chleb pita z twarogiem i bananem w piekarniku

Szybkie i zdrowe śniadanie dla całej rodziny! Chleb pita z twarogiem i bananem w piekarniku-przepis ratuje życie, gdy z minimum produktów uzyskuje się deser na herbatę. W 30 minut upieczesz słodką bułkę — nie musisz przygotowywać ciasta. Deser jest dietetyczny, absolutnie niskotłuszczowy i odpowiedni nawet dla dzieci.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 56 % 18 g
156 kcal
IG: 0 / 42 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb pita z twarogiem i bananem w piekarniku? Rozpocznij gotowanie od nadzienia. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź twaróg naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Jego zawartość tłuszczu może być dowolna, pamiętaj tylko, że od tego będzie zależeć zawartość kalorii w naczyniu. Wybierz dobrze dojrzałego banana, nadzienie okaże się bardziej aromatyczne i słodsze. Podziel jajko na białko i żółtko-białko będzie potrzebne do nadzienia, żółtko do chleba pita.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić nadzienie? Lepiej jest przetrzeć twaróg przez sito lub przebić blenderem, aby nadzienie stało się jednorodne i delikatne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i białko do twarogu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz banana i pokrój w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku bułki weź 1 cienki prostokątny chleb pita i 1 żółtko, aby posmarować bułkę, która pozostała z nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż chleb pita na stole. Równomiernie i szybko posmaruj go masą twarogową, aby chleb pita nie miał czasu na wyschnięcie-wtedy nie pęka podczas zwijania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż plasterki banana równomiernie na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rzuć chleb pita. Połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą pędzla posmaruj chleb pita żółtkiem. Włóż bułkę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut, aż na pita pojawi się rumiana skorupa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodź bułkę w temperaturze pokojowej i pokrój na kawałki. Podawaj go do stołu, możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy