skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić czekoladowe ciasto brownie w domu? Rozpocznij gotowanie od biszkoptu. Jak zrobić biszkopt? Przygotuj jedzenie. Proszek kakaowy weź naturalny, bez dodatków. Napój taki jak Nesquik nie zadziała. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, powinno stać się miękkie. Wyjmij również jajko i mleko z wyprzedzeniem, aby ogrzać je do temperatury pokojowej. Ocet jest potrzebny do gaszenia sody, weź 6%.
Krok 2:
Weź miskę, przesiej do niej mąkę i kakao. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Przesiewanie kakao pomaga rozbić grudki, a także lepiej wpływa na jakość wypieków.
Krok 3:
Wlej cukier, cukier waniliowy (mój z naturalną wanilią, więc ciemny) i sól do miski.
Krok 4:
Trzepaczką dobrze wymieszaj suche składniki.
Krok 5:
Wbij jajko do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj miękkie masło.
Krok 6:
Wlej mleko o temperaturze pokojowej i olej roślinny. Zgaś sodę octem i dodaj ją do miski.
Krok 7:
Wymieszaj ciasto. Najpierw zacząłem mieszać trzepaczką, ale potem wziąłem mikser-ta metoda jest znacznie wygodniejsza i szybsza. Ciasto powinno stać się całkowicie gładkie i jednolite.
Krok 8:
Weź naczynie do pieczenia. Wyłóż spód pergaminem do pieczenia. Mam dzieloną formę o średnicy 20 cm.
Krok 9:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 155°C. Czas pieczenia waha się od 45 minut do 1,5 godziny. Po 40 minutach zacznij sprawdzać biszkopt. Jeśli drewniany patyczek wyjdzie z niego suchy-biszkopt jest gotowy. Wyjmij go z piekarnika i całkowicie ostudź. Mój biszkopt piecze się przez 50 minut.
Krok 10:
Całkowicie schłodzony biszkopt zawiń w folię spożywczą i włóż na noc do lodówki. Po takim & quot; odpoczynku & quot; biszkopt stanie się bardziej miękki i jednorodny. Dlatego lepiej upiec ciasto w dwóch etapach. Wcześniej upiecz biszkopt, a następnego dnia zajmij się wszystkim innym.
Krok 11:
Przygotuj produkty do kremu. Mascarpone powinien być ciepły, wcześniej wyjmij go z lodówki. Ale śmietana, wręcz przeciwnie, jest lepiej ubijana na zimno. Dobrze je schłodzić. Zawartość tłuszczu powinna wynosić co najmniej 30%. Wybierz wysokiej jakości i naturalny krem. Do ubijania lepiej jest wziąć cukier puder, cukier nie może całkowicie rozpuścić się w śmietanie i zgrzytać zębami. Weź ciemną czekoladę, wysokiej jakości, o zawartości masła kakaowego co najmniej 50%.
Krok 12:
Jak zrobić krem? Rozpocznij gotowanie od przygotowania czekolady. Rozpuść go w dowolny dostępny sposób. Włożyłam połamaną na kawałki czekoladę do miski i stopiłam ją w łaźni wodnej. Schłodzić rozpuszczoną czekoladę do temperatury pokojowej.
Krok 13:
Ubij śmietanę, aż będzie gęsta. Jak prawidłowo ubić śmietanę? Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. W trakcie tego procesu dodaj do nich wcześniej przesiany cukier puder. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
Krok 14:
Dodaj do miski ze śmietaną mascarpone.
Krok 15:
Ubij ser ze śmietaną mikserem na małych obrotach, aby uzyskać gęstą, jednorodną śmietanę.
Krok 16:
Dodaj rozpuszczoną schłodzoną czekoladę do kremowej masy. Wmieszaj go do kremu za pomocą łopatki lub trzepaczki. Krem jest gotowy.
Krok 17:
Przygotuj impregnat do ciast. Jak wykonać impregnację? Przygotuj jedzenie. Mleko skondensowane można kupić gotowe lub ugotować samodzielnie. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
Krok 18:
Lekko podgrzej mleko i wlej do gotowanego skondensowanego mleka. Mieszaj składniki, aż będą gładkie. Mam tak gęste mleko skondensowane, że nadal nie mogłem go całkowicie wymieszać. Impregnacja okazała się grudkami, co w żaden sposób nie wpłynęło na jej smak.
Krok 19:
Wyjmij biszkopt z lodówki. Pokrój go na trzy ciasta. Mój biszkopt nie był zbyt wysoki, a ciasta były cienkie. Posmaruj każde ciasto impregnacją z gotowanego skondensowanego mleka.
Krok 20:
Na wierzch impregnatu rozprowadź krem czekoladowy. Krem okazuje się dużo, nie możesz go żałować.
Krok 21:
Wierzch i boki ciasta posmaruj również kremem.
Krok 22:
Przygotuj lukier. Przygotuj dla niej jedzenie. Czekolada, podobnie jak w przypadku kremu, weź ciemną i wysokiej jakości.
Krok 23:
Jak zrobić lukier? Złóż wszystkie składniki do odpowiedniego naczynia i rozpuść w łaźni wodnej, aż będzie całkowicie gładka. Następnie schłodzić lukier do temperatury pokojowej.
Krok 24:
Polej ciasto polewą czekoladową. Umieść go w lodówce, aby ostygł i ustabilizował się.
Krok 25:
Udekoruj gotowe ciasto według własnego uznania. Możesz z czekoladą, cukierkami i ciasteczkami, możesz z kremem, świeżymi jagodami i miętą. Smacznego!
ciasto jest pyszne, Mega czekoladowe! Glazura okazała się bardzo gęsta, po lodówce mocno stwardniała, ale jednocześnie dobrze się kroiła. Myślę, że to zależy od czekolady, wziąłem 70%.
ilość cukru pudru w śmietanie i skondensowanego mleka do impregnacji można dostosować do smaku w nieco większym lub mniejszym kierunku, w zależności od tego, jak bardzo lubisz lub nie lubisz słodyczy
śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g