skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chebureki z mięsem mielonym w piekarniku? Rozpocznij gotowanie od wyrabiania ciasta. Przygotuj dla niego jedzenie. Przesiej mąkę — to nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci ją tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej przewiewne.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Podgrzej wodę do 60°C - powinna stać się zauważalnie gorąca. Wlej go do głębokiej miski. Ubij jajko widelcem w małej filiżance. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wlej jajko do wody. Dodaj sól. Wymieszać.
Krok 3:
Dodaj proszek do pieczenia do mąki. Wymieszać.
Krok 4:
Zacznij wsypywać mąkę partiami do wody z jajkiem, mieszając widelcem po każdym dodaniu. Najpierw ugniataj ciasto widelcem, gdy będzie gęste, Kontynuuj ugniatanie rękami.
Krok 5:
Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien stać się jednolity i przestać przyklejać się do dłoni, ale nadal pozostać miękki. Przykryj ciasto folią i odstaw na 10 minut. W tym czasie mąka w końcu wchłonie cały płyn, rozwinie się w nim gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność ciasta — łatwiej będzie z nim pracować.
Krok 6:
Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Mięso mielone na cheburek nadaje się z dowolnego mięsa, u mnie to cielęcina. Możesz kupić lub zrobić to sam w domu. Możesz wziąć większą ilość cebuli do smaku.
Krok 7:
Obierz i posiekaj cebulę w dowolny sposób, zetrę na tarce. Dodaj cebulę do mięsa mielonego, dodaj sól i przyprawy do smaku. Wziąłem czarny mielony pieprz. Wlej trochę zimnej wody — z niej nadzienie będzie bardziej soczyste. Dobrze zagnieść mięso mielone. Powinien być płynny. Nadzienie jest gotowe.
Krok 8:
Zwiń leżące ciasto w kiełbasę na stole roboczym. Pokrój go na identyczne części. (Najpierw podzieliłem całe ciasto na pół, a już każdą połowę na 4 części-wyszło 8 cheburek). Rozwałkuj każdą część w cienką okrągłą tortillę.
Krok 9:
Połóż mięso mielone na połowie przedmiotu obrabianego, spłaszcz je cienką warstwą. Od krawędzi zostaw centymetr wolnego miejsca.
Krok 10:
Przykryj nadzienie drugą połową ciasta. Ściśnij krawędź cheburek widelcem. Podobnie zrób chebureki z całego ciasta.
Krok 11:
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Miałem 3 chebureki, resztę upiekłem następnym razem. Ubij jajko widelcem, posmaruj nim czebureki na wierzchu. Możesz posypać je sezamem, resztę już z nim zrobiłem.
Krok 12:
Piecz chebureki w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-20 minut, aż będą złote.
Krok 13:
Wyjmij gotowe czebureki z piekarnika i natychmiast podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g