ciasto kiwi w piekarniku

Jasny, Kolorowy, soczysty, łatwy do przygotowania, pyszny! Kruche ciasto kiwi w piekarniku z delikatnym nadzieniem śmietanowo-kremowym to świetna opcja na zakończenie uroczystości lub przyjęcia herbacianego z rodziną. Plastry kiwi nadają wypiekom niezwykły smak i efektowny wygląd!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 25 % 12 g
węglowodany 65 % 31 g
259 kcal
IG: 3 / 10 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jasne ciasto kiwi? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie zacznij od ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce blendera połącz mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier. Zmiel wszystko na okruchy. Możesz zmielić ciasto na okruchy rękami, ale od dawna używam blendera do tych celów-jest to znacznie szybsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej powstały okruch do miski, dodaj jajko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szybko zagnieść gładkie ciasto kruche. Gdy tylko ciasto zacznie gromadzić się w grudkę i odrywać się od ścianek miski i rąk, jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ciasto na dnie i ścianach wyłożonej pergaminem Formy do pieczenia (Ø 22-26 cm). Odpowiednia jest forma dzielona lub tarta z rowkowanymi krawędziami. Umieść formę z ciastem w zamrażarce na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż pergamin na cieście, posyp ciężarem (mam suchą fasolę). Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Weź mocne kiwi. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu i mogą się rozprzestrzeniać podczas krojenia lub pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz kiwi i pokrój w cienkie plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz przygotuj wypełnienie. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą miksera ubij jajka z cukrem w puszystą, przewiewną pianę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj śmietanę i wymieszaj masę trzepaczką lub szpatułką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Osobno ubij zimną śmietanę w stabilną pianę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z masą jajeczno-śmietanową.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Masa powinna być przewiewna, bujna i jednorodna.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na lekko upieczonym cieście ułóż połowę kiwi w jednej warstwie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na wierzch wlej kremową mieszankę jajeczną. Włóż ciasto do piekarnika na kolejne 25 do 30 minut. Jeśli zobaczysz, że powierzchnia ciasta z jednej strony zaczęła się mocno rumienić, przykryj formę podwójnym arkuszem pergaminu lub folią.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kilka minut. Powierzchnia powinna dobrze chwycić i utrzymać ciężar kiwi. Połóż pozostałe kółka kiwi na chwytanej powierzchni. Piec ciasto przez około 10 minut w temperaturze 160°C.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Schłodzić gotowe ciasto, ostrożnie przenieść na talerz i podać. Smacznego!

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy