skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuskie mięso z ziemniakami i grzybami? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie mięso lepiej wziąć? Wołowina lub wieprzowina dobrze sprawdzają się w przepisie. Ser użyj wszelkich twardych odmian.
Krok 2:
Więc opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami. Użyłam wieprzowiny, części szyjnej. Pokrój niezbyt grubo. Zrób kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Ułóż wieprzowinę w jednej równej warstwie w naczyniu do pieczenia. Sól do smaku i posyp zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Ułóż pierścienie na mięsie.
Krok 4:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie talerze. Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Smaż grzyby, od czasu do czasu mieszając, aż będą złote.
Krok 5:
Ułóż pieczarki na mięsie z cebulą w równej warstwie.
Krok 6:
Obierz ziemniaki. Pokrój go na talerze 2-3 mm. i ułóż następną cienką warstwę w formie. Wszystkie ziemniaki nie pasowały do mnie, więc nasmarowałem pierwszą warstwę ziemniaków odrobiną majonezu, lekko posoliłem, a na wierzchu zrobiłem kolejną warstwę z ziemniakami. Sól do smaku.
Krok 7:
Posmaruj ziemniaki majonezem. Zamiast majonezu w przepisie możesz użyć śmietany, jeśli chcesz. Następnie możesz przejść do następnego kroku, dodając ser i piec do miękkości. Ale w tym przypadku (w zależności od piekarnika) ziemniaki nie zawsze mają czas na pieczenie, a ser z długiego pieczenia jest pobierany twardą skórką i przypala się. Dlatego proponuję tę opcję: Wyślij naczynie do pieczenia z mięsem, grzybami, ziemniakami posmarowanymi majonezem do piekarnika na 30 minut.
Krok 8:
Następnie posyp grubo startym twardym serem. Pomidory pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na serze. Wyślij formę ponownie do piekarnika i piecz, aż wszystkie produkty będą całkowicie ugotowane, a ser się zrumieni. Zajmie to od 30 do 40 minut.
Krok 9:
Pyszne ziemniaki z mięsem i grzybami po francusku są gotowe!
Krok 10:
Podawaj na gorąco.
zamiast pieczarek w przepisie można użyć grzybów leśnych. Używaj pomidorów do woli, bez nich też okazuje się bardzo smaczne!
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g