Babeczka z mąki kukurydzianej

najsmaczniejsze, najjaśniejsze, ze zwykłych potraw, bezglutenowe! W rzeczywistości babeczka z mąki kukurydzianej jest bardzo łatwa do przygotowania. Nie zawiera mąki pszennej, smakuje bardzo delikatnie, łagodnie. A dzięki dodaniu skórki z cytryny do ciasta jest również aromatyczny. Słodkie wypieki z nastrojem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 25 % 17 g
węglowodany 68 % 47 g
360 kcal
IG: 0 / 24 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę z mąki kukurydzianej? Najpierw przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz rodzynki. Jeśli rodzynki są suche, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 5-7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie spuść wodę i osusz rodzynki. Jeśli chcesz, możesz zastąpić rodzynki innymi suszonymi owocami, takimi jak suszone morele lub suszone śliwki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz miękkie masło i cukier i ubij mikserem do uzyskania gładkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodawaj jajka pojedynczo, ubijając masę przez około minutę po każdym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno skończyć się miękką, delikatną, bujną mieszanką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę kukurydzianą przez sito i dodaj do ciasta razem z solą i sodą. Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie. Jeśli chcesz, możesz zastąpić część mąki kukurydzianej zwykłą pszenicą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj skórkę z cytryny do ciasta, wlej sok z cytryny. Wszystko mieszaj na niskich obrotach, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj rodzynki do ciasta i wymieszaj ciasto szpatułką lub łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do wysmarowanej masłem prostokątnej formy do ciasta (Moja ma rozmiar 31*12) i spłaszcz. Za pomocą noża narysuj linię wzdłużną na środku ciasta, aby pęknięcie nie poszło wzdłuż babeczki podczas pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Podaję tylko przybliżony czas. Pieczenie Zajęło mi godzinę. W końcu mąka kukurydziana jest twardsza niż mąka pszenna, więc nie zaczyna natychmiast wchłaniać wilgoci. W tym samym czasie babeczka nie spaliła się, ale ładnie się zarumieniła. Jeśli babeczka jest zarumieniona, a wewnątrz nie jest jeszcze gotowa, przykryj ją folią. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia na 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto przełożyć na półmisek, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy