ciasto z twarogiem i serem

idealne wypieki - możesz podawać gorące, ciepłe, zimne. Pikantne ciasto z twarogiem i serem składa się z prostych składników, ale okazuje się niezwykle smaczne i soczyste. Piaskowa baza i dużo nadzienia to sekret sukcesu tego cudu. Szybko, łatwo, a wynik jest jak w restauracji!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 14 g
tłuszcze 40 % 19 g
węglowodany 31 % 15 g
290 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne ciasto z twarogiem i serem? Zacznij od przygotowania niezbędnych składników do nadzienia. Lepiej jest wziąć twaróg nie suchy, o zawartości tłuszczu od 5% i więcej. Im grubszy twaróg, tym smaczniejsze będzie ciasto. Odpowiedni jest twaróg w brykietach. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki. Ser-każdy. Możesz użyć zwykłego rodzaju rosyjskiego, Goudy lub suluguni, mozzarelli do pizzy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz kopru możesz wziąć inne warzywa-pietruszkę, kolendrę, zieloną cebulę lub mieszankę różnych ziół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli twój twaróg nie jest w brykietach, ale w grudkach, przetrzyj go przez sito lub dokładnie zetrzyj widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz twaróg, jajka i ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekany koperek i ząbki czosnku przepuszczone przez prasę. Jeśli chcesz, aby ciasto miało łagodniejszy smak, możesz dodać mniej czosnku lub w ogóle go nie dodawać. Dodaj sól ostrożnie i dopiero po spróbowaniu nadzienia. Zwykle w serze jest już wystarczająco dużo soli, a dodatkową solą można zepsuć danie, zwłaszcza że ciasto okaże się słonawe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie dobrze wymieszaj. Okaże się dość gęsta masa. Nadzienie jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz zajmij się przygotowaniem ciasta. Weź mąkę najwyższej klasy, jajka - możesz pierwszą kategorię, możesz wybrać. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz jajka z miękkim masłem i wymieszaj. Nawet nie próbuj ubijać, aż będzie gładka-masło nie łączy się z płynnymi składnikami. Nadal będzie unosić się na powierzchni małymi kroplami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Długie zagniatanie ciasta kruchego nie jest konieczne, i tak szybko odpadnie zarówno z rąk, jak i naczyń. W zależności od rodzaju mąki, wielkości jaj, mąki możesz potrzebować mniej lub więcej. Dodałem jeszcze 1 łyżkę. Ciasto jest miękkie jak puch i bardzo giętkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż ciasto na dnie i ścianach wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy dzielonej lub pierścienia do pieczenia (Ø 20-22 cm). Mam pierścień do gotowania o średnicy 20 cm. Na cieście nie powinno być żadnych uszkodzeń, przez które może wyciekać nadzienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na ciasto ułożyć nadzienie serowo-twarogowe i wygładzić. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika i grubości ciasta. W połowie procesu wskazane jest rozłożenie ciasta drugą stroną, aby było równomiernie upieczone.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś gotowe ciasto na talerz i podawaj na gorąco lub schłodzone. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy