skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź domowe jajka, w skrajnych przypadkach co - takie jajka są nie tylko duże i smaczne, ale z reguły mają jasnopomarańczowe żółtko, a twoje danie okaże się również bardzo piękne. Bułka jest odpowiednia dla pszenicy, nie słodka, o neutralnym smaku białego chleba. Ser dowolny: odpowiednie są odmiany twarde, półtwarde, a także mozzarella, a nawet ser pleśniowy.
Krok 2:
Bułka nie musi być bardzo świeża i miękka, wręcz przeciwnie, bułka, która już zaczęła starzeć się, jest łatwiejsza do cięcia. Na środku bułki użyj ostrego noża lub łyżki o ostrych krawędziach (na przykład łyżki do lodów), aby zrobić wgłębienie mniej więcej tak duże, aby zmieściło się w nim 1 jajko.
Krok 3:
Pokrój masło w kostkę i włóż do zagłębienia w bułce. Masło można zastąpić dowolnym olejem roślinnym i nasmarować wnętrze bułki silikonową szczotką. Ponadto, aby uzyskać bardziej satysfakcjonującą opcję, możesz ułożyć kawałki bekonu, kiełbasy, grzybów, a nawet kurczaka lub mięsa.
Krok 4:
Umyj jajko bardzo dobrze. Należy to zrobić, ponieważ skorupka jajka zawiera ogromną liczbę bakterii. Najlepiej umyć jajka gorącą wodą i użyć specjalnego narzędzia i pędzla. Delikatnie, aby żółtko pozostało całe, wbij jajko w zagłębienie w bułce. Nie jest jednak konieczne utrzymywanie żółtka w całości-rób to według własnych upodobań. Możesz ubić jajko widelcem w osobnej misce, a dopiero potem wlać do bułki.
Krok 5:
Sól jajko. Na tym etapie możesz go pieprzyć lub dodać ulubione przyprawy: czosnek w proszku, szczypta ziół prowansalskich lub papryki - tutaj jest kwestia gustu!
Krok 6:
Zetrzyj ser i posyp jajko na wierzchu. Jeśli masz ser pleśniowy - po prostu rozbij go na małe kawałki, jeśli mozzarella - rozerwij go rękami. Piecz bułkę z jajkiem w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do pożądanej gęstości żółtka.
Krok 7:
Podawaj danie śniadaniowe ze świeżymi sezonowymi warzywami i ziołami. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Bułka - 242 kcal/100g