karp pieczony w piekarniku w folii z ziołami i masłem

harmonia smaku i aromatu mile zaskoczy! Pyszna, elegancka ryba na świąteczny stół! Zachwyć bliskich! Soczysty, delikatny i bardzo pachnący karp! Swoim rumianym wyglądem uwiedzie każdego! Polecam!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 15 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 4 % 1 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymagane prolukty. Karp jest potrzebny, aby zmieścił się na blasze do pieczenia. Potrzebujemy też folii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść karpia z łusek, pokrój, odetnij płetwy. Musiałem jeszcze przyciąć mu ogon, w przeciwnym razie nie zmieścił się na blasze do pieczenia. Wykonujemy porcje. Wyciśnij sok z cytryny i równomiernie polej nim rybę od wewnątrz i na zewnątrz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pocieramy ze wszystkich stron mieszanką soli i przypraw. Sprzątamy w chłodnym czasie przez godzinę. W tym czasie możesz zrobić przekąskę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie rozłóż duży arkusz folii na blasze do pieczenia (zwykle odrywam dwa kawałki i łączę je, zwijając szwem), obficie posmaruj olejem. Umieść rybę na wierzchu. Włóż połowę oleju do środka, równomiernie go rozprowadzając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w duże pióra. Wkładamy warzywa i cebulę do ryby, przyczepiamy resztki cebuli w pobliżu (konieczne jest również włożenie wiązki zieleni do głowy).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj wierzch pozostałym olejem, szczelnie zawiń w folię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż blachę do pieczenia do zimnego piekarnika i włącz ją na 190 stopni, gotuj przez 50 minut. Następnie otwieramy folię, włączamy górne ogrzewanie lub grill i brązujemy karpia przez około dziesięć minut. To jest apetyczne!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko ostudzić, wyjąć cebulę i zioła (już ich nie potrzebujemy i przenieść rybę na talerz. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sazan azowski - 121   kcal/100g
  • Karp kaspijski - 97   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy