skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jasne ciasto kiwi? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie zacznij od ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości.
Krok 2:
W misce blendera połącz mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier. Zmiel wszystko na okruchy. Możesz zmielić ciasto na okruchy rękami, ale od dawna używam blendera do tych celów-jest to znacznie szybsze.
Krok 3:
Wlej powstały okruch do miski, dodaj jajko.
Krok 4:
Szybko zagnieść gładkie ciasto kruche. Gdy tylko ciasto zacznie gromadzić się w grudkę i odrywać się od ścianek miski i rąk, jest gotowe.
Krok 5:
Rozłóż ciasto na dnie i ścianach wyłożonej pergaminem Formy do pieczenia (Ø 22-26 cm). Odpowiednia jest forma dzielona lub tarta z rowkowanymi krawędziami. Umieść formę z ciastem w zamrażarce na 10 minut.
Krok 6:
Połóż pergamin na cieście, posyp ciężarem (mam suchą fasolę). Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15 minut.
Krok 7:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Weź mocne kiwi. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu i mogą się rozprzestrzeniać podczas krojenia lub pieczenia.
Krok 8:
Obierz kiwi i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 9:
Teraz przygotuj wypełnienie. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki.
Krok 10:
Za pomocą miksera ubij jajka z cukrem w puszystą, przewiewną pianę.
Krok 11:
Dodaj śmietanę i wymieszaj masę trzepaczką lub szpatułką.
Krok 12:
Osobno ubij zimną śmietanę w stabilną pianę.
Krok 13:
Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z masą jajeczno-śmietanową.
Krok 14:
Masa powinna być przewiewna, bujna i jednorodna.
Krok 15:
Na lekko upieczonym cieście ułóż połowę kiwi w jednej warstwie.
Krok 16:
Na wierzch wlej kremową mieszankę jajeczną. Włóż ciasto do piekarnika na kolejne 25 do 30 minut. Jeśli zobaczysz, że powierzchnia ciasta z jednej strony zaczęła się mocno rumienić, przykryj formę podwójnym arkuszem pergaminu lub folią.
Krok 17:
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kilka minut. Powierzchnia powinna dobrze chwycić i utrzymać ciężar kiwi. Połóż pozostałe kółka kiwi na chwytanej powierzchni. Piec ciasto przez około 10 minut w temperaturze 160°C.
Krok 18:
Schłodzić gotowe ciasto, ostrożnie przenieść na talerz i podać. Smacznego!
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g