skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb pita z twarogiem i bananem w piekarniku? Rozpocznij gotowanie od nadzienia. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź twaróg naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Jego zawartość tłuszczu może być dowolna, pamiętaj tylko, że od tego będzie zależeć zawartość kalorii w naczyniu. Wybierz dobrze dojrzałego banana, nadzienie okaże się bardziej aromatyczne i słodsze. Podziel jajko na białko i żółtko-białko będzie potrzebne do nadzienia, żółtko do chleba pita.
Krok 2:
Jak zrobić nadzienie? Lepiej jest przetrzeć twaróg przez sito lub przebić blenderem, aby nadzienie stało się jednorodne i delikatne.
Krok 3:
Dodaj cukier i białko do twarogu.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Obierz banana i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 6:
W przypadku bułki weź 1 cienki prostokątny chleb pita i 1 żółtko, aby posmarować bułkę, która pozostała z nadzienia.
Krok 7:
Rozłóż chleb pita na stole. Równomiernie i szybko posmaruj go masą twarogową, aby chleb pita nie miał czasu na wyschnięcie-wtedy nie pęka podczas zwijania.
Krok 8:
Ułóż plasterki banana równomiernie na wierzchu.
Krok 9:
Rzuć chleb pita. Połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 10:
Za pomocą pędzla posmaruj chleb pita żółtkiem. Włóż bułkę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut, aż na pita pojawi się rumiana skorupa.
Krok 11:
Schłodź bułkę w temperaturze pokojowej i pokrój na kawałki. Podawaj go do stołu, możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g