skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec udka z kurczaka w folii w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Oprócz udek z kurczaka możesz użyć filetów z kurczaka, udek lub całych udek. Możesz zastąpić mieloną kolendrę sklepową-to to samo.
Krok 2:
Udka z kurczaka umyć, osuszyć.
Krok 3:
Zmiel nasiona kolendry w młynku do kawy. Określ stopień szlifowania, jak chcesz. Zmieliłem drobno, ale nie do końca w pył. Jeśli nie masz młynka do kawy, sprawdzi się również Ręczny młynek do przypraw. Cóż, w skrajnych przypadkach możesz po prostu włożyć ziarna do torby i zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. ! Ziarna kolendry są zwykle sprzedawane w sklepach pod nazwą kolendra (nasiona).
Krok 4:
Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę.
Krok 5:
Majonez włożyć do miski na udka kurczaka, dodać posiekaną kolendrę, czosnek, sól i pieprz.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj, aby nogi były pokryte aromatyczną mieszanką majonezu ze wszystkich stron.
Krok 7:
Dokręć miskę kurczaka folią spożywczą i pozostaw do marynowania przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub w lodówce, jeśli dłużej. Zostawiłam kurczaka na noc w lodówce.
Krok 8:
Rozłóż marynowane podudzia pojedynczo na małych arkuszach folii. Posmaruj resztkami marynaty majonezowej. Posyp każdą nogę mieloną papryką.
Krok 9:
Ostrożnie owinąć nogi folią, uważając, aby nie przylegały ciasno do mięsa. Jeśli folia jest zbyt ciasna, najprawdopodobniej przyklei się do mięsa i oderwie się tylko od skóry.
Krok 10:
Ułóż nogi w folii na blasze wyłożonej pergaminem lub folią. Piecz udka z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Krok 11:
Następnie rozwiń folię i włóż nogi do piekarnika na kolejne 10-15 minut lub nieco dłużej, aż będzie lekko chrupiąca.
Krok 12:
Podczas pieczenia kurczaka przygotuj sos. Zasadniczo możesz się bez niego obejść, ale z sosem okazuje się znacznie smaczniejszy. Dlatego radzę nie być zbyt leniwy i gotować, zwłaszcza, że potrzebuje bardzo mało składników, a działa tylko przez pięć minut.
Krok 13:
Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 14:
Umyj kolendrę, osusz i drobno posiekaj nożem.
Krok 15:
W pojemniku połącz czystą wodę pitną, koncentrat pomidorowy i czosnek i mieszaj, aż się połączą.
Krok 16:
Spróbuj sosu do smaku. Dodaj do sosu posiekaną kolendrę, mielony pieprz i sól do smaku. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Krok 17:
Ułóż gotowe Nogi na talerzu i podawaj z sosem pomidorowym. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g