skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymagane prolukty. Karp jest potrzebny, aby zmieścił się na blasze do pieczenia. Potrzebujemy też folii.
Krok 2:
Oczyść karpia z łusek, pokrój, odetnij płetwy. Musiałem jeszcze przyciąć mu ogon, w przeciwnym razie nie zmieścił się na blasze do pieczenia. Wykonujemy porcje. Wyciśnij sok z cytryny i równomiernie polej nim rybę od wewnątrz i na zewnątrz.
Krok 3:
Następnie pocieramy ze wszystkich stron mieszanką soli i przypraw. Sprzątamy w chłodnym czasie przez godzinę. W tym czasie możesz zrobić przekąskę.
Krok 4:
Następnie rozłóż duży arkusz folii na blasze do pieczenia (zwykle odrywam dwa kawałki i łączę je, zwijając szwem), obficie posmaruj olejem. Umieść rybę na wierzchu. Włóż połowę oleju do środka, równomiernie go rozprowadzając.
Krok 5:
Pokrój cebulę w duże pióra. Wkładamy warzywa i cebulę do ryby, przyczepiamy resztki cebuli w pobliżu (konieczne jest również włożenie wiązki zieleni do głowy).
Krok 6:
Nasmaruj wierzch pozostałym olejem, szczelnie zawiń w folię.
Krok 7:
Włóż blachę do pieczenia do zimnego piekarnika i włącz ją na 190 stopni, gotuj przez 50 minut. Następnie otwieramy folię, włączamy górne ogrzewanie lub grill i brązujemy karpia przez około dziesięć minut. To jest apetyczne!
Krok 8:
Lekko ostudzić, wyjąć cebulę i zioła (już ich nie potrzebujemy i przenieść rybę na talerz. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sazan azowski - 121 kcal/100g
- Karp kaspijski - 97 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g