ciasto czekoladowe Brownie w domu

piękny, oryginalny, na świąteczny stół! Czekoladowe ciasto Brownie to połączenie miękkiego biszkoptu z kakao, kremowego kremu czekoladowego i grubej warstwy lukru. Aby go ugotować, będziesz musiał spróbować, ale wszystkie twoje wysiłki się opłacą, gdy sam zjesz ciasto lub zafundujesz je gościom.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 37 % 23 g
węglowodany 55 % 34 g
364 kcal
IG: 9 / 3 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić czekoladowe ciasto brownie w domu? Rozpocznij gotowanie od biszkoptu. Jak zrobić biszkopt? Przygotuj jedzenie. Proszek kakaowy weź naturalny, bez dodatków. Napój taki jak Nesquik nie zadziała. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, powinno stać się miękkie. Wyjmij również jajko i mleko z wyprzedzeniem, aby ogrzać je do temperatury pokojowej. Ocet jest potrzebny do gaszenia sody, weź 6%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę, przesiej do niej mąkę i kakao. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Przesiewanie kakao pomaga rozbić grudki, a także lepiej wpływa na jakość wypieków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier, cukier waniliowy (mój z naturalną wanilią, więc ciemny) i sól do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trzepaczką dobrze wymieszaj suche składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbij jajko do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj miękkie masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mleko o temperaturze pokojowej i olej roślinny. Zgaś sodę octem i dodaj ją do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj ciasto. Najpierw zacząłem mieszać trzepaczką, ale potem wziąłem mikser-ta metoda jest znacznie wygodniejsza i szybsza. Ciasto powinno stać się całkowicie gładkie i jednolite.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź naczynie do pieczenia. Wyłóż spód pergaminem do pieczenia. Mam dzieloną formę o średnicy 20 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 155°C. Czas pieczenia waha się od 45 minut do 1,5 godziny. Po 40 minutach zacznij sprawdzać biszkopt. Jeśli drewniany patyczek wyjdzie z niego suchy-biszkopt jest gotowy. Wyjmij go z piekarnika i całkowicie ostudź. Mój biszkopt piecze się przez 50 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Całkowicie schłodzony biszkopt zawiń w folię spożywczą i włóż na noc do lodówki. Po takim & quot; odpoczynku & quot; biszkopt stanie się bardziej miękki i jednorodny. Dlatego lepiej upiec ciasto w dwóch etapach. Wcześniej upiecz biszkopt, a następnego dnia zajmij się wszystkim innym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj produkty do kremu. Mascarpone powinien być ciepły, wcześniej wyjmij go z lodówki. Ale śmietana, wręcz przeciwnie, jest lepiej ubijana na zimno. Dobrze je schłodzić. Zawartość tłuszczu powinna wynosić co najmniej 30%. Wybierz wysokiej jakości i naturalny krem. Do ubijania lepiej jest wziąć cukier puder, cukier nie może całkowicie rozpuścić się w śmietanie i zgrzytać zębami. Weź ciemną czekoladę, wysokiej jakości, o zawartości masła kakaowego co najmniej 50%.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jak zrobić krem? Rozpocznij gotowanie od przygotowania czekolady. Rozpuść go w dowolny dostępny sposób. Włożyłam połamaną na kawałki czekoladę do miski i stopiłam ją w łaźni wodnej. Schłodzić rozpuszczoną czekoladę do temperatury pokojowej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij śmietanę, aż będzie gęsta. Jak prawidłowo ubić śmietanę? Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. W trakcie tego procesu dodaj do nich wcześniej przesiany cukier puder. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj do miski ze śmietaną mascarpone.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij ser ze śmietaną mikserem na małych obrotach, aby uzyskać gęstą, jednorodną śmietanę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj rozpuszczoną schłodzoną czekoladę do kremowej masy. Wmieszaj go do kremu za pomocą łopatki lub trzepaczki. Krem jest gotowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przygotuj impregnat do ciast. Jak wykonać impregnację? Przygotuj jedzenie. Mleko skondensowane można kupić gotowe lub ugotować samodzielnie. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Lekko podgrzej mleko i wlej do gotowanego skondensowanego mleka. Mieszaj składniki, aż będą gładkie. Mam tak gęste mleko skondensowane, że nadal nie mogłem go całkowicie wymieszać. Impregnacja okazała się grudkami, co w żaden sposób nie wpłynęło na jej smak.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij biszkopt z lodówki. Pokrój go na trzy ciasta. Mój biszkopt nie był zbyt wysoki, a ciasta były cienkie. Posmaruj każde ciasto impregnacją z gotowanego skondensowanego mleka.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Na wierzch impregnatu rozprowadź krem czekoladowy. Krem okazuje się dużo, nie możesz go żałować.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wierzch i boki ciasta posmaruj również kremem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przygotuj lukier. Przygotuj dla niej jedzenie. Czekolada, podobnie jak w przypadku kremu, weź ciemną i wysokiej jakości.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Jak zrobić lukier? Złóż wszystkie składniki do odpowiedniego naczynia i rozpuść w łaźni wodnej, aż będzie całkowicie gładka. Następnie schłodzić lukier do temperatury pokojowej.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Polej ciasto polewą czekoladową. Umieść go w lodówce, aby ostygł i ustabilizował się.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Udekoruj gotowe ciasto według własnego uznania. Możesz z czekoladą, cukierkami i ciasteczkami, możesz z kremem, świeżymi jagodami i miętą. Smacznego!

ciasto jest pyszne, Mega czekoladowe! Glazura okazała się bardzo gęsta, po lodówce mocno stwardniała, ale jednocześnie dobrze się kroiła. Myślę, że to zależy od czekolady, wziąłem 70%.

ilość cukru pudru w śmietanie i skondensowanego mleka do impregnacji można dostosować do smaku w nieco większym lub mniejszym kierunku, w zależności od tego, jak bardzo lubisz lub nie lubisz słodyczy

śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy