udka z kurczaka w folii w piekarniku pieczone

bardzo smaczne, proste, niedrogie, na wakacje i na co dzień. Pieczone udka z kurczaka w folii w piekarniku są super aromatyczne dzięki obfitości zieleni, ziaren kolendry i przypraw. Lubisz kuchnię kaukaską? To jest dla ciebie! Sos można wybrać według własnego gustu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 8 % 2 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udka z kurczaka w folii w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Oprócz udek z kurczaka możesz użyć filetów z kurczaka, udek lub całych udek. Możesz zastąpić mieloną kolendrę sklepową-to to samo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka umyć, osuszyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel nasiona kolendry w młynku do kawy. Określ stopień szlifowania, jak chcesz. Zmieliłem drobno, ale nie do końca w pył. Jeśli nie masz młynka do kawy, sprawdzi się również Ręczny młynek do przypraw. Cóż, w skrajnych przypadkach możesz po prostu włożyć ziarna do torby i zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. ! Ziarna kolendry są zwykle sprzedawane w sklepach pod nazwą kolendra (nasiona).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Majonez włożyć do miski na udka kurczaka, dodać posiekaną kolendrę, czosnek, sól i pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aby nogi były pokryte aromatyczną mieszanką majonezu ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokręć miskę kurczaka folią spożywczą i pozostaw do marynowania przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub w lodówce, jeśli dłużej. Zostawiłam kurczaka na noc w lodówce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż marynowane podudzia pojedynczo na małych arkuszach folii. Posmaruj resztkami marynaty majonezowej. Posyp każdą nogę mieloną papryką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie owinąć nogi folią, uważając, aby nie przylegały ciasno do mięsa. Jeśli folia jest zbyt ciasna, najprawdopodobniej przyklei się do mięsa i oderwie się tylko od skóry.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż nogi w folii na blasze wyłożonej pergaminem lub folią. Piecz udka z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie rozwiń folię i włóż nogi do piekarnika na kolejne 10-15 minut lub nieco dłużej, aż będzie lekko chrupiąca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas pieczenia kurczaka przygotuj sos. Zasadniczo możesz się bez niego obejść, ale z sosem okazuje się znacznie smaczniejszy. Dlatego radzę nie być zbyt leniwy i gotować, zwłaszcza, że potrzebuje bardzo mało składników, a działa tylko przez pięć minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umyj kolendrę, osusz i drobno posiekaj nożem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W pojemniku połącz czystą wodę pitną, koncentrat pomidorowy i czosnek i mieszaj, aż się połączą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Spróbuj sosu do smaku. Dodaj do sosu posiekaną kolendrę, mielony pieprz i sól do smaku. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż gotowe Nogi na talerzu i podawaj z sosem pomidorowym. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy