pieczony stek z łososia w piekarniku

w pośpiechu, bardzo smaczne, zdrowe, wakacje każdego dnia! Stek z łososia pieczony w piekarniku gotujesz w 30 minut. To świetna opcja na zbilansowany obiad, zwłaszcza jeśli podajesz rybę z sałatką ze świeżych warzyw i soczystymi ziołami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 80 % 35 g
węglowodany 18 % 8 g
330 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec stek z łososia w piekarniku? Weź produkty według listy. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Wybierz również przyprawy według własnego gustu, możesz użyć specjalnych suchych mieszanek dla ryb. Nie polecam jednak przyjmowania silnie pachnących liści laurowych, aby nie zatkać aromatu ryby. Nawiasem mówiąc, o rybach: może to być dowolny czerwony, nie tylko łosoś.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj stek z łososia i osusz serwetkami. Usuń skórę ze steku wraz z łuskami, jest to łatwiejsze i łatwiejsze niż obieranie, zwłaszcza że warstwa tłuszczu podskórnego zniknie. Lepiej też przyciąć tłustą krawędź brzucha, nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Skrop stek sokiem z cytryny, wyciskając go ze świeżej cytryny. Sól rybę grubą solą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przyprawy, olej roślinny, dobrze wetrzyj powstałą mieszaninę w rybę. Tymianek może być świeży lub suchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W naczyniu do pieczenia umieść arkusz pergaminu i umieść na nim rybę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Piecz rybę do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W otwartej formie ryba będzie miała czas na upieczenie i pozostanie soczysta. Podawaj natychmiast na gorąco, z dowolnymi sosami słodko-kwaśnymi, sałatkami warzywnymi.

stek z łososia pieczony w piekarniku, doskonałe danie obiadowe, przydatne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, zwłaszcza osób starszych lub o słabym zdrowiu. Dla tych, którzy chcą schudnąć, pieczony łosoś jest również całkiem odpowiedni, ponieważ żywność białkowa jest zawsze potrzebna. Gotowanie takich potraw to przyjemność, ponieważ łosoś jest produktem dość samowystarczalnym, a zadaniem kucharza jest nie zepsuć go swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Dlatego używamy minimalnego zestawu dodatków: tymianek swoim wdzięcznym aromatem podkreśli zalety ryby, olej roślinny nie pozwoli mu wyschnąć w piekarniku, otaczając ciało jak film. Pozostaje nie obracać chwili gotowości i natychmiast podawać!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw do ryb, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy