jajko w bułce w piekarniku

jajecznica z serem zapiekana w bułce-pyszna i prosta! Pieczone jajko w bułce to danie nie tylko bardzo smaczne i bardzo proste w przygotowaniu, ale także bardzo piękne, z oryginalną prezentacją. Podawane na śniadanie spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 66 % 37 g
256 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź domowe jajka, w skrajnych przypadkach co - takie jajka są nie tylko duże i smaczne, ale z reguły mają jasnopomarańczowe żółtko, a twoje danie okaże się również bardzo piękne. Bułka jest odpowiednia dla pszenicy, nie słodka, o neutralnym smaku białego chleba. Ser dowolny: odpowiednie są odmiany twarde, półtwarde, a także mozzarella, a nawet ser pleśniowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bułka nie musi być bardzo świeża i miękka, wręcz przeciwnie, bułka, która już zaczęła starzeć się, jest łatwiejsza do cięcia. Na środku bułki użyj ostrego noża lub łyżki o ostrych krawędziach (na przykład łyżki do lodów), aby zrobić wgłębienie mniej więcej tak duże, aby zmieściło się w nim 1 jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój masło w kostkę i włóż do zagłębienia w bułce. Masło można zastąpić dowolnym olejem roślinnym i nasmarować wnętrze bułki silikonową szczotką. Ponadto, aby uzyskać bardziej satysfakcjonującą opcję, możesz ułożyć kawałki bekonu, kiełbasy, grzybów, a nawet kurczaka lub mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jajko bardzo dobrze. Należy to zrobić, ponieważ skorupka jajka zawiera ogromną liczbę bakterii. Najlepiej umyć jajka gorącą wodą i użyć specjalnego narzędzia i pędzla. Delikatnie, aby żółtko pozostało całe, wbij jajko w zagłębienie w bułce. Nie jest jednak konieczne utrzymywanie żółtka w całości-rób to według własnych upodobań. Możesz ubić jajko widelcem w osobnej misce, a dopiero potem wlać do bułki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól jajko. Na tym etapie możesz go pieprzyć lub dodać ulubione przyprawy: czosnek w proszku, szczypta ziół prowansalskich lub papryki - tutaj jest kwestia gustu!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser i posyp jajko na wierzchu. Jeśli masz ser pleśniowy - po prostu rozbij go na małe kawałki, jeśli mozzarella - rozerwij go rękami. Piecz bułkę z jajkiem w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do pożądanej gęstości żółtka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj danie śniadaniowe ze świeżymi sezonowymi warzywami i ziołami. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Bułka - 242   kcal/100g

Podobne przepisy