skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne ciasto z twarogiem i serem? Zacznij od przygotowania niezbędnych składników do nadzienia. Lepiej jest wziąć twaróg nie suchy, o zawartości tłuszczu od 5% i więcej. Im grubszy twaróg, tym smaczniejsze będzie ciasto. Odpowiedni jest twaróg w brykietach. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki. Ser-każdy. Możesz użyć zwykłego rodzaju rosyjskiego, Goudy lub suluguni, mozzarelli do pizzy.
Krok 2:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz kopru możesz wziąć inne warzywa-pietruszkę, kolendrę, zieloną cebulę lub mieszankę różnych ziół.
Krok 3:
Jeśli twój twaróg nie jest w brykietach, ale w grudkach, przetrzyj go przez sito lub dokładnie zetrzyj widelcem.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 5:
W misce połącz twaróg, jajka i ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj posiekany koperek i ząbki czosnku przepuszczone przez prasę. Jeśli chcesz, aby ciasto miało łagodniejszy smak, możesz dodać mniej czosnku lub w ogóle go nie dodawać. Dodaj sól ostrożnie i dopiero po spróbowaniu nadzienia. Zwykle w serze jest już wystarczająco dużo soli, a dodatkową solą można zepsuć danie, zwłaszcza że ciasto okaże się słonawe.
Krok 7:
Ponownie dobrze wymieszaj. Okaże się dość gęsta masa. Nadzienie jest gotowe.
Krok 8:
Teraz zajmij się przygotowaniem ciasta. Weź mąkę najwyższej klasy, jajka - możesz pierwszą kategorię, możesz wybrać. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 9:
Połącz jajka z miękkim masłem i wymieszaj. Nawet nie próbuj ubijać, aż będzie gładka-masło nie łączy się z płynnymi składnikami. Nadal będzie unosić się na powierzchni małymi kroplami.
Krok 10:
Dodaj przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Krok 11:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Długie zagniatanie ciasta kruchego nie jest konieczne, i tak szybko odpadnie zarówno z rąk, jak i naczyń. W zależności od rodzaju mąki, wielkości jaj, mąki możesz potrzebować mniej lub więcej. Dodałem jeszcze 1 łyżkę. Ciasto jest miękkie jak puch i bardzo giętkie.
Krok 12:
Rozłóż ciasto na dnie i ścianach wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy dzielonej lub pierścienia do pieczenia (Ø 20-22 cm). Mam pierścień do gotowania o średnicy 20 cm. Na cieście nie powinno być żadnych uszkodzeń, przez które może wyciekać nadzienie.
Krok 13:
Na ciasto ułożyć nadzienie serowo-twarogowe i wygładzić. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika i grubości ciasta. W połowie procesu wskazane jest rozłożenie ciasta drugą stroną, aby było równomiernie upieczone.
Krok 14:
Przenieś gotowe ciasto na talerz i podawaj na gorąco lub schłodzone. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g