chebureki z mięsem mielonym w piekarniku

łatwe, zdrowe, dietetyczne, dla całej rodziny! Chebureki z mięsem mielonym w piekarniku to przepis na ulubione danie dla tych, którzy nie mogą jeść ich w wersji smażonej. Pieczone w piekarniku chebureki są mniej tłuste i kaloryczne. Można je podawać nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 53 % 24 g
247 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chebureki z mięsem mielonym w piekarniku? Rozpocznij gotowanie od wyrabiania ciasta. Przygotuj dla niego jedzenie. Przesiej mąkę — to nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci ją tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Podgrzej wodę do 60°C - powinna stać się zauważalnie gorąca. Wlej go do głębokiej miski. Ubij jajko widelcem w małej filiżance. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wlej jajko do wody. Dodaj sól. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj proszek do pieczenia do mąki. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij wsypywać mąkę partiami do wody z jajkiem, mieszając widelcem po każdym dodaniu. Najpierw ugniataj ciasto widelcem, gdy będzie gęste, Kontynuuj ugniatanie rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien stać się jednolity i przestać przyklejać się do dłoni, ale nadal pozostać miękki. Przykryj ciasto folią i odstaw na 10 minut. W tym czasie mąka w końcu wchłonie cały płyn, rozwinie się w nim gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność ciasta — łatwiej będzie z nim pracować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Mięso mielone na cheburek nadaje się z dowolnego mięsa, u mnie to cielęcina. Możesz kupić lub zrobić to sam w domu. Możesz wziąć większą ilość cebuli do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i posiekaj cebulę w dowolny sposób, zetrę na tarce. Dodaj cebulę do mięsa mielonego, dodaj sól i przyprawy do smaku. Wziąłem czarny mielony pieprz. Wlej trochę zimnej wody — z niej nadzienie będzie bardziej soczyste. Dobrze zagnieść mięso mielone. Powinien być płynny. Nadzienie jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń leżące ciasto w kiełbasę na stole roboczym. Pokrój go na identyczne części. (Najpierw podzieliłem całe ciasto na pół, a już każdą połowę na 4 części-wyszło 8 cheburek). Rozwałkuj każdą część w cienką okrągłą tortillę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż mięso mielone na połowie przedmiotu obrabianego, spłaszcz je cienką warstwą. Od krawędzi zostaw centymetr wolnego miejsca.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj nadzienie drugą połową ciasta. Ściśnij krawędź cheburek widelcem. Podobnie zrób chebureki z całego ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Miałem 3 chebureki, resztę upiekłem następnym razem. Ubij jajko widelcem, posmaruj nim czebureki na wierzchu. Możesz posypać je sezamem, resztę już z nim zrobiłem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz chebureki w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-20 minut, aż będą złote.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe czebureki z piekarnika i natychmiast podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy