skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec stek z łososia w piekarniku? Weź produkty według listy. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Wybierz również przyprawy według własnego gustu, możesz użyć specjalnych suchych mieszanek dla ryb. Nie polecam jednak przyjmowania silnie pachnących liści laurowych, aby nie zatkać aromatu ryby. Nawiasem mówiąc, o rybach: może to być dowolny czerwony, nie tylko łosoś.
Krok 2:
Umyj stek z łososia i osusz serwetkami. Usuń skórę ze steku wraz z łuskami, jest to łatwiejsze i łatwiejsze niż obieranie, zwłaszcza że warstwa tłuszczu podskórnego zniknie. Lepiej też przyciąć tłustą krawędź brzucha, nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu.
Krok 3:
Skrop stek sokiem z cytryny, wyciskając go ze świeżej cytryny. Sól rybę grubą solą.
Krok 4:
Dodaj przyprawy, olej roślinny, dobrze wetrzyj powstałą mieszaninę w rybę. Tymianek może być świeży lub suchy.
Krok 5:
W naczyniu do pieczenia umieść arkusz pergaminu i umieść na nim rybę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Piecz rybę do miękkości.
Krok 6:
W otwartej formie ryba będzie miała czas na upieczenie i pozostanie soczysta. Podawaj natychmiast na gorąco, z dowolnymi sosami słodko-kwaśnymi, sałatkami warzywnymi.
stek z łososia pieczony w piekarniku, doskonałe danie obiadowe, przydatne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, zwłaszcza osób starszych lub o słabym zdrowiu. Dla tych, którzy chcą schudnąć, pieczony łosoś jest również całkiem odpowiedni, ponieważ żywność białkowa jest zawsze potrzebna. Gotowanie takich potraw to przyjemność, ponieważ łosoś jest produktem dość samowystarczalnym, a zadaniem kucharza jest nie zepsuć go swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Dlatego używamy minimalnego zestawu dodatków: tymianek swoim wdzięcznym aromatem podkreśli zalety ryby, olej roślinny nie pozwoli mu wyschnąć w piekarniku, otaczając ciało jak film. Pozostaje nie obracać chwili gotowości i natychmiast podawać!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw do ryb, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g