skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę z mąki kukurydzianej? Najpierw przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Umyj i osusz rodzynki. Jeśli rodzynki są suche, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 5-7 minut.
Krok 3:
Następnie spuść wodę i osusz rodzynki. Jeśli chcesz, możesz zastąpić rodzynki innymi suszonymi owocami, takimi jak suszone morele lub suszone śliwki.
Krok 4:
W misce połącz miękkie masło i cukier i ubij mikserem do uzyskania gładkości.
Krok 5:
Dodawaj jajka pojedynczo, ubijając masę przez około minutę po każdym.
Krok 6:
Powinno skończyć się miękką, delikatną, bujną mieszanką.
Krok 7:
Przesiej mąkę kukurydzianą przez sito i dodaj do ciasta razem z solą i sodą. Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie. Jeśli chcesz, możesz zastąpić część mąki kukurydzianej zwykłą pszenicą.
Krok 8:
Dodaj skórkę z cytryny do ciasta, wlej sok z cytryny. Wszystko mieszaj na niskich obrotach, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Dodaj rodzynki do ciasta i wymieszaj ciasto szpatułką lub łyżką.
Krok 10:
Włóż ciasto do wysmarowanej masłem prostokątnej formy do ciasta (Moja ma rozmiar 31*12) i spłaszcz. Za pomocą noża narysuj linię wzdłużną na środku ciasta, aby pęknięcie nie poszło wzdłuż babeczki podczas pieczenia.
Krok 11:
Piecz babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Podaję tylko przybliżony czas. Pieczenie Zajęło mi godzinę. W końcu mąka kukurydziana jest twardsza niż mąka pszenna, więc nie zaczyna natychmiast wchłaniać wilgoci. W tym samym czasie babeczka nie spaliła się, ale ładnie się zarumieniła. Jeśli babeczka jest zarumieniona, a wewnątrz nie jest jeszcze gotowa, przykryj ją folią. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia na 30 minut.
Krok 12:
Gotowe ciasto przełożyć na półmisek, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g