skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj grzyby i pokrój na średnie kawałki.
Krok 2:
Pokrój cebulę na ćwiartki i cienko pokrój. Smażyć na patelni z olejem roślinnym na średnim ogniu do miękkości. Około 3 minuty.
Krok 3:
Dodaj grzyby do cebuli, Posol wszystko, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Grzyby powinny być w połowie ugotowane, ponieważ nadal będą gotować w piekarniku.
Krok 4:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry o średniej grubości. Nie trzeba zbyt cienko kroić, aby ziemniaki nie straciły kształtu po upieczeniu. Ponownie spłucz i spuść wodę.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i podgrzej w piekarniku, aby ziemniaki nie przykleiły się do dna. Wymieszaj ziemniaki, smażone grzyby i cebulę, posiekany koperek i śmietanę. Wszystko posolić, pieprzyć, ponownie wymieszać i delikatnie włożyć do formy.
Krok 6:
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. W tym czasie pojawi się rumiana skórka, ziemniaki dobrze się upieczą i wymienią smak ze śmietaną, ziołami i grzybami.
ziemniaki z grzybami w śmietanie to drugie danie na lunch.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g