skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Jeśli danie jest przygotowywane dla dużej rodziny, możesz ugotować całego indyka, możesz całkowicie lub pokroić na porcje. Na mały posiłek możesz wziąć filet z indyka lub mięso z kośćmi. Wygodniejsza jest jednak polędwica, pokrojona na kawałki, danie gotuje się szybciej, okazuje się zdrowsze.
Krok 2:
Mięso polędwicy z indyka myjemy, kroimy na małe kawałki, ponownie myjemy pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w duże kostki lub plastry, jak chcesz. Ziemniaki ponownie myjemy, wkładamy do miski. Dodaj przyprawy do smaku: sól i mielony pieprz. W razie potrzeby możesz dodać suche zioła lub przyprawy do drobiu.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój nożem w małe kostki. W misce z ziemniakami wkładamy kawałki pokrojonego indyka. Tam wysyłamy posiekaną cebulę. Wlej kilka łyżek oliwy z oliwek. W razie potrzeby oliwę z oliwek można zastąpić olejem słonecznikowym lub innym, ale z pierwszym okazuje się jeszcze zdrowszy i smaczniejszy.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce łyżką lub rękami, aby zarówno mięso, jak i ziemniaki były nasycone przyprawami i olejem. Pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Rozłóż mięso z ziemniakami w naczyniu do pieczenia. Przykryj go folią na górze. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wkładamy do niego formę z naczyniem na 20 minut. Następnie zdejmij folię i piecz przez około 10 minut. Niech ziemniaki i indyk lekko się zrumienią na wierzchu.
Krok 6:
Wyjmij naczynie, posyp posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g