy do smaku: sól i mielony pieprz. W razie potrzeby możesz dodać suche zioła lub przyprawy do drobiu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój nożem w małe kostki. W misce z ziemniakami wkładamy kawałki pokrojonego indyka. Tam wysyłamy posiekaną cebulę. Wlej kilka łyżek oliwy z oliwek. W razie potrzeby oliwę z oliwek można zastąpić olejem słonecznikowym lub innym, ale z pierwszym okazuje się jeszcze zdrowszy i smaczniejszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce łyżką lub rękami, aby zarówno mięso, jak i ziemniaki były nasycone przyprawami i olejem. Pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Rozłóż mięso z ziemniakami w naczyniu do pieczenia. Przykryj go folią na górze. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wkładamy do niego formę z naczyniem na 20 minut. Następnie zdejmij folię i piecz przez około 10 minut. Niech ziemniaki i indyk lekko się zrumienią na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij naczynie, posyp posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy