mięso po francusku z ziemniakami i grzybami

bogaty, niezrównany smak na wakacje i na każdy dzień! Francuskie mięso z ziemniakami i grzybami to najsmaczniejsze danie z prostych produktów, które można nakarmić całą rodzinę! Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Pięknie i apetycznie będzie wyglądać na każdym stole.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 42 % 8 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuskie mięso z ziemniakami i grzybami? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie mięso lepiej wziąć? Wołowina lub wieprzowina dobrze sprawdzają się w przepisie. Ser użyj wszelkich twardych odmian.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami. Użyłam wieprzowiny, części szyjnej. Pokrój niezbyt grubo. Zrób kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Ułóż wieprzowinę w jednej równej warstwie w naczyniu do pieczenia. Sól do smaku i posyp zmielonym czarnym pieprzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Ułóż pierścienie na mięsie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie talerze. Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Smaż grzyby, od czasu do czasu mieszając, aż będą złote.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż pieczarki na mięsie z cebulą w równej warstwie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki. Pokrój go na talerze 2-3 mm. i ułóż następną cienką warstwę w formie. Wszystkie ziemniaki nie pasowały do mnie, więc nasmarowałem pierwszą warstwę ziemniaków odrobiną majonezu, lekko posoliłem, a na wierzchu zrobiłem kolejną warstwę z ziemniakami. Sól do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj ziemniaki majonezem. Zamiast majonezu w przepisie możesz użyć śmietany, jeśli chcesz. Następnie możesz przejść do następnego kroku, dodając ser i piec do miękkości. Ale w tym przypadku (w zależności od piekarnika) ziemniaki nie zawsze mają czas na pieczenie, a ser z długiego pieczenia jest pobierany twardą skórką i przypala się. Dlatego proponuję tę opcję: Wyślij naczynie do pieczenia z mięsem, grzybami, ziemniakami posmarowanymi majonezem do piekarnika na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie posyp grubo startym twardym serem. Pomidory pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na serze. Wyślij formę ponownie do piekarnika i piecz, aż wszystkie produkty będą całkowicie ugotowane, a ser się zrumieni. Zajmie to od 30 do 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pyszne ziemniaki z mięsem i grzybami po francusku są gotowe!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj na gorąco.

zamiast pieczarek w przepisie można użyć grzybów leśnych. Używaj pomidorów do woli, bez nich też okazuje się bardzo smaczne!

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy